Αναβάθμισε το πλυντήριο και το στεγνωτήριό σου

 

Μόλις υποδεχτήκαμε την άνοιξη και φαίνεται πως η εποχή αυτή ενδείκνυται για ανακαίνιση του σπιτιού ή επιμέρους χώρων. Οι βεράντες, οι κουζίνες και τα μπάνια σύντομα θα «φρεσκαριστούν» και θα αποκτήσουν νέα εμφάνιση. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξετάσεις και την αναβάθμιση του πλυντηρίου ή και του στεγνωτηρίου σου.

Ακόμη κι αν αναβάθμισες το πλυντήριο και το στεγνωτήριό σου πριν από λίγα χρόνια, πιθανόν να έχεις παρατηρήσει μεγάλη διαφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στις λειτουργίες που προσφέρουν οι πιο σύγχρονες προτάσεις.

 

 

Οικονομία νερού και ρεύματος

Τα σύγχρονα πλυντήρια και στεγνωτήρια ενσωματώνουν τεχνολογίες που προσφέρουν τη δυνατότητα μέγιστης οικονομίας ρεύματος και νερού. Για παράδειγμα, ένας γενικός κανόνας εξοικονόμησης στο πλύσιμο ρούχων είναι πως το πλυντήριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με γεμάτο τον κάδο, αφού καταναλώνει την ίδια ενέργεια και νερό ανεξαρτήτως της ποσότητας των ρούχων που πλένει κάθε φορά. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει στα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα, τα οποία διαθέτουν συστήματα ώστε να προσαρμόζουν αυτόματα την κατανάλωση, ανάλογα με το πόσα ρούχα βρίσκονται στον κάδο τους.

 

Πλένεις και στεγνώνεις ταυτόχρονα τα ρούχα σου

Πολλές φορές, το πλύσιμο των ρούχων μοιάζει ατελείωτο βάσανο – ειδικά όταν μαζεύονται ολόκληρες στοίβες. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να βάζεις δύο και τρεις «μπουγάδες» για να πλύνεις όλα τα ρούχα της οικογένειας, ούτε να απευθυνθείς σε καθαριστήριο για να έχεις πρόσβαση σε ένα πλυντήριο ρούχων υψηλής χωρητικότητας.

Οι πιο σύγχρονες προτάσεις σε πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια προσφέρουν μεγαλύτερες χωρητικότητες αλλά και τεχνολογίες που σε διευκολύνουν απεριόριστα, έτσι ώστε να έχεις περισσότερο χρόνο για εσένα και τους αγαπημένους σου. Παράλληλα, η μεγάλη χωρητικότητα κάδου σου δίνει τη δυνατότητα να μειώσεις τα πλυσίματα, εξοικονομώντας έτσι χρόνο κι ενέργεια. Επομένως, ένα τέτοιο μοντέλο υψηλής χωρητικότητας μπορεί να αναλάβει σε κάθε κύκλο πλύσης να καθαρίζει περισσότερα ρούχα μειώνοντας τα πλυσίματα.

 

 

Πλυντήρια και στεγνωτήρια με τεχνολογία ατμού 

Η αντικατάσταση του συμβατικού πλυντηρίου ή στεγνωτηρίου με κάποιο μοντέλο που διαθέτει τεχνολογία ατμού, ισοδυναμεί με την αντικατάσταση του παλιού σου αυτοκινήτου με κάποιο βελτιωμένων επιδόσεων.

Ο ατμός μπορεί και εισχωρεί βαθιά στις ίνες των υφασμάτων κι επομένως προσφέρει επιπλέον φροντίδα στα ρούχα σου. Έτσι, για παράδειγμα, χαλαρώνοντας τις ίνες μειώνεις τις ζάρες στα υφάσματα και κάνει πιο εύκολο και γρήγορο το σιδέρωμα. Επίσης, μπορεί να απομακρύνει κάθε οσμή από ένα ήδη φορεμένο ρούχο, έτσι ώστε να το «φρεσκάρει» χωρίς πλύσιμο. Ίσως φανεί σωτήριο για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνει σχεδόν όλες τις αλλεργιογόνες ουσίες, ενώ καταργείται και η χρήση του μαλακτικού.

Επιπλέον, τα φρεσκοπλυμένα ρούχα βγαίνουν από τον κάδο λιγότερο τσαλακωμένα, σε σχέση με τα συμβατικά πλυντήρια. Επομένως, όταν στεγνώσει η μπουγάδα σου, θα θέλει λιγότερο κόπο και χρόνο για να σιδερωθεί. Σύμφωνα με μερικούς κατασκευαστές, τα ρούχα συγκεκριμένων υφασμάτων είναι πιθανό να μην χρειάζονται καθόλου σιδέρωμα. Το «μυστικό» είναι πως, στο τέλος της πλύσης, το πλυντήριο υποβάλλει τα ρούχα σε ατμό, ο οποίος διεισδύει στις ίνες τους και τις μαλακώνει.

Σημαντικό είναι επίσης, πως αυτή η επιπλέον διαδικασία δεν παρατείνει ιδιαίτερα το χρόνο λειτουργίας του προγράμματος πλύσης που επιλέγεις. Με τη λειτουργία ατμού θα μπορείς, επίσης, να μειώσεις τις ζάρες και σε οποιοδήποτε στεγνό ρούχο, όπως -για παράδειγμα- στο πουκάμισο που τσαλακώθηκε επειδή παράπεσε στην ντουλάπα, ή στη μπλούζα σου που γέμισε τσακίσεις επειδή τη φόρεσες την προηγούμενη μέρα.

Τα στεγνωτήρια ατμού με αντλία θερμότητας χρησιμοποιούν χαμηλές θερμοκρασίες για να στεγνώσουν τα ρούχα σου απαλά. Στα στεγνωτήρια με συμπυκνωτή, οι υδρατμοί υγροποιούνται και συγκεντρώνονται στο δοχείο νερού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται εξωτερικός εξαερισμός. Κι επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις ο χώρος είναι πολύτιμος υπάρχει πάντα και η τοποθέτηση πλυντηρίου – στεγνωτηρίου σε διάταξη κολώνας, στην οποία το στεγνωτήριο τοποθετείται πάνω από το πλυντήριο με ειδικό συνδετικό.

 

 

«Έξυπνα» πλυντήρια και στεγνωτήρια

Στο σπίτι του μέλλοντος, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα συνδέονται μεταξύ τους και θα ενεργοποιούνται απομακρυσμένα με το πάτημα ενός πλήκτρου. Τα πλυντήρια και στεγνωτήρια με λειτουργία WiFi κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Η διαφορά τους από τα συμβατικά πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων είναι πως σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις τη λειτουργία τους και από το smartphone σου, αφού πρώτα «κατεβάσεις» την εφαρμογή του κατασκευαστή. Έτσι, το πλύσιμο των ρούχων γίνεται μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από αυτή που γνώριζες μέχρι σήμερα, αφού θα μπορείς πια να βρίσκεις πολύ πιο εύκολα το πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για τα ρούχα σου, να ελέγχεις την κατάσταση της συσκευής σου, αλλά και να εγκαθιστάς νέα προγράμματα, επεκτείνοντας τη λειτουργικότητα της συσκευής σου.

Τα πλυντήρια και στεγνωτήρια με λειτουργία Wi-Fi προϋποθέτουν, όπως είναι φυσικό, ότι έχεις ασύρματο δίκτυο στο σπίτι σου. Αυτό σημαίνει πως θα μπορείς να τα χειρίζεσαι μέσω του κινητού σου όχι μόνο από οποιοδήποτε δωμάτιο, αλλά ακόμη κι αν είσαι εκτός σπιτιού. Θα μπορείς, για παράδειγμα, να γεμίζεις τον κάδο με τα ρούχα που θες να πλυθούν και μέσω της εφαρμογής να προγραμματίζεις ποια ώρα της ημέρας θα ξεκινήσει η λειτουργία πλύσης. Παράλληλα, η συσκευή θα σου στέλνει ειδοποίηση στο smartphone μόλις ολοκληρώνεται το πλύσιμο, ενώ μπορείς ακόμη και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του να παρακολουθείς πόσος χρόνος υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

 

 

Τι πρέπει να προσέξεις

Αν σκοπεύεις να αγοράσεις ένα σύγχρονο πλυντήριο ρούχων ή και στεγνωτήριο, φρόντισε να ελέγξεις και να μετρήσεις προσεκτικά το χώρο στον οποίο θα τοποθετηθούν. Ίσως να αναζητήσεις κάποιο μοντέλο με παρόμοιες διαστάσεις με το παλιό σου πλυντήριο ή στεγνωτήριο για να είσαι σίγουρος ότι θα χωρέσει άνετα. Ωστόσο λάβε υπόψη σου ότι οι διαστάσεις δεν θα είναι ακριβώς ίδιες με αυτές της παλιάς σου συσκευής. Σκέψου, επίσης, ότι ίσως έχεις το περιθώριο για ένα μεγαλύτερης χωρητικότητας πλυντήριο, εφόσον το χρειάζεσαι.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπολογιστούν και οι συνδέσεις που θα γίνουν (νερό, παροχή ρεύματος), έτσι ώστε να είσαι βέβαιος ότι αυτές θα είναι συμβατές με την καινούρια σου συσκευή.

Μην ξεχνάς, τέλος, ότι μπορείς εύκολα να βρεις όλες τι πληροφορίες που χρειάζεσαι για να ανακυκλώσεις την παλιά σου συσκευή και να συμβάλεις κι εσύ στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη