Έτσι θα κάνεις κάμπινγκ με τις ανέσεις του σπιτιού σου!

by Aggeliki Tsoukana

To κάμπινγκ είναι από τους δημοφιλέστερους τρόπους για να κάνεις διακοπές χαμηλού κόστους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν τον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών «από άποψη». Ακόμη κι αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στο κάμπινγκ, υπάρχουν πολλές λύσεις για να μεταφέρεις τις απαραίτητες ανέσεις μαζί σου, με λίγες έξυπνες κινήσεις.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι απαραίτητα πράγματα όπως η καθαριότητα και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκονται μόνο στο οργανωμένο κάμπινγκ. Μπορείς να δοκιμάσεις βέβαια την τύχη σου στην απόλυτη απομόνωση, αλλά δεν θα στο συστήναμε.

Η λίστα που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς κατάλληλα για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τις ανέσεις του σπιτιού σου!

 

 

 

Η απαραίτητη σκηνή

Η επιλογή σκηνής για κάμπινγκ είναι το βασικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξεις, για να είσαι άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών σου. Να έχεις κατά νου ότι η σκηνή δεν προσφέρεται μόνο για ύπνο. Θα πρέπει να έχει το απαραίτητο ύψος και μήκος ώστε να κινείσαι και να αλλάζεις ρούχα, χωρίς να δυσκολεύεσαι.

Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέξεις σκηνή με δύο αντικριστές πόρτες για εύκολη πρόσβαση και από τις δύο πλευρές. Κάτι πολύ χρήσιμο, ειδικά εάν είσαι με «συγκάτοικο». Ανάλογα τον αριθμό των ατόμων, θα βρεις σκηνές για κάμπινγκ αρκετά ευρύχωρες, για έως και 4-5 άτομα. Ιδανικά, να διαθέτει προθάλαμο για την αποθήκευση των πραγμάτων σου, τέντα με ανακλαστικό για τον ήλιο και κουνουπιέρα.

Επίσης, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι, αν είσαστε δύο άτομα και θέλεις ακόμη περισσότερη άνεση, καλό είναι να επιλέξεις μια σκηνή για τέσσερα άτομα. Ειδικά όταν έχεις πολλά μικροαντικείμενα και αποσκευές. Σε κάθε περίπτωση, το σοφότερο είναι να υπολογίσεις τον αριθμό των ατόμων που θα χρησιμοποιούν τη σκηνή, συν ακόμη ένας. Για παράδειγμα, αν είστε 3 άτομα, το σοφότερο είναι να επιλέξεις μια σκηνή για 4-5 άτομα.

Για να μπορέσεις να κοιμηθείς με περισσότερη άνεση και ασφάλεια, θα χρειαστείς και έναν υπνόσακο, υπόστρωμα, ή, ακόμη καλύτερα, ένα αερόστρωμα.

 

Εξασφάλισε δροσιά

Ακόμα κι αν έχεις βρει κάποια ιδανική θέση κάτω από ένα δέντρο ή μια μεγάλη τέντα, η ζέστη δεν αντιμετωπίζεται μονάχα με ίσκιο και βουτιές στη θάλασσα. Χρειάζεσαι ένα συνεχόμενο ρεύμα αέρα. Όταν δεν θα φυσάει ή όταν ο αέρας θα «κόβεται» από τις δεκάδες άλλες σκηνές που συναντάει στον δρόμο του, εσύ θα αρχίζεις να αναθεωρείς την επιλογή σου για κάμπινγκ. Για τον λόγο αυτό θα χρειαστείς  αναμφίβολα κάποιους φορητούς και μικρούς επιτραπέζιους ανεμιστήρες.

 

 

Τα απαραίτητα εντομοαπωθητικά

Μπορεί η σκηνή να είναι εξοπλισμένη με ειδικές σίτες για τα έντομα, αλλά, ειδικά το βράδυ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντικρούσεις τις «επιθέσεις» είναι ένα εντομοαπωθητικό. Μπορείς να διαλέξεις από σύγχρονες και ασφαλέστατες μεθόδους για να απωθήσεις τα έντομα που σε ενοχλούν. Μια απλή λύση είναι το ηλεκτρονικό απωθητικό που εκπέμπει υπερήχους και απαιτεί ελάχιστο ρεύμα. Διαφορετικά μπορείς να επιλέξεις μια εντομοπαγίδα, με λαμπτήρα που ελκύει τα έντομα, τα παγιδεύει και τα εξοντώνει. Ένα επιπλέον αβαντάζ με τις συγκεκριμένες συσκευές είναι ότι φωτίζουν τον χώρο γύρω τους.

Ασφαλώς, ευπρόσδεκτες είναι και οι εντομοαπωθητικές κρέμες σώματος, ή και κάποιο άοσμο σπρέι για έρποντα έντομα, για ψέκασμα γύρω από τη σκηνή.

 

Πάρε το ψυγείο μαζί σου

Μια ακόμη πολυτέλεια που δεν θέλεις να σου λείψει, είναι η παροχή δροσερού νερού και αναψυκτικού, όλο το 24ωρο. Η λύση έρχεται σε ένα μικρό και συμπαθητικό ψυγείο-mini bar. Ξεκινώντας με μια χωρητικότητα των περίπου 40 λίτρων, έχουμε σε ετοιμότητα κρύα νερά, χυμούς και φρούτα για να σπάσουν τη μονοτονία της ζέστης. Για να μπορέσεις να στηρίξεις μια τέτοια συσκευή θα πρέπει να προσέξεις λίγο την κατανάλωση ρεύματος.

Φρόντισε να μάθεις τι παροχή ρεύματος θα έχεις. Όπως πάντα φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα καλό πολύμπριζο, και καλή παρέα για να έχεις το mini-bar συνεχώς απασχολημένο. Μια λύση που δεν εφαρμόζεται εύκολα σε όλες τις σκηνές, όμως αν κάνεις την προετοιμασία σου θα δώσει άλλη πνοή στις διακοπές σου.

Εναλλακτικά, υπάρχουν πάντα τα ηλεκτρικά φορητά ψυγεία και τα φορητά ψυγεία πάγου, με χωρητικότητες που φτάνουν τα 60 λίτρα. Θα διατηρήσουν για αρκετές ώρες τα τρόφιμα ή τα αναψυκτικά σου. Μεταφέρονται εύκολα, ενώ στην περίπτωση των ηλεκτρικών ψυγείων, αρκεί ο αναπτήρας του αυτοκινήτου για εύκολη φόρτιση.

 

Για να παραμένεις ενυδατωμένος

Καλό το ψυγείο, αλλά θα χρειαστείς και τα απαραίτητα υδροδοχεία. Για να ξεδιψάς και να μένεις πάντα ενυδατωμένος. Προτίμησε ένα ανοξείδωτο υδροδοχείο με μεγάλη χωρητικότητα και ανθεκτική κατασκευή, για να το πάρεις μαζί σου παντού.

 

 

Άλλα απαραίτητα αξεσουάρ

Ο σάκος που θα πάρεις μαζί σου θα πρέπει να περιλαμβάνει και ορισμένα αξεσουάρ που θα κάνουν τη διαμονή ακόμη πιο άνετη. Αρχικά, φρόντισε να εφοδιαστείς με τα απαραίτητα αξεσουάρ πρώτων βοηθειών. Για παράδειγμα, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο ένα μαχαίρι-πολυεργαλείο όπως το Gear Aid Μαχαίρι KOTU. Οι φακοί φωτισμού είναι ακόμη ένα απαραίτητο «εργαλείο», καθώς όλο και κάπου θα χρειαστείς βοηθητικό φωτισμό. Ειδικά στο ελεύθερο κάμπινγκ, όπου σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται και ένα μικρό φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, ένα σετ για επιδιορθώσεις είναι πάντα χρήσιμο. Θα μπορείς να επιδιορθώσεις άμεσα τυχόν τρύπες, σχισίματα ή ραφές στον εξοπλισμό σου, όπως σκηνές, σκίαστρα, δάπεδα, σακίδια, παπούτσια, γάντια, φουσκωτά στρώματα.

 

 

Για να μην «ξεμείνεις» από ρεύμα

Καλές όλες αυτές οι συσκευές, όμως τι γίνεται με την κατανάλωση ρεύματος που προκαλούν; Εφόσον είσαι σε οργανωμένο κάμπινγκ θα έχεις πρόσβαση σε μια – δυο πρίζες, που μπορούν να «σηκώσουν» το φορτίο που ζητάς. Όμως, θα χρειαστείς σίγουρα ένα πολύπριζο, με αρκετές θέσεις για όλον τον εξοπλισμό σου. Πρόσεξε να το τοποθετήσεις σε σημείο που δεν θα βραχεί, και δεν θα παραπατήσει πάνω του κανένας.

Ακόμα και αν οι συνθήκες είναι ιδανικές, θα υπάρξει η ανάγκη να φορτίσεις κάποια από τις συσκευές σου, όταν δεν υπάρχει ελεύθερη πρίζα. Ή μπορεί να έχεις απομακρυνθεί από τη βάση σου, και να χρειαστείς μια φόρτιση στη μέση του πουθενά. Δεν είναι κακή ιδέα να έχεις πάρει μαζί σου ένα powerbank για μια ώρα ανάγκης.

 

 

Φρόντισε για την ψυχαγωγία σου

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις το καυτό μεσημέρι, όταν δεν έχεις όρεξη να βουτήξεις στη θάλασσα; Μια καλή ταινία, ή να ακούσεις το αγαπημένο σου άλμπουμ στο Spotify. Διάλεξε ένα tablet με οθόνη από 8 ίντσες και επάνω, για να χαζέψεις τις τελευταίες σειρές και ταινίες, που πολύ σοφά φρόντισες να συγκεντρώσεις πριν φύγεις για διακοπές. Εκμεταλλεύσου ένα σετ μικρών φορητών ηχείων και παρέα με ένα παγωμένο αναψυκτικό, διασκέδασε μακριά από τον καυτό ήλιο.

Πρόσθετο bonus στη μεσημεριανή σου εμπειρία γίνεται το Internet αν έφερες μαζί σου ένα 4G/5G adapter ή αν το tablet δέχεται κάρτα sim. Ακόμα και αν δεν έχεις συνδρομή σε κάποιο μεγάλο πρόγραμμα με data, θα δεις ότι όλοι οι πάροχοι κάνουν κάποια προσφορά την περίοδο του καλοκαιριού, και σου χαρίζουν αρκετά GB για να τη βγάλεις καθαρή.

Τα ακουστικά είναι η ευκολότερη λύση για προσωπική διασκέδαση, η ακόμα και αντιπερισπασμός από άλλα πράγματα. Διάλεξε «ψείρες» ακουστικά αν θες να τα φοράς μαζί με γυαλιά ηλίου η καπέλο. Το διακριτικό τους μέγεθος δεν θα εμποδίσει.

 

 

Πάρε τις αναμνήσεις μαζί σου

Τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότερο από όλα, είναι να πάρεις μαζί σου αναμνήσεις. Τράβηξε αρκετές φωτογραφίες και σκηνοθέτησε αρκετά βίντεο για να θυμάσαι πόσο ωραία πέρασες, και τα μαγευτικά σημεία που επισκέφτηκες.

Προτίμησε μια action cam που αντέχει στα χτυπήματα και την κακομεταχείριση. Ιδανική λύση είναι οι πολυδοκιμασμένες GoPro Hero. Μάλιστα, έρχονται με αρκετά αξεσουάρ για να τοποθετούνται σχεδόν οπουδήποτε, για να γευτείς και να καταγράψεις την ελευθερία του κάμπινγκ με τον καλύτερο τρόπο.

Καλές διακοπές!

Μπορείς να δεις ακόμη