Φρεσκοαλεσμένος καφές στο σπίτι, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

by Aggeliki Tsoukana

Αν είσαι coffee lover και θέλεις να απογειώσεις το άρωμα και τη γεύση σε κάθε φλιτζάνι που πίνεις, τότε ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να χρησιμοποιείς φρεσκοαλεσμένο καφέ. Το άλεσμα του καφέ ακριβώς πριν την εκχύλισή του, είναι σημαντικός παράγοντας για ένα ποιοτικό, γευστικό και αρωματικό φλιτζάνι.

 

 

Η αξία του φρεσκοαλεσμένου καφέ

Αν ο χρόνος είναι εχθρός του προ-αλεσμένου καφέ και τον κάνει να «ξεθυμαίνει» ο λόγος είναι το οξυγόνο. Έτσι, μόλις εκτεθεί στον αέρα, ξεκινά μία χημική αντίδραση (οξείδωση) που έχει ως συνέπεια να διασπάται προοδευτικά ολοένα μεγαλύτερη ποσότητα των αρωματικών ελαίων που, πέρα από την απόλαυση της όσφρησής σου, ευθύνονται και για τη φρουτώδη γεύση του ροφήματος.

Η διαδικασία αυτή προκαλεί τη διάσπαση μεγάλης περιεκτικότητας σε αρωματικά έλαια. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό γίνεται μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την άλεση. Με συνέπεια να έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος των αρωμάτων και της γεύσης. Κάτι που σημαίνει πως, αν χρησιμοποιείς προ-αλεσμένο καφέ, στην πράξη παραμένει αναλλοίωτη μόνο η πρώτη δόση από κάθε αεροστεγή συσκευασία που χρησιμοποιείς.

Το πρόβλημα είναι πως μόλις ανοίξεις μία συσκευασία ο καφές είναι σε σκόνη κι έρχεται σε επαφή όλη η ποσότητά του με τον αέρα. Αντίθετα, στους κόκκους του καφέ, εκτεθειμένη στο οξυγόνο είναι μόνο η εξωτερική τους επιφάνεια. Με συνέπεια να μην οξειδώνονται τα συστατικά στο εσωτερικό τους. Επομένως, αν αλέσεις μία δόση και παρασκευάσεις με αυτήν αμέσως το ρόφημά σου, μειώνεις την επίδραση της οξείδωσης.

 

Πειραματίσου με διάφορες ποικιλίες

Χρησιμοποιώντας κόκκους καφέ, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις περισσότερες ποικιλίες. Μάλιστα, μπορείς ακόμη και να αναμείξεις κόκκους από διαφορετικές ποικιλίες, ώστε να πειραματιστείς με εντελώς καινούρια χαρμάνια. Κάτι που σημαίνει πως πρακτικά έχεις αμέτρητες επιλογές, ώστε να καταλήξεις σε εκείνη την «πρώτη ύλη» που σου αρέσει περισσότερο.

 

 

 

Επιλέγοντας τον κατάλληλο καφεκόπτη

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μύλων άλεσης για οικιακή χρήση, οι μύλοι άλεσης με λεπίδα και οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής.

Οι περισσότεροι μύλοι με λεπίδα αποτελούνται από μια μεταλλική λεπίδα που είναι συνδεδεμένη με ένα περιστρεφόμενο μοτέρ. Η περιστροφική κίνηση της λεπίδας τεμαχίζει τους κόκκους καφέ κι ο βαθμός άλεσης καθορίζεται με γνώμονα τον χρόνο λειτουργίας του μύλου. Οι συγκεκριμένοι μύλοι άλεσης είναι απλοί στη χρήση και πολύ πιο οικονομικοί σε σχέση με τους μύλους άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής. Ωστόσο δεν θεωρούνται ιδανικοί για τους γνώστες της τέχνης του καφέ, καθώς προσφέρουν ανομοιόμορφη άλεση, με αποτέλεσμα μία μίξη από χοντροκομμένους και λεπτοκομμένους κόκκους καφέ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εκχύλιση δεν θα είναι ομοιογενής και, σίγουρα, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει.

Αντίθετα, οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής χρησιμοποιούν έναν σταθερό και έναν περιστρεφόμενο οδοντωτό δίσκο κοπής, όπου ανάμεσα τους μπαίνουν οι κόκκοι και αλέθονται. Όσο πιο κοντά είναι οι δίσκοι μεταξύ τους, τόσο πιο λεπτοκομμένο είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Η απόσταση ανάμεσα στους δύο δίσκους είναι αυτή που καθορίζει τον βαθμό άλεσης και μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί. Τα σωματίδια του καφέ στοιβάζονται χωρίς κενά μεταξύ τους και προβάλλουν την κατάλληλη αντίσταση στο νερό. Οι οδοντωτοί δίσκοι αλέθουν ομοιόμορφα τα σωματίδια του καφέ και προστατεύεται το άρωμα των κόκκων. Στη συνέχεια, ο αλεσμένος καφές συλλέγεται σε ένα δεύτερο δοχείο και είναι έτοιμος να παρασκευαστεί.

 

Μηχανές καφέ με ενσωματωμένο μύλο άλεσης

Οι πιο διαδεδομένες μηχανές καφέ είναι αυτές που διαθέτουν δοχείο με ρυθμιζόμενους μύλους άλεσης. Τα μοντέλα με μύλο άλεσης έχουν κατασκευαστεί για να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς εραστές του καφέ. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το αρωματικότερο χαρμάνι καφέ σε κόκκους, να το τοποθετήσεις στον μύλο άλεσης και η μηχανή θα το αλέσει όσο «βαρύ» επιθυμείς.

 

 

Προσωποποιημένη εμπειρία καφέ

Ανεξάρτητα από το είδος του καφέ που προτιμάς, ο βαθμός άλεσης παίζει σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα και στην ένταση του ροφήματος. Ο λόγος είναι πως το νερό εξάγει όσο περισσότερα συστατικά στο ρόφημα, τόσο πιο λεπτή είναι και η σκόνη που εκχυλίζει.

Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές κι αν είναι επηρεάζουν σημαντικό το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν η σκόνη είναι πιο χοντρόκοκκη, τότε είναι μικρότερη η ένταση αλλά και το άρωμα του καφέ. Από την άλλη, αν ο καφές είναι υπερβολικά ψιλοκομμένος, τότε μπορεί να «περάσει» στο φλιτζάνι υπερβολική ποσότητα από τανίνες. Αυτό προκαλεί πικρή γεύση.

Έτσι, με το να αλέθεις μόνος σου τον καφέ μπορείς να φέρεις απολύτως στα μέτρα σου τη «δύναμη» του καφέ που πίνεις. Θα έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με περισσότερες ποικιλίες από αυτές που θα βρεις στις συσκευασίες με προ-αλεσμένη «πρώτη ύλη».

Μπορείς να δεις ακόμη