Φωτογραφική μηχανή: Το ποιοτικό άλμα στον κόσμο της φωτογραφίας

by K-Admin 1

Η φωτογραφική μηχανή αποτελεί την πρώτη επιλογή για όλους όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη φωτογραφία, είτε είναι επαγγελματίες, είτε παθιασμένοι ερασιτέχνες. Από τους μεγαλύτερους αισθητήρες, τους προηγμένους επεξεργαστές εικόνας και την ευελιξία των χειροκίνητων ρυθμίσεων, οι φωτογραφικές μηχανές ενσωματώνουν τεχνολογίες που υπερτερούν έναντι άλλων φωτογραφικών μέσων.

Μία φωτογραφική μηχανή είναι σίγουρο ότι θα σου προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία να παίρνεις γρήγορες, ευέλικτες, δημιουργικές αποφάσεις με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σχέση π.χ. με ένα smartphone με προηγμένες φωτογραφικές δυνατότητες. Με άλλα λόγια, αν πραγματικά θέλεις να εμβαθύνεις στο κόσμο της φωτογραφίας, η φωτογραφική μηχανή είναι μονόδρομος.

 

Βρες τη φωτογραφική μηχανή που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου

Η επιλογή της κατάλληλης για σένα μηχανής έχει να κάνει κυρίως με τις φωτογραφικές σου απαιτήσεις και το δικό σου στιλ φωτογράφισης. Έτσι, αν είσαι νεοεισερχόμενος στη φωτογραφία, σίγουρα χρειάζεσαι μία φωτογραφική μηχανή που θα σου προσφέρει ευκολία και ευελιξία. Κάτι που μπορεί να σου προσφέρει μία ψηφιακή μηχανή compact. Από την άλλη, οι επαγγελματίες και προχωρημένοι φωτογράφοι που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες και ευελιξίες στα “θέματά” τους, δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο από τις μηχανές DSLR. Έπειτα, υπάρχουν κι οι απαιτητικοί “εραστές τις φωτογραφίας”, που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω στη φωτογραφία.

Συνεπώς, δε θα πρέπει να σε απασχολεί μόνο η γενική ποιότητα εικόνας, αλλά και ο τρόπος χρήσης της μηχανής. Με βάση τα παραπάνω, οι φωτογραφικές μηχανές διαχωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

 

 

Μηχανές Compact

Η ευκολία χρήσης που εξασφαλίζουν οι μηχανές compact, τις έχει αναδείξει στη πλέον δημοφιλή κατηγορία φωτογραφικών μηχανών. Λόγω του ενσωματωμένου φακού τους, διαθέτουν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και βάρος για να μεταφέρονται εύκολα, ενώ η διαδικασία για να βγάλεις μία φωτογραφία περιορίζεται απλά στο πάτημα ενός πλήκτρου. Ανάλογα τις απαιτήσεις σου, υπάρχουν μηχανές compact με εξαιρετική ανάλυση και zoom ή ακόμα και χειροκίνητη λειτουργία, ενώ ορισμένα μοντέλα έρχονται και με αδιαβροχοποίηση για να μπορείς να απαθανατίζεις πλάνα ακόμη και μέσα στο νερό.

Αν θέλεις να έχεις μια προσιτή φωτογραφική μηχανή, που θα σου προσφέρει πολλές προ-εγκατεστημένες αυτόματες λειτουργίες και ποιοτικές φωτογραφίες χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες φωτογραφικές γνώσεις, τότε η κατηγορία αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 

Μηχανές Mirrorless

Οι μηχανές mirrorless απευθύνονται κυρίως στους λάτρεις της φωτογραφίας που θέλουν να έχουν όλες τις λειτουργίες μιας DSLR αλλά σε μικρότερες διαστάσεις και μικρότερο βάρος. Παρά το μικρό τους μέγεθος δέχονται εναλλάξιμους φακούς και περιλαμβάνουν χειροκίνητες ρυθμίσεις, παρέχοντας υψηλό επίπεδο δημιουργικού ελέγχου. Οι βασικές τεχνικές διαφορές μεταξύ mirrorless και DSLR είναι ότι οι πρώτες δεν ενσωματώνουν καθρέπτη και χρησιμοποιούν ψηφιακό σκόπευτρο, αντί για οπτικό. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή οθόνη LCD που προβάλλει αυτό που “βλέπει” η μηχανή.

 

 

Μηχανές DSLR

Οι φωτογραφικές μηχανές DSLR κυριαρχούν στον χώρο της επαγγελματικής φωτογράφισης, λόγω των εναλλάξιμων φακών που υποστηρίζουν. Επιπλέον, προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες, τόσο σε επίπεδο λειτουργιών όσο και σε ποιότητα εικόνας.

Μια DSLR μηχανή με καθρέπτη τείνει να είναι πιο γρήγορη στην εστίαση όταν το ζητούμενο είναι η φωτογραφία και πιο αργή, όταν η προτεραιότητα είναι το βίντεο. Επιπλέον, η ύπαρξη σκόπευτρου διευκολύνει τη φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αλλά και όταν πρέπει να ακολουθήσεις αντικείμενα που κινούνται γρήγορα. Η δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας και η μεγάλη γκάμα διαθέσιμων φωτογραφικών φακών θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις νέες γνώσεις και περισσότερη δημιουργική έμπνευση αν έχεις εμπειρία στη φωτογραφία και να εξελιχθείς ακόμη περισσότερο αν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος.

 

Επιλογές σε φακούς

Ο παρεχόμενος φακός της καινούριας σου DSLR ή mirrorless είναι μια καλή αρχή για να τραβήξεις μερικές πολύ όμορφες φωτογραφίες, ωστόσο σύντομα θα διαπιστώσεις ότι θα χρειαστεί ν’ αλλάξεις φακό, έτσι ώστε να δημιουργήσεις ακόμη πιο εντυπωσιακές εικόνες. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαθέσιμη συλλογή φακών για τη μηχανή σου, τόσο περισσότερες και οι δημιουργικές επιλογές σου.

Οι φακοί χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: φακοί zoom και σταθερής εστίασης. Οι φακοί zoom είναι εξοπλισμένοι μ’ έναν περιστρεφόμενο δακτύλιο που επιτρέπει στο φωτογράφο να αλλάζει διαδοχικά εστιακές αποστάσεις, καλύπτοντας περισσότερα σενάρια και θέματα. Οι φακοί σταθερής εστιακής απόστασης από την άλλη, δεν προσφέρουν zoom αλλά διαθέτουν φωτεινότερα διαφράγματα και μπορούν να παράγουν ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.

 

 

Φωτογραφικές μηχανές για… ειδικές περιστάσεις!

Εκτός από τις βασικές κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών, υπάρχουν κι εκείνες που μπορούν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις φωτογραφικές επιλογές σου. Επίσης, η επιλογή φωτογραφικής μηχανής έχει να κάνει και με το lifestyle που ακολουθείς ή και τα χόμπι που αγαπάς, πέρα από τη φωτογραφία.

 

 

Action cameras

Είτε θέλεις να καταγράψεις τις αθλητικές δραστηριότητες και τα extreme sports στα οποία επιδίδεσαι, είτε απλώς θέλεις μια μικρή και ελαφριά βιντεοκάμερα με πολύ καλή ποιότητα λήψης η οποία να σου αφήνει τα χέρια ελεύθερα για να καταγράφεις τις δραστηριότητές σου, τότε η επιλογή μιας action cameras είναι για σένα μονόδρομος.

Οι action cameras διαθέτουν μικρό μέγεθος και ανθεκτική σχεδίαση, ενώ συνήθως έρχονται με αδιάβροχη προστασία για υποβρύχια χρήση. Προσφέρουν υψηλές ή υπέρ-υψηλές αναλύσεις και σου επιτρέπουν να καταγράφεις γρήγορες κινήσεις και ομαλή δράση. Χάρη στον ευέλικτο σχεδιασμό τους τοποθετούνται άνετα σε εξοπλισμό, όπως τιμόνι μηχανής, ποδηλάτου ή κράνος για να απαθανατίζεις τις περιπέτειές σου με μοναδικό τρόπο.

 

 

Drones

Τα drones αποτελούν την ιδανική λύση για αεροφωτογράφηση, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Κάθε τύπος drone εξυπηρετεί διαφορετικές απαιτήσεις και σενάρια. Τα μικρά και ελαφριά μοντέλα είναι ιδανικά για λήψεις σε χαμηλά υψόμετρα και εσωτερικούς χώρους. Τα μεγάλα επαγγελματικά πολυκόπτερα είναι κατάλληλα για λήψεις από μεγάλο ύψος ενώ παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως ισχυροί ανέμοι (σε λογικά πλαίσια) και ψιλόβροχο.

Πολλά μοντέλα έρχονται με ενσωματωμένη κάμερα, ενώ άλλα διαθέτουν βάση για κάμερα. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείς να επιλέξεις μία action camera της αρεσκείας σου και να τη μετατρέψεις σ’ ένα εναέριο εργαλείο απεικόνισης “κουμπώνοντάς” τη στο drone σου. Στα επαγγελματικά και ημι-επαγγελματικά drones, θα συναντήσεις κορυφαίες κάμερες με προηγμένους αισθητήρες και υπερ-υψηλές αναλύσεις έως και 4K, οι οποίες συνδυάζονται με τεχνολογίες που εξασφαλίζουν σταθερές και καθαρές λήψεις. Για παράδειγμα, ορισμένες προτάσεις είναι εξοπλισμένες με γυροσκόπιο για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Πέρα από την κάμερα, ένα άλλο σημαντικό “ατού” που έχεις στα χέρια σου είναι οι τεχνολογίες πτήσης, οι οποίες σου παρέχουν εύκολο χειρισμό και αυτοματισμούς, ώστε να επικεντρώνεσαι περισσότερο στο θέμα που θέλεις να τραβήξεις και λιγότερο στον χειρισμό του drone σου.

 

Επικοινωνία και δημιουργία μέσα από τη φωτογραφία

Οι νέες και πιο προσιτές τεχνολογίες στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών και των smartphones, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπουν σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν καθημερινά τη φωτογραφία για να πουν μια ιστορία, να εκφράσουν συναισθήματα, απόψεις, ή ακόμα και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ειδικά σε ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως η περίοδος που διανύουμε, η φωτογραφία γίνεται ακόμη πιο ισχυρό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, ικανό να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη