Φοιτητικό σπίτι: Συμβουλές για να επιλέξεις πλυντήριο ρούχων και για οικονομική χρήση του

by K-Admin 1

 

Αν πέρασες σε μία σχολή ΑΕΙ, ή ΑΤΕΙ μακριά από το πατρικό σου, σίγουρα το πρώτο που σκέφτεσαι είναι η γεύση ανεξαρτησίας που θα ζήσεις από φέτος και η νέα συναρπαστική «σελίδα» από εμπειρίες και γνωριμίες που ανοίγεται μπροστά σου. Αποχαιρετώντας όμως το σπίτι που μεγάλωσες, αποχαιρετάς και την καθημερινή φροντίδα που απολάμβανες όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους γονείς σου, όπως το καθάρισμα των ρούχων σου ώστε από το καλάθι των άπλυτων να βρεθούν ξανά στις ντουλάπες, μυρωδάτα και φρεσκοπλυμένα.

Ακόμη κι αν στα μαθητικά σου χρόνια το πλύσιμο των ρούχων δεν ήταν για σένα εντελώς…. άγνωστη λέξη, είναι μάλλον βέβαιο πως για πρώτη φορά οι στοίβες με τ’ άπλυτα θα γίνουν αποκλειστικά δική σου ευθύνη. Όπως και να έχει, πάντως, αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσεις στην πράξη πως δεν είναι τόσο δύσκολο να οργανώσεις τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας σου –ακόμη και να εξασφαλίσεις πως το αγαπημένο σου ρούχο θα σε «περιμένει» καθαρό τη στιγμή που θέλεις να το φορέσεις, όπως συνέβαινε στο πατρικό σου.

Βέβαια, όσο πιο κατάλληλος είναι ο «σύμμαχος» που θα έχεις, δηλαδή όσο καλύτερα το πλυντήριο καλύπτει τις ανάγκες σου, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η καθημερινότητά σου. Έτσι, παρακάτω θα βρεις ποια τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να επιλέξεις το ιδανικό μοντέλο.

Αν και πάντα μπορείς ν’ αφήσεις την επιλογή αποκλειστικά στους γονείς σου, η έρευνα αγοράς θα σε βοηθήσει να «γνωρίσεις» τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που έχουν τα σύγχρονα πλυντήρια, ώστε ν’ αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με τη συσκευή σου πριν καν την αγοράσεις. Με αυτό τον τρόπο, ακολουθώντας επιπλέον μερικές απλές συμβουλές για τη χρήση της, που επίσης θα βρεις σε αυτό το άρθρο, θα καθαρίζεις τα ρούχα σου χωρίς να σπαταλάς άσκοπα νερό και ρεύμα και επομένως να «φουσκώνεις» χωρίς λόγο τους λογαριασμούς σου.

 

Επιλογή πλυντηρίου ρούχων

Οι βασικές παράμετροι για την επιλογή ιδανικού μοντέλου για το φοιτητικό σπίτι:

Χωρητικότητα

Η χωρητικότητα αναφέρεται στο μέγιστο βάρος (δηλαδή την ποσότητα) των ρούχων που θα μπορείς να πλένεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς το πλυντήριο. Όπως είναι φυσικό, μετριέται σε κιλά (kg) κι αφορά το πόσο ζυγίζουν τα ρούχα όταν είναι στεγνά.

Κατά κανόνα, ακόμη και μία 5-κιλη συσκευή είναι ιδανική για την γκαρνταρόμπα ενός ατόμου –σκέψου πως περίπου 1 κιλό ζυγίζουν 5 T-shirts, ή 1 παντελόνι τζιν κι 1 T-shirt, ή 2 πετσέτες μπάνιου. Αν πάντως έχεις μεγάλη γκαρνταρόμπα και θέλεις να βάζεις σχετικά αραιά πλυντήριο, ή αν θες να πλένεις και το πάπλωμά σου γλιτώνοντας τα έξοδα του καθαριστηρίου, θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο τουλάχιστον 7 κιλών.

Θα χρειαστείς ένα μοντέλο ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας (8 ή και 9 κιλά), στην περίπτωση που έχεις διπλό, ή υπέρδιπλο κρεβάτι κι επομένως τα παπλώματα και οι κουβέρτες σου έχουν το ανάλογο μέγεθος. Παρόλο που η επιλογή ενός τέτοιου μοντέλου σημαίνει πως θα υπάρξουν φορές που τα ρούχα που θες να πλύνεις δεν γεμίζουν τον κάδο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα σπαταλάς άσκοπα νερό και ρεύμα.

Γι’ αυτό αρκεί να επιλέξεις μια συσκευή με λειτουργία «μισού φορτίου», η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα μειώνει στο μισό την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιεί, αλλά και το ρεύμα που θα «κάψει».  Ακόμη καλύτερα, σχεδόν όλα τα πλυντήρια «έρχονται» μ’ αυτόματο ζύγισμα ρούχων, κάτι που σημαίνει πως προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους στα ρούχα που βάζεις κάθε φορά στον κάδο, για μεγαλύτερη οικονομία στους λογαριασμούς σου.

 

Ενεργειακή κλάση

Όλα τα μοντέλα δεν έχουν την ίδια ενεργειακή συμπεριφορά, δηλαδή δεν «καίνε» την ίδια ποσότητα ρεύματος για το ίδιο πρόγραμμα πλύσης κι επομένως δεν επιβαρύνουν στον ίδιο βαθμό τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Αυτός είναι ο λόγος που τα πλυντήρια (όπως και πολλά ηλεκτρικά είδη) κατατάσσονται σε ενεργειακές κλάσεις.

Η ενεργειακή κλάση κάθε συσκευής αναγράφεται στο ενεργειακό «ταμπελάκι» (ενεργειακή σήμανση) που τη συνοδεύει, όπου θα δεις ότι ξεκινά από την D (για το πιο «σπάταλα» πλυντήρια) και φτάνει στην Α+++. Στην πράξη, υπάρχουν προϊόντα που έχουν ακόμη καλύτερο ενεργειακό «προφίλ» από τα Α+++. Έτσι, αν δεις ένα μοντέλο να χαρακτηρίζεται «Α+++-10%», ή ακόμη και «Α+++-50%», σημαίνει πως είναι 10% πιο αποδοτικό (ή 50% αντίστοιχα) από τα είδη της ανώτερης ενεργειακής κλάσης.

Απόδοση στο στύψιμο

Αν θέλεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα σου να μην… ξημεροβραδιάζονται στην απλώστρα, αλλά να στεγνώνουν μια ώρα αρχύτερα, τότε πρέπει να επιλέξεις ένα πλυντήριο με υψηλή απόδοση στο στύψιμο. Η απόδοση ξεκινά από την κατηγορία G και φτάνει μέχρι την Α, ενώ όσο υψηλότερη είναι, τόσο πιο καλοστυμμένη θα είναι η μπουγάδα σου, και τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει. Θα βρεις κι αυτή την πληροφορία στο ενεργειακό «ταμπελάκι».

Ποικιλία προγραμμάτων – Χειρισμός

Είναι απίθανο να βρεις στην αγορά πλυντήριο ρούχων με λιγότερα από 11 προγράμματα, κάτι που σημαίνει πως όποια συσκευή κι αν επιλέξεις, θα καλύψει όλα τα είδη υφασμάτων και τις θερμοκρασίες που θα σου χρειαστούν. Καλό θα είναι να επιλέξεις πάντως ένα μοντέλο που να διαθέτει κι ένα γρήγορο πρόγραμμα, ώστε να μπορείς να πλύνεις στο «άψε-σβήσε» κάποιο ρούχο που θα χρειαστείς άμεσα. Επίσης, αν διαθέτει κι ένα οικολογικό πρόγραμμα, όποτε το επιλέξεις, θα πλένει μ’ ακόμη λιγότερο ρεύμα και νερό.

Όσον αφορά το χειρισμό της συσκευής, χρήσιμη είναι η ύπαρξη ηλεκτρονικού πάνελ, όπου αναγράφεται ο χρόνος που απομένει για την ολοκλήρωση του πλυσίματος. Έτσι, θα μπορείς να προγραμματίσεις πιο εύκολα πότε θα το χρησιμοποιείς, ώστε τα ρούχα σου να μην ξεμένουν στον κάδο.

Λειτουργία «μισού φορτίου»

Αν κι από τους βασικούς κανόνες οικονομικής χρήσης του πλυντηρίου είναι να το χρησιμοποιείς με γεμάτο τον κάδο, πολλές φορές δεν θα μπορείς να περιμένεις μέχρι τ’ άπλυτά σου να φτάσουν τη χωρητικότητα του πλυντηρίου. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η συσκευή σου να διαθέτει μια λειτουργία «μισού φορτίου», ώστε όταν την ενεργοποιείς να μειώνει αντίστοιχα τη χρήση νερού και ρεύματος.

 

 

Αποδοτική χρήση του πλυντηρίου ρούχων

Συμβουλές για να καθαρίζεις τα ρούχα σου, κρατώντας «προσγειωμένα» τα έξοδά σου για νερό και ρεύμα.

 

Πες «ναι» στις χαμηλές θερμοκρασίες

Χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν συχνότερα προγράμματα χαμηλών θερμοκρασιών, θα περιορίσεις σημαντικά το ρεύμα που καταναλώνει το πλυντήριό σου –σκέψου πως ένα πρόγραμμα στους 40 βαθμούς Κελσίου, αντί για τους 60, «καίει» έως και τη μισή ηλεκτρική ενεργεία.

Αν κάποιο από τα ρούχα σου έχει «επίμονους» λεκέδες, εφάρμοσε τοπικά λίγη ποσότητα απορρυπαντικού και τρίψε το μαλακά, πριν το βάλεις στον κάδο. Τότε θα είσαι σίγουρος πως θα καθαρίσει στην εντέλεια.

 

Χρησιμοποίησε το κρύο πρόγραμμα για ελαφρώς λερωμένα ρούχα

Όπως θα διαπιστώσεις ρίχνοντας μια ματιά στα ράφια του super market με τα απορρυπαντικά για πλυντήρια ρούχων, πολλά προϊόντα (αν όχι τα περισσότερα) αναγράφουν ότι προσφέρουν «βαθύ» καθάρισμα ακόμη και με πλύσιμο σε κρύο νερό. Αν το εκμεταλλευτείς, και χρησιμοποιείς το κρύο πρόγραμμα όταν πλένεις ρούχα χωρίς λιπαρούς λεκέδες, τότε θα μειώσεις σημαντικά τον αντίκτυπο που έχει το πλύσιμο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.

Το κρύο πρόγραμμα έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ενισχύει τη «μακροζωία» της γκαρνταρόμπας σου. Κι αυτό γιατί βοηθά τα ρούχα να διατηρήσουν για περισσότερο χρόνο «ζωντανά» τα χρώματά τους, ενώ τα φθείρει λιγότερο.

 

Πλένε όσο το δυνατόν συχνότερα με γεμάτο τον κάδο

Αν η συσκευή σου δεν έχει λειτουργία «μισού φορτίου», ή δεν τη χρησιμοποιείς, τότε θα χρησιμοποιεί την ίδια ενέργεια είτε είναι γεμάτη, είτε όχι. Για να καταλάβεις πόσο σπάταλο είναι αυτό, αρκεί να σκεφτείς πως το πλύσιμο με γεμάτο κάδο σημαίνει πως το πλυντήριο «καίει» το μισό περίπου ρεύμα, συγκριτικά με το να το χρησιμοποιήσεις δύο φορές με μισογεμάτο κάδο. Όπως είναι φυσικό, ανάλογη είναι και η σπατάλη του σε νερό.

 

Προτίμησε το οικολογικό πρόγραμμα

Πέρα από το περιβάλλον, το οικολογικό πρόγραμμα είναι «φιλικό» και για τους λογαριασμούς του σπιτιού σου, αφού καταναλώνει λιγότερο ρεύμα και νερό. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως στα περισσότερα πλυντήρια διαρκεί περισσότερο από τα «κανονικά» προγράμματα. Επομένως, χρησιμοποίησέ το όσο το δυνατόν συχνότερα, στις περιπτώσεις που δεν έχεις κάποιο λόγο να θέλεις να τελειώσει γρήγορα το πλύσιμο.

 

Απόφυγε την πρόπλυση

Η πρόπλυση αυξάνει την κατανάλωση νερού και ρεύματος. Κατά συνέπεια, καλό είναι να τη χρησιμοποιείς μόνον όταν είναι απαραίτητη.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη