Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Όλες οι πληροφορίες για το καινούριο πρόγραμμα!

by K-Admin 1

Εξοπλισμό που θα προικίσει με… ευφυΐα κάθε κατοικία χρηματοδοτεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν το ενεργειακό της «προφίλ», ώστε να θερμαίνεται τον χειμώνα και να δροσίζεται το καλοκαίρι πιο οικονομικά.  Με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, το πρόγραμμα επιδοτεί την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ηλεκτρικών συσκευών, ψύξης-θέρμανσης, αλλά και απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις 11 Δεκεμβρίου για την πρώτη Περιφέρα (Ηπείρου & Ιονίων Νήσων). Για την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη δημοσιεύσει τον Οδηγό του προγράμματος (www.ypeka.gr).

 

Επιδότηση έως 85%

Έχει τεθεί σε λειτουργία helpdesk, με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (στο 210 6241829) μέσω της οποίας μηχανικοί και εξειδικευμένοι τεχνικοί σύμβουλοι καλύπτουν όχι μόνο τα «βασικά» ερωτήματα (ποιοι είναι δικαιούχοι, οδηγίες για την υποβολή της αίτησης κλπ.) αλλά και εξειδικευμένα θέματα, όπως π.χ. για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις ή τη χρήση της πλατφόρμας.

Η επιδότηση «έξυπνων» συστημάτων, αλλά και οικιακών φωτοβολταϊκών, δεν αποτελεί τη μοναδική διαφορά από τα προγράμματα εξοικονόμησης κατοικιών που έχει προηγηθεί. Παράλληλα, έχει αυξηθεί ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά δικαιούχο (στα 50.000 ευρώ), καθώς και το ποσοστό επιδότησης, το οποίο πλέον μπορεί να φτάσει το 85% (ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα) ή το 95% στις λιγνιτικές περιοχές (στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας).

 

Ενεργειακή «θωράκιση»

Όσον αφορά τις ενεργειακές παρεμβάσεις, σε συνέχεια των προηγούμενων προγραμμάτων, έτσι και σε αυτό το πρόγραμμα επιδοτείται η εγκατάσταση θερμομόνωσης, κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να τοποθετηθεί μεταξύ άλλων καυστήρας – λέβητας φυσικού αερίου (ή υγραερίου).

Επίσης, επιδοτείται η γεωθερμική αντλία θερμότητας, καθώς και η τοποθέτηση έως 3 κλιματιστικών μονάδων. Παράλληλα, στις επιλέξιμες παρεμβάσεις εντάσσεται η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

 

Πριμοδότηση για «έξυπνα» σπίτια

Όσοι θέλουν να κάνουν τις κατοικίες τους και «έξυπνες», εκτός από πολύ πιο αποδοτικές ενεργειακά, μπορούν να εγκαταστήσουν έξυπνα συστήματα διαχείρισης της ηλεκτρικής κατανάλωσης, όπως π.χ. «έξυπνους» αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης ή των συνθηκών περιβάλλοντος (νύχτα/ημέρα), «έξυπνες» λάμπες ή «έξυπνο» διακόπτη για διαχείριση του θερμοσίφωνα.

Στην περίπτωση της θέρμανσης-ψύξης, προβλέπεται η επιδότηση συστημάτων και αισθητήρων, που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν διακριτά τη θερμοκρασία σε κάθε χώρο (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες, έξυπνες πρίζες, έξυπνοι διακόπτες).

Τέλος, στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται συστήματα που παρέχουν τη δυνατότητα λήψης αναφορών και ειδοποιήσεων  οι οποίες σχετίζονται με τις ενεργειακές καταναλώσεις της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει με τον εξοπλισμό που επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχο και διαχείριση των συσκευών (π.χ. ειδοποίηση εάν έχει μείνει ανοικτή κάποια συσκευή, εάν δεν έχουν σβήσει όλα τα φώτα, έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, θερμοκρασίας, υγρασίας, κ.λπ.).

 

Έναρξη και λήξη  υποβολής αιτήσεων ανά γεωγραφική περιφέρεια

Η πλατφόρμα θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις σε 9 διαφορετικές ημερομηνίες, ανά ομάδα γεωγραφικών περιφερειών. Σε κάθε περιφέρεια, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι που έχει προβλεφθεί να διατεθούν σε αυτήν.

Παράλληλα, σε διαφορετική ημερομηνία θα αρχίζει να «υποδέχεται» αιτήσεις για παρεμβάσεις σε ολόκληρες πολυκατοικίες. Μάλιστα στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», εκτός από αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση επιμέρους διαμερισμάτων μίας πολυκατοικίας (Τύπου Α), για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα αιτήσεων πολυκατοικιών που περιλαμβάνουν μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης  ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων, χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

 

Χρονοδιάγραμμα Έναρξης Υποβολής Αιτήσεων

 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΠΑνΕΚ και των ΠΕΠ Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Δικαιούχος του Προγράμματος ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

Μπορείς να δεις ακόμη