Ετοιμάσου να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2022

by Aggeliki Tsoukana

Η 21η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, μια γιορτή που καθιερώθηκε το 1982. Πριν από 40 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας όρισε τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου ως την παγκόσμια γιορτή της μουσικής, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού Jack Lang. Ο Δήμος του Παρισιού προέτρεψε μουσικούς και μουσικόφιλους να βγουν στους δρόμους και να τους γεμίσουν με ήχους και μελωδίες και κάπως έτσι γεννήθηκε η Fête de la Musique. Η Μέρα της Μουσικής βγήκε εκτός γαλλικών συνόρων ξεκινώντας από την Αθήνα της Ελλάδας το 1985, όταν και έγινε η πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σήμερα γιορτάζεται από τουλάχιστον 130 διαφορετικές χώρες του πλανήτη, με περισσότερες από 1000 συμμετέχουσες πόλεις. Ο Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ωθήσει στη διοργάνωση δωρεάν συναυλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της 21ης Ιουνίου, κατακλύζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους εξωτερικούς χώρους με όμορφες μουσικές.

 

 

Μουσική παντού και πάντα

Αν και γιορτάζεται την ημέρα του θερινού ηλιοστάσιου, η μουσική μας συντροφεύει πάντα και παντού. Στο σπίτι ή στον δρόμο, στη δουλειά ή στο γυμναστήριο, στο διάβασμα ή στο περπάτημα. Όποιο και αν είναι το είδος της μουσικής που σου αρέσει, πάντα θα υπάρχουν μελωδίες που θα σε ταξιδεύουν, που θα σε χαλαρώνουν και που θα σου ανεβάζουν το ηθικό στις δύσκολες στιγμές.

Διότι η μουσική μπορεί εμπεριστατωμένα να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση, να ελαττώσει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) και να αυξήσει τη σεροτονίνη και την ενδορφίνη. Μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγή ντοπαμίνης του εγκεφάλου, κάτι που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί τις αντοχές σου.

Με την κατάλληλη θεραπεία η μουσική μπορεί να κατευνάσει ακόμα και σωματικούς πόνους. Σχετικοί τρόποι αντιμετώπισης πόνων χρησιμοποιούνται περισσότερο στη φροντίδα των ηλικιωμένων, αφού η μουσικοθεραπεία βοηθά τον εγκέφαλο στην καλύτερη διαχείριση του πόνου. Τα ευεργετικά οφέλη της μουσικής δεν περιορίζονται εκεί, αφού ο συνδυασμός απαλών μελωδιών και χαμηλού φωτισμού μπορεί να σε κάνει να τρως μικρότερες μερίδες φαγητού, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωσή του.

Μόνο και μόνο από τα παραπάνω καταλαβαίνεις πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι από τους προφανείς για την ύπαρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.

 

 

Γιόρτασέ το κι εσύ με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα εκτοξεύσει τις μουσικές σου εμπειρίες

Είσαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν να συλλέγουν δίσκους και βινύλια; Τότε σίγουρα θα χρειάζεσαι ένα καλό πικάπ και το κατάλληλο ηχοσύστημα Hi Fi για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο την αγαπημένη σου συλλογή. Αν όμως είσαι από εκείνους που αγοράζουν μουσική σε ψηφιακή μορφή, τότε σίγουρα χρειάζεσαι ένα φορητό ηχείο Bluetooth για να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου τραγούδια οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Σε περίπτωση που επιθυμείς μια πραγματική απογείωση της μουσικής σου εμπειρίας, τότε πιθανότατα ψάχνεις ένα ηχείο Hi Power ή κάποιο ηχείο home cinema.

Σε όποιο είδος ακροατή και αν ανήκεις, το βέβαιο είναι πως υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για να δημιουργήσεις τον καταλληλότερο εξοπλισμό για να σε συντροφεύει σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Ποιος λοιπόν ο καλύτερος λόγος για να το κάνεις, αν όχι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής;

 

Πας για επισκευή κινητού Κυριακή στον Κωτσόβολο Αεροδρομίου

 

Θες Air condition

 

Ψάχνεις καινούργιο Gaming PC

 

Μόλις πήρες headset από τον Κωτσόβολο

 

Μπορείς να δεις ακόμη