Έξυπνες Λάμπες LED

by K Admin

 

Ο όρος “Smart Home” (ή αλλιώς έξυπνο σπίτι), σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να ακούγεται κάτι πολύπλοκο και εξειδικευμένο. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για κάτι πολύ απλό, λογικό και εύχρηστο. «Έξυπνο» σπίτι σημαίνει ότι οι οικιακές συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά, όπως συσκευές κουζίνας, πλυντήριο ρούχων ακόμα και ο θερμοσίφωνας, μπορούν να λειτουργούν αυτόματα, δηλαδή να προγραμματίζονται και να ελέγχονται -ακόμα κι απομακρυσμένα- σύμφωνα με τις καθημερινές σου ανάγκες. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το φωτισμό του σπιτιού  αξιοποιώντας τις έξυπνες λάμπες LED.

Οι έξυπνες λάμπες LED αναδεικνύονται πλέον ως βασικό στοιχείο σε ένα σύγχρονο «έξυπνο» σπίτι και εξακολουθούν όλο και περισσότερο να κερδίζουν έδαφος.

 

Τι είναι οι έξυπνες λάμπες LED και πώς λειτουργούν

Με τον έξυπνο φωτισμό, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες αντικαθίστανται από έξυπνες λάμπες LED οι οποίες εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου,  μπορείς να ελέγχεις κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου Wi-Fi.

Όσον αφορά τον τρόπο σύνδεσης στο ασύρματο οικιακό δίκτυο, οι έξυπνες λάμπες LED συνδέονται απευθείας στο  δίκτυο Wi-Fi, όπου το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να «κατεβάσεις» στο smartphone ή το tablet σου την εφαρμογή του κατασκευαστή, που θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στη σύνδεση της λάμπας στο  δίκτυο.

 

 

Γιατί να εγκαταστήσεις έξυπνες λάμπες LED στο σπίτι

Άνεση και εργονομία

Οι έξυπνες λάμπες LED σου δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίζεις το φωτισμό στο σπίτι από την οθόνη του smartphone ή του tablet σου, ακόμα κι αν βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά (αρκεί να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο, π.χ. mobile data). Έτσι, ακόμα κι αν έχεις φύγει από το σπίτι και έχεις ξεχάσει ένα φως ανοιχτό μπορείς να μπεις στην εφαρμογή και να το σβήσεις.

Παράλληλα, μπορείς να ελέγχεις την ένταση του φωτός, αξιοποιώντας προσαρμοσμένα προγράμματα για κάθε περίσταση, έτσι ώστε να ρυθμίζεις το φωτισμό ανάλογα την ώρα και τη διάθεσή σου. Για παράδειγμα με την Xiaomi Mi LED Smart Bulb μπορείς να αλλάζεις την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, αλλάζοντας το χρώμα της λάμπας ή ακόμα και να σετάρεις το movie mode όταν απολαμβάνεις μια ταινία στην τηλεόρασή σου.

Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις το smartphone ή το tablet σου για να προγραμματίσεις και χρονικά την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των έξυπνων λαμπτήρων LED, ώστε να ανάβουν λίγο πριν από τη δύση του ήλιου ή την ώρα που γυρίζεις κάθε μέρα στο σπίτι από τη δουλειά. Επιπροσθέτως, μπορείς αν το θες να «ομαδοποιήσεις» τις λάμπες δύο ή και περισσότερων δωματίων, για να τις ρυθμίζεις όλες μαζί.

 

Χαμηλότεροι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Ενώ οι έξυπνες λάμπες κοστίζουν περισσότερο σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες LED, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και διαρκούν όσο οι συμβατικές λάμπες . Επιπλέον, χάρη στη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω smartphone ή tablet, οι έξυπνες λάμπες LED μπορούν να σου εξασφαλίσουν ακόμα λιγότερη κατανάλωση ρεύματος αφού ανά πάσα στιγμή μπορείς να τις σβήσεις – ακόμα κι αν είσαι εκτός σπιτιού- ή να τις προγραμματίσεις να ανάβουν συγκεκριμένες ώρες.

 

Μεγαλύτερη ασφάλεια

Όταν απουσιάζεις, ο απομακρυσμένος έλεγχος του οικιακού φωτισμού είναι επίσης μια καλή λύση για να δίνεις την εντύπωση πως κάποιος βρίσκεται στο σπίτι και έτσι να αποθαρρύνεις τυχόν «απρόσκλητους επισκέπτες». Μάλιστα, εκτός από το να αναβοσβήνεις τα φώτα οποιαδήποτε στιγμή, θα μπορείς να δημιουργήσεις και διαφορετικά μοτίβα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του φωτισμού, έτσι ώστε να δίνεις την εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα στο σπίτι.

Μπορείς να δεις ακόμη