Επαγγελματικό gaming: Τι θα χρειαστείς για να πετύχεις

 

eSports έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης. Εκατομμύρια θεατών βρίσκονται «καρφωμένοι» στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν τους τελικούς δημοφιλών τουρνουά, όπως BlizzCon, Call of Duty League, League of Legends World Championship και πολλά άλλα.

Ραγδαία εξέλιξη του εν λόγω αθλήματος βλέπουμε και στη χώρα μας. Πολλοί παίκτες έχουν υπογράψει συμβόλαιο με κάποια ομάδα eSports εκπροσωπώντας την στα τουρνουά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια τα eSports να κερδίσουν μία θέση και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εάν είσαι κι εσύ παθιασμένος με τα video games, πιθανόν να έχεις αναρωτηθεί πώς μπορεί να γίνει κανείς επαγγελματίας gamer. Είτε θέλεις να ακολουθήσεις σόλο καριέρα είτε να ενσωματωθείς σε κάποια ομάδα eSports, υπάρχει «πλάνο» για να το καταφέρεις.

 

Βρες το κίνητρό σου

Όπως με οτιδήποτε στη ζωή, είναι σημαντικό να παίζεις eSports για τους σωστούς λόγους. Ο ανταγωνισμός, η ικανοποίηση του να εξελίσσεσαι ως παίκτης και το αίσθημα της ικανοποίησης με το να συνεισφέρεις σε μια ομάδα και κοινότητα, είναι όλοι σημαντικοί λόγοι για να ακολουθήσεις αυτό το άθλημα.

Μακροπρόθεσμα, τα θετικά κίνητρα είναι αυτά που θα σε κρατήσουν αφοσιωμένο στον στόχο. Από την άλλη, οι παίκτες που έχουν ως κίνητρο μόνο τα χρηματικά έπαθλα και το ν’ αποκτήσουν γρήγορα φήμη, είναι πολύ πιθανό να κουραστούν/βαρεθούν και να τα παρατήσουν πριν γίνουν επαγγελματίες. Η αγάπη για το gaming είναι αυτό που κάνει τη διαφορά κατά τη διάρκεια της καθημερινής εξάσκησης, ώστε να αποκτήσεις σταδιακά τις απαραίτητες δεξιότητες για να γίνεις επαγγελματίας.

 

Διάλεξε video game

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις το παιχνίδι που θα σε ενθουσιάσει περισσότερο. Υπάρχουν δύο «στρατηγικές» εδώ. Η πρώτη είναι να επιλέξεις ένα νέο παιχνίδι eSports, κι η δεύτερη να επιλέξεις έναν τίτλο που έχει ήδη καθιερωθεί στον χώρο.

Η αξία της επιλογής ενός τίτλου που έχει ήδη καθιερωθεί στον χώρο των eSports είναι πως ήδη υπάρχουν οι πόροι κι η υποδομή για να υποστηρίξουν τα επαγγελματικά τουρνουά. Μακροχρόνιοι τίτλοι eSports όπως το League of Legends, το Dota 2 και το CounterStrike: Global Offensive (CS: GO) έχουν μεγάλες, αποκλειστικές βάσεις παικτών και χορηγούν τουρνουά με προσοδοφόρα βραβεία. Ωστόσο, αποτελεί μειονέκτημα ότι είναι πιο δύσκολες «σκηνές» για τους αρχάριους παίκτες.

Από την άλλη, όταν ένα παιχνίδι είναι σχετικά νέο στον χώρο των eSports, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν να έρθει πιο γρήγορα στο προσκήνιο και, στη συνέχεια, να καθιερωθεί. Κάπως έτσι, έχουν έρθει στην επιφάνεια τίτλοι που ακολουθούν διαφορετικά στιλ παιχνιδιού, όπως -μεταξύ άλλων- τα Rocket League2 και PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ευδοκιμούν και οι αθλητικοί τίτλοι, και πιο συγκεκριμένα τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια PES και FIFA. Ανάμεσα στα πλέον διαδεδομένα games είναι τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου είτε 1vs1 είτε και 11vs11 παικτών. Μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει eSports ποδοσφαιρικές ομάδες με επαγγελματίες gamers να τις εκπροσωπούν.

Επομένως, εάν δεν είσαι fan των τίτλων MOBA, MMO, Battle royale κλπ., μπορείς να ασχοληθείς με ποδοσφαιρικούς τίτλους.

 

 

Ενσωματώσου στην κοινότητα των eSports

Το επαγγελματικό gaming δεν έχει να κάνει μόνο με το ατομικό ταλέντο. Αφορά επίσης και την κουλτούρα που περιβάλλει τον χώρο. Πριν επενδύσεις χρόνο μαθαίνοντας όλες τις ιδιαιτερότητες ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να γραφτείς σε φόρουμ κι άλλα μέρη όπου συγκεντρώνονται οι gamers. Η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων με άλλους παίκτες είναι μια πολύτιμη εμπειρία που θα σε βοηθήσει να κρίνεις εάν η πορεία ενός pro gamer ευθυγραμμίζεται με τους προσωπικούς σου στόχους και κίνητρα.

Το να ενσωματωθείς στην κοινότητα ενός συγκεκριμένου τίτλου είναι σημαντική κίνηση για τη συνέχεια της καριέρας σου ως pro gamer. Οπότε βεβαιώσου ότι απολαμβάνεις την παρέα των άλλων παικτών.

Τα καλύτερα σημεία ενός τουρνουά διατίθενται σε message boards, φόρουμ και κανάλια στο youtube. Οι παίκτες πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ώστε να βρίσκονται πάντα κοντά στις εξελίξεις. Η κοινότητα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να επενδύσεις χρόνο σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και να παραμείνεις προσηλωμένος σε αυτό. Επίσης, μέσα από τα φόρουμ και τα γκρουπ σε διάφορα social media, θα μπορείς να ενημερώνεσαι για διάφορα ετήσια gaming events όπως είναι το Gameathlon. Έτσι, θα μπορείς να λαμβάνεις μέρος σε τουρνουά eSports, είτε σε ομαδικά ή σε ατομικά παιχνίδια, και να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου.

 

Διάλεξε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Βεβαιώσου ότι παίζεις με τον σωστό εξοπλισμό, ξεκινώντας με ένα καλό gaming mouse και μηχανικό πληκτρολόγιο. Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά στα περιφερειακά gaming, που ποικίλουν σε μέγεθος, σχεδιασμό και ευαισθησία. Επομένως θα πρέπει να επιλέξεις αυτό που σε καλύπτει περισσότερο.

Στην «ιεράρχηση» κριτηρίων κατά την επιλογή ενός gaming mouse, η εργονομία πρέπει να έρχεται πρώτη. Ειδικά όταν αυτό προορίζεται για πολύωρο και απαιτητικό gaming, θα στηρίξει αποτελεσματικά το χέρι σου και θα σε «κρατήσει» συγκεντρωμένο στο παιχνίδι.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν περιφερειακά gaming για ανταγωνιστικό παιχνίδι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εργονομία. Για παράδειγμα, εάν συνηθίζεις να χρησιμοποιείς την παλάμη σου για να μετακινήσεις το ποντίκι, ίσως να σε εξυπηρετήσει καλύτερα ένα ποντίκι τύπου Cooler Master CM310 RGB.

Έπειτα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι λειτουργίες που προσφέρει ένα περιφερειακό. Εάν θέλεις να πετυχαίνεις τέλεια headshots σε ανταγωνιστικά παιχνίδια FPS, θα χρειαστείς ένα gaming mouse όπως το ADX H02 RGB το οποίο εξοπλίζεται με αισθητήρα 7200dpi, και αυτό αποτελεί εξαιρετικό πλεονέκτημα για παιχνίδια που απαιτούν γρήγορες αντιδράσεις (όπως τα FPS).

Η δυνατότητα προσαρμογής των πλήκτρων είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους επαγγελματίες παίκτες, ειδικότερα για παιχνίδια ΜΟΒΑ, όπως τα LoL και Dota. Τα πληκτρολόγια και ποντίκια για gaming σού επιτρέπουν να προσαρμόσεις τα πλήκτρα σύμφωνα με τις ανάγκες σου ή και να ορίσεις μακροεντολές. Οι μακροεντολές είναι παρόμοιες με τα πλήκτρα πρόσβασης (hotkeys), αλλά αντί να ρυθμίζεις μόνο τα τυπικά πλήκτρα, μπορείς να τα προσαρμόσεις περαιτέρω με πολλαπλές ενέργειες.

 

Εξοικειώσου με τα περιφερειακά που έχεις επιλέξει

Όποια περιφερειακά κι αν επιλέξεις, από μηχανικό πληκτρολόγιο, gaming mouse, μέχρι gaming headset, είναι καλή πρακτική να χρησιμοποιείς το ίδιο ποντίκι και το ίδιο πληκτρολόγιο σε κάθε παιχνίδι. Οι επαγγελματίες παίκτες χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό για gaming τόσο στο σπίτι όσο και στα τουρνουά.

Η εξοικείωση με τα περιφερειακά θα σε διευκολύνει στη μετάβαση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον ενός τουρνουά eSport, όπου η ένταση και η πίεση είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το να παίζεις από την άνεση του καναπέ σου. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδιάζονται περιφερειακά για φορητότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μηχανικό πληκτρολόγιο Cooler Master MasterKeys MK750 Gaming Keyboard. Διαθέτει μινιμαλιστικό design και αποσπώμενο καλώδιο, για να μπορείς να το παίρνεις μαζί σου στα τουρνουά eSports.

 

Εξέτασε την αναβάθμιση του υπολογιστή σου

Η συνέπεια στα περιφερειακά που χρησιμοποιείς είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και σε ό,τι αφορά στον υπόλοιπο εξοπλισμό που χρησιμοποιείς για να απολαύσεις τα παιχνίδια σου. Είναι σημαντικό να έχεις έναν ισχυρό υπολογιστή, όπως η σειρά gaming Desktops της Infinity Gear. Φυσικά, ένας «δυνατός» υπολογιστής θα πρέπει να συνοδεύεται κι από την ανάλογη οθόνη υπολογιστή. Μάλιστα, υπάρχουν εταιρείες όπως οι Dell (Alienware) και Gigabyte, που σχεδιάζουν gaming monitors ειδικά για ανταγωνιστικό παιχνίδι. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα σου προσφέρουν ομαλό gameplay χωρίς καθυστερήσεις ή ακανόνιστους ρυθμούς καρέ.

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν και στην περίπτωση που προτιμάς φορητό υπολογιστή. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στον κατάλογο του Κωτσόβολου, θα βρεις ισχυρά gaming laptop, ειδικά σχεδιασμένα για απαιτητικό gaming.

 

Ζήσε σαν επαγγελματίας

Το να διακριθείς μέσα από τα τουρνουά και να γίνεις επαγγελματίας παίκτης απαιτεί χρόνια σκληρής προσπάθειας και εξάσκησης. Ωστόσο δεν αρκούν μόνο αυτά για να εξελιχθείς. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προπόνησή σου ως επαγγελματίας gamer, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, την επέκταση των γνώσεών σου για τα eSports, την αυτοπαρακίνηση και τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, σωστός ύπνος).

Υιοθέτησε αυτές τις αρχές και θα δεις μεγάλη βελτίωση τόσο σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του επαγγελματικού gaming όσο και στην καθημερινότητά σου εν γένει.

 

Μπορείς να δεις ακόμη