Έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό. Και τώρα;

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ψυχραιμία! Συμβαίνει και στους καλύτερους μάγειρες και μαγείρισσες. Όλα διορθώνονται. Ως ένα σημείο τουλάχιστον…

 

Κι εκεί που είσαι στην τελική ευθεία να κατεβάσεις το φαγητό από τη φωτιά, κάνεις αυτό που λένε στις συνταγές «δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι». Ακολουθείς πιστά το βήμα, δοκιμάζεις και ουπς! Λύσσα το φαγάκι! Αναρωτιέσαι πότε πώς έγινε αυτό; Ίσως όταν μιλούσες στο τηλέφωνο, ίσως ξεχάστηκες κι αλάτισες δύο φορές, ίσως γιατί άνοιξε η αλατιέρα και ξεχύθηκε το αλάτι στην κατσαρόλα. Δεν έχει σημασία, ότι έγινε… έγινε.

 

 

Τι κάνουμε τώρα;

 

Η «Αγία Τριάδα» μόνο μπορεί να σώσει την κατάσταση. Ποια είναι αυτή;

 

Νερό, άμυλο, οξύτητα (λεμόνι ή ξύδι)

 

Νερό

 

Η προσθήκη νερού μπορεί να δημιουργήσει μια αραίωση στα υγρά της κατσαρόλας και να ελαττωθεί η αίσθηση της αλμυρότητας. Ρίχνεις νερό και βράζεις για λίγο ακόμη λοιπόν. Συνήθως χρειάζεται και κάτι παραπάνω.

 

Άμυλο

 

Ένα κομμάτι ξερό ψωμί που θα βράσει με το φαγητό για 15 λεπτά μπορεί ν’ απορροφήσει αρκετό από το αλάτι του. Το ίδιο μπορεί να επιτύχει μια πατάτα μέτρια, ή μεγαλύτερη ανάλογα με την περίπτωση, κομμένη σε κομμάτια. Αυτή θα μείνει ως το τέλος του μαγειρέματος. Και στις δυο περιπτώσεις καλό είναι να προστίθεται νερό στην κατσαρόλα.

 

Οξύτητα

 

Ρίχνουμε στο φαγητό λίγο χυμό από λεμόνι, ή λίγο λευκό ξίδι, βράζουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε. Η οξύτητα φέρνει μια ισορροπία στη γεύση και η αίσθηση του αλμυρού ελαττώνεται. Κάποια φορά ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο μέλι, ή ζάχαρη, ιδιαίτερα αν μας ξεφύγει και η οξύτητα στο φαγητό.

 

Μερικές συμβουλές ακόμα

 

  • Αν το αλμυρό φαγητό είναι κοκκινιστό, ξύνουμε στον τρίφτη μια φρέσκια ντομάτα, τη ρίχνουμε στο φαγητό και βράζουμε λίγο ακόμα. Απόφυγε τον πελτέ και τις έτοιμες σάλτες που περιέχουν κι αυτές αλάτι.
  • Αν το φαγητό είναι ψητό με κρασάτη, ή λεμονάτη σάλτσα την κατάσταση μπορεί να σώσει λίγο γιαούρτι, λίγη κρέμα γάλακτος, ή γάλα καρύδας. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως θα χρειαστεί ν’ αλλάξουμε λιγουλάκι την αρχική συνταγή. Αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος…
  • Αν το φαγητό έχει κάποιο συνοδευτικό όπως ρύζι, ή ζυμαρικά αφαίρεσε απ’ αυτά εντελώς το αλάτι. Βράσε τα αλ ντέντε και μετά ανακάτεψέ τα με το αλμυρό κρέας, ή την αλμυρή σάλτσα. Το ανάλατο ρύζι, ή τα μακαρόνια θ’ απορροφήσουν την αλμυρή σάλτσα του φαγητού και θα έρθουν έτσι όλα στα ίσα τους.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη