Ψωμί: Πώς να το διατηρήσω φρέσκο για περισσότερο καιρό;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Όλοι αγαπάμε τις καλοκαιρινές βουτιές. Σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, αλλά και… στις σαλάτες. Ειδικά για τις τελευταίες, λίγο φρέσκο ψωμάκι στο χέρι κρίνεται απαραίτητο. Κι επειδή το ψωμί μας δεν είναι πάντα ημέρας ας δούμε πώς να το διατηρήσουμε περισσότερο.

Το φρέσκο ψωμί αν το διαχειριστούμε σωστά τρώγεται ευχάριστα για τουλάχιστον 4 ημέρες. Τι κάνουμε, λοιπόν, για να το διατηρήσουμε περισσότερο; Βρίσκουμε τους εχθρούς της φρεσκάδας του και τους αντιμετωπίζουμε. Και ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί; Ο αέρας, η υγρασία και η θερμότητα.

Αέρας: Δεν αφήνουμε ποτέ το ψωμί μας εκτεθειμένο γιατί ξεραίνεται, παρά το κλείνουμε σε πλαστική ή χάρτινη σακούλα – ακόμη και μέσα στην ψωμιέρα- και το βγάζουμε μόνο αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μετά το επιστρέφουμε στη σακούλα και το ξανακλείνουμε προσεκτικά.

Υγρασία: Δεν αφήνουμε το ψωμί εκτεθειμένο σε υγρασία γιατί θα παπαριάσει ή ακόμη χειρότερα θα μουχλιάσει. Έτσι λοιπόν κλείνουμε το ψωμί μας στη σακούλα μόνο αφού κρυώσει εντελώς. Ιδιαίτερα αν επιλέξουμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο, πρέπει να είναι καλά κλεισμένο για να μην υγρασιάσει.

Θερμότητα: Η κουζίνα είναι είναι ένας χώρος γεμάτος εστίες θερμότητας. Η ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ (τον χειμώνα), η τοστιέρα κλπ. Το διατηρούμε μακριά από όλα αυτά λοιπόν, πάντα κλεισμένο σε σακούλα.

 

 

Λίγη φρεσκάδα ακόμα;

  • Κάποιοι τύποι ψωμιού, διατηρούνται περισσότερο διάστημα και κάποιοι λιγότερο. Για παράδειγμα, το προζυμένιο ψωμί έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα ψωμιά μαγιάς αφού τα φυσικά ένζυμα του προζυμιού λειτουργούν σαν φυσικό συντηρητικό.
  • Τα ψωμιά ολικής άλεσης διατηρούνται καλύτερα από τα λευκά.
  • Αν περάσουμε τις φέτες του χτεσινού και προχτεσινού ψωμιού από τη φρυγανιέρα ή την τοστιέρα γίνεται καλύτερο και από ημέρας.
  • Αν βρέξουμε λίγο με το χέρι την κόρα του φρατζολιού ή του καρβελιού και το βάλουμε στον φούρνο για μερικά λεπτά να ζεσταθεί, όταν το βγάλουμε θα μοιάζει σαν να ξεφουρνίστηκε μόλις!
  • Αν δεν καταναλώνουμε πολύ ψωμί και θέλουμε να το διατηρήσουμε για περισσότερο από 4 μέρες, τότε το χωρίζουμε σε κομμάτια, που τυλίγουμε ξεχωριστά και τα διατηρούμε στην κατάξυψη. Βγάζουμε όσο χρειαζόμαστε κάθε φορά και το αφήνουμε μερικά λεπτά να ξεπαγώσει.
  • Το ίδιο κάνουμε αν φτιάξουμε το δικό μας ψωμί και το κάνουμε σε μεγάλη ποσότητα. Αφού το ψήσουμε, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το χωρίσουμε σε κομμάτια, τα τυλίγουμε σε σακούλα και τα καταψύχουμε.  

Μπορείς να δεις ακόμη