Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία: ίδιοι στις ανάγκες ίσοι στην τεχνολογία

by K-Admin 1

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως θεσπίστηκε το 1992 από τον ΟΗΕ. Η επιλογή της μέρας έγινε γιατί στις 3 Δεκεμβρίου 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Σκοπός της θέσπισης της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, με τη δέσμευση να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες βάσει του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., έχουν προχωρήσει σε αρκετές πρωτοβουλίες και νομοσχέδια. Ωστόσο, φαίνεται πως ο δρόμος μέχρι να νιώθουν και να αντιμετωπίζονται ως πραγματικά ισότιμα μέλη τα άτομα με αναπηρίες, είναι ακόμα μακρύς.

Στη χώρα μας, σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάποιο βαθμό αναπηρίας, περίπου δηλαδή το ένα δέκατο του πληθυσμού. Και θα σκεφτόταν κανείς ότι μία τόσο μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας θα έπρεπε να χαίρει ίσων δυνατοτήτων και δικαιωμάτων με όλους τους υπόλοιπους. Αν αναλογιστούμε όμως την περιορισμένη πρόσβασή τους σε καθημερινές (αυτονόητες για τους υπόλοιπους) δραστηριότητες, θα καταλάβουμε πόσο απέχουμε από αυτήν την ισότητα.

Η αυτονομία, μία έννοια τόσο απλή και δεδομένη για τους περισσότερους από εμάς, μοιάζει άπιαστο όνειρο για τα άτομα με αναπηρία. Και μία από τις βασικότερες αιτίες είναι η άγνοια και η ταμπέλα του «διαφορετικού».

Παρόλα αυτά, τα άτομα με αναπηρία, αψηφώντας όλες τις δυσκολίες, γίνονται υπόδειγμα αληθινής θέλησης και δύναμης, παρόλο που η καθημερινότητά τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι συμπολίτες που με τις μαρτυρίες τους μας δείχνουν την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Με αφορμή αυτή την Ημέρα, σημαντικοί Παραολυμπιονίκες μιλούν στο sport 24, εκπρόσωποι από διαφορετικές αναπηρίες, μας δίνουν τη δική τους άποψη στο oneman.gr, ενώ στο ladylike θα δούμε ένα «φύλακα άγγελο» που πραγματικά δίνει μαθήματα ζωής.

Έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες με σκοπό να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια της εταιρίας μας,Tεχνολογία χωρίς εμπόδια, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίση πρόσβαση στην τεχνολογία.

 

 

Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται σε 5 βασικούς άξονες:

  1. Δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στα καταστήματά μας, ώστε να παρέχεται ένα υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας στα άτομα με αμαξίδιο.
  2. Εκπαιδεύεται το προσωπικό κατάλληλα, με επίκεντρο την κουλτούρα και τον τρόπο εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία, αλλά και στην αναγνώριση των προϊόντων με βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις εκάστοτε ανάγκες τους.
  3. Γίνεται συνεχής έρευνα για όλα τα προϊοντικά χαρακτηριστικά που ενδυναμώνουν τις ομάδες ατόμων με αναπηρία και, σε συνεργασία με τους προμηθευτές, αναδεικνύονται προϊόντα που υποστηρίζουν ή βοηθούν ομάδες ΑμεΑ.
  4. Σχεδιάστηκε ένα μενού προσβασιμότητας για τις ιστοσελίδες της εταιρίας, με στόχο την ευκολότερη πλοήγηση από ΑμεΑ.
  5. Ξεκινάει μία εκτεταμένη έρευνα για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην καθημερινότητά τους και στο σπίτι τους, ώστε να επεκταθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε κατηγορίες άλλων προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι οικιακές συσκευές.

Με την τεχνολογία δημιουργούνται αμέτρητες δυνατότητες για μια ζωή χωρίς εμπόδια και περιορισμούς. Κάθε βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με αναπηρία, είτε μικρό είτε μεγάλο, είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα λιθαράκι ακόμα ώστε να χτιστεί μία κοινωνία φιλική προς όλους, για να παρακινήσουμε ολόκληρο το οικοσύστημα του retail να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες. Ώστε τα άτομα με αναπηρίες να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να μη βιώνουν τον αποκλεισμό και τη διάκριση. Μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα για όλους, που είναι χρέος όλων μας να το θυμόμαστε και να το στηρίζουμε και πέρα από τις «Παγκόσμιες Ημέρες».

*Το περιεχόμενο των άρθρων σε Oneman, Sport24 και Ladylike αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Μπορείς να δεις ακόμη