Επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων: Εξαιρετική οικονομία για απόλυτη και γρήγορη καθαριότητα

by Aggeliki Tsoukana

 

Τι κοινό έχουν οι κάθε είδους χώροι εστίασης, τα καταλύματα, οι παιδικοί σταθμοί και τα κομμωτήρια; Ότι δεν επιτρέπουν κανένα συμβιβασμό στην υγιεινή κάθε είδους υφάσματος, αφού για παράδειγμα οι αψεγάδιαστα καθαρές πετσέτες, τα τραπεζομάντιλα και τα κλινοσκεπάσματα είναι αυτονόητη προϋπόθεση, για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Αν είστε επαγγελματίας, τότε γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως τα αποτελέσματα πλύσης εκτός από τέλεια θα πρέπει να είναι και γρήγορα, ώστε ο ιματισμός να είναι άμεσα ξανά έτοιμος να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, θα πρέπει η απόλυτη καθαριότητα να συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση σε ρεύμα, νερό και απορρυπαντικό, και επομένως με το μικρό δυνατό κόστος.

Τα επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν όλες τις παραπάνω απαιτήσεις, χάρις στις προηγμένες λειτουργίες που διαθέτουν. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η επαγγελματική χρήση σημαίνει και συχνό πλύσιμο, είναι κατασκευασμένα με ανθεκτικά εξαρτήματα, ώστε να έχουν μεγάλη διάρκεια «ζωής». Επομένως, προορίζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε επαγγελματία για πολλά χρόνια, για κορυφαία καθαριότητα με εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

 

 

Μοναδικά πλεονεκτήματα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επαγγελματικών πλυντηρίων πλυντήρια που είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες εταιρειών, όπως οι χώροι εστίασης και τα καταλύματα; Ας δούμε τα 5 σημεία υπεροχής τους.

 

 

Μέγιστη υγιεινή και αξιοπιστία

Ένα επαγγελματικό πλυντήριο εγγυάται αξιόπιστη λειτουργία, δηλαδή ότι θα καθαρίζει πάντοτε στην εντέλεια κάθε είδους ύφασμα, αφαιρώντας και την πιο επίμονη βρομιά. Αν είστε επαγγελματίας, αυτό σημαίνει πως θα μπορείτε να είστε ήσυχος πως δεν θα υπάρξει ποτέ το παραμικρό… ατύχημα στο πλύσιμο, ακόμη κι αν ο ιματισμός έρχεται σε επαφή με δύσκολους λεκέδες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στους χώρους εστίασης.

Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην πιο απαιτητική αποστολή τους, εκτός από τις προηγμένες λειτουργίες πλύσης, τα επαγγελματικά μοντέλα «προικίζονται» επίσης από τους κατασκευαστές με περισσότερα προγράμματα. Έτσι, μπορούν να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ακόμη καλύτερα σε κάθε τύπο υφάσματος και λεκέ.

Για παράδειγμα το Miele PWM 907 DP SST, χωρητικότητας 7 κιλών, «έρχεται» με 16 standard προγράμματα και 48 ειδικούς «κύκλους». Ενδεικτικά, διαθέτει «κύκλους» ειδικά για πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και τραπεζομάντιλα, αλλά και για ειδικά προγράμματα κατά των λεκέδων από λάδια και λίπη. Παράλληλα, δίνει την επιλογή για θερμική απολύμανση των υφασμάτων, μέσα από ένα πρόγραμμα πλύσης 85°C, με έξτρα λειτουργία πρόπλυσης και επιπλέον ξέβγαλμα.

 

Αξεπέραστη οικονομία

Με γνώμονα το μικρότερο δυνατό λειτουργικό κόστος, τα επαγγελματικά πλυντήρια έχουν επίσης υψηλή απόδοση, ώστε να περιορίζουν τη χρήση νερού, ενέργειας και απορρυπαντικού. Απόδειξη το γεγονός ότι με το Miele PWM 907 DP SST, σε συνδυασμό με το στεγνωτήριο Miele PDR 908 HP SST, το κόστος ενός κύκλου πλύσης και στεγνώματος είναι μόλις 1 ευρώ.

Από το κόστος αυτό, τα 0,344 ευρώ είναι η επιβάρυνση σε ρεύμα για το πλύσιμο του ιματισμού στους 60°C (αφού η κατανάλωση του «κύκλου» πλύσης είναι 0,50 κιλοβατώρες και το κόστος ανά κιλοβατώρα είναι 0,12 ευρώ, στο επαγγελματικό τιμολόγιο της ΔΕΗ). Επίσης, το κόστος σε νερό είναι 0,014 ευρώ (με δεδομένο ότι η κατανάλωση του ίδιου «κύκλου» είναι 49 λίτρα νερού).

Για το πλύσιμο, το κόστος σε απορρυπαντικό είναι 0,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο «κύκλος» στεγνώματος θα «κάψει» 1,4 κιλοβατώρες, που θα επιβαρύνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού με 0,17 ευρώ (με βάση και πάλι τη χρέωση της ΔΕΗ στο επαγγελματικό τιμολόγιο).

Για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία σε ρεύμα, πολλά επαγγελματικά πλυντήρια διαθέτουν επίσης διπλή παροχή νερού (σύνδεση με κρύο νερό ή ζεστό νερό). Επομένως, η χρήση ζεστού νερού κρατά ακόμη χαμηλότερα τους λογαριασμούς ρεύματος.

 

 

Πλύσιμο σε χρόνο-ρεκόρ

Επειδή σε κάθε επιχείρηση ο χρόνος είναι χρήμα, στα επαγγελματικά πλυντήρια τα προγράμματα έχουν σύντομη διάρκεια. Γι΄ αυτό τον λόγο, αρκετοί κατασκευαστές εξοπλίζουν τα μοντέλα τους με εξελιγμένα θερμαντικά στοιχεία, ώστε να ζεσταίνεται πιο γρήγορα το νερό και να επιταχύνεται το πλύσιμο.

Έτσι, π.χ. το Miele PWM 907 DP SST εξασφαλίζει 40% πιο γρήγορο χρόνο πλυσίματος, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην καθαριότητα. Αυτό σημαίνει πως δίνει τη δυνατότητα πλύση ενός πλήρους φορτίου σε μόλις 59’ σε σύνδεση με κρύο νερό. Αν μάλιστα υπάρχει σύνδεση σε ζεστό νερό, τότε η διάρκεια είναι ακόμη μικρότερη. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόγραμμα Βαμβακερά 60°C, με πλήρες φορτίο, διαρκεί μόλις 49’.

 

 

Εξαιρετική ανθεκτικότητα

Με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά μοντέλα προορίζονται για πιο συχνή χρήση, τα εξαρτήματά τους είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής αντοχής, ενώ ελέγχονται σε εντατικές συνθήκες λειτουργίας. Χαρακτηριστική περίπτωση το Miele PWM 907 DP SST, στο οποίο η εταιρεία έχει φροντίσει για «έξτρα» προστασία της φλάντζας του από τα ισχυρά καθαριστικά, αλλά και για την ομαλή λειτουργία των αμορτισέρ ακόμη και σε υψηλές στροφές του τυμπάνου.

Ως αποτέλεσμα, τα επαγγελματική πλυντήρια έχουν μεγάλη διάρκεια «ζωής». Η ωφέλιμη διάρκεια του παραπάνω μοντέλου της Miele φτάνει τις 30.000 ώρες λειτουργίας.

 

 

Ευκολία στη χρήση

Τα περισσότερα επαγγελματικά πλυντήρια επιστρατεύουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να μπορούν να αξιοποιηθούν εύκολα όλες οι δυνατότητες που παρέχουν, αλλά και να προσαρμοστεί η χρήση τους στην καθημερινότητα κάθε επιχείρησης. Για παράδειγμα, το Miele PWM 907 DP SST «έρχεται» με έγχρωμη οθόνης αφής, χάρις στην οποία είναι παιχνιδάκι η επιλογή του προγράμματος και η ρύθμιση των υπόλοιπων παραμέτρων της πλύσης.

Από την ίδια οθόνη, μπορεί να ρυθμιστεί η έναρξη λειτουργίας έως και 24 ώρες αργότερα, ώστε για παράδειγμα τα ρούχα να έχουν μόλις πλυθεί το επόμενο πρωί, στην αρχή της εργάσιμης ημέρας. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα δικτύωσης μέσω Wi-Fi, για τη λήψη ειδοποιήσεων σε smartphone και tablet.

 

 

Οι διαφορές από τα οικιακά πλυντήρια ρούχων

Τα οικιακά πλυντήρια είναι κατασκευασμένα για λιγότερο απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας, αλλά και για να «αντιμετωπίζουν» κατά κανόνα ήπιους ρύπους. Παράλληλα, έχουν πολύ μικρότερη επιλογή προγραμμάτων, προβλέποντας κάποια βασικά «σενάρια» πλυσίματος. Ως συνέπεια, σε ένα οικιακό μοντέλο είναι πολύ πιθανότερο οι δύσκολοι λεκέδες να χρειαστούν προεργασία, για να απομακρυνθούν από τα υφάσματα.

Επίσης, τα μοντέλα που απευθύνονται στα νοικοκυριά πλένουν πιο αργά, καθώς τα σύντομα προγράμματά τους κατά κανόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περιορισμένα κιλά απλύτων. Παράλληλα, δεν έχουν την ίδια ανθεκτικότητα με τα επαγγελματικά πλυντήρια. Έτσι, τη στιγμή που μία επαγγελματική συσκευή προορίζεται για 30.000 ώρες λειτουργίας, ένα μέσο οικιακό πλυντήρια έχει μέσο χρόνο «ζωής» γύρω στις 10.000 λειτουργίας.

Μπορείς να δεις ακόμη