Το ξύλινο δάπεδο και το δάπεδο laminate (το οποίο αποτελείται κατά 90% από ξύλο) χαρίζουν σ’ ένα σπίτι αίσθηση ζεστασιάς, κομψότητας κι άνεσης. Είναι όμως και πιο ευπαθή συγκριτικά με δάπεδα φτιαγμένα από διαφορετικό υλικό. Γι’ αυτό απαιτούν προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα.
Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις που έχει το καθένα από τα δύο αυτά υλικά, δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Αρκεί να είσαι προσεχτικός στην καθημερινή τους χρήση αλλά και στον καθαρισμό τους.
Προστατευτικά χαλάκια
Τοποθέτησέ τα στην είσοδο του σπιτιού, στην είσοδο της κουζίνας, του μπάνιου, αλλά και μέσα από κάθε μπαλκονόπορτα (ειδικά αν μπαινοβγαίνεις συχνά), προκειμένου να μην έρθει σε επαφή το ξύλο με βρεγμένα πόδια, ή παπούτσια. Χαλάκια επίσης μπορείς να στρώσεις στα κομβικά σημεία του δαπέδου, τα σημεία δηλαδή που πατιούνται πολύ, όπως μπροστά από τον καναπέ, πλάι από το κρεβάτι, κάτω από το γραφείο και στον διάδρομο.
Απόφυγε την επαφή με τα παπούτσια
Μην κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι φορώντας παπούτσια, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνεις γραμμές, ή μικρές γρατζουνιές στο δάπεδο.
Αυτοκόλλητα τσοχάκια
Προσάρμοσε κάτω από τα πόδια των επίπλων ειδικά αυτοκόλλητα τσοχάκια. Το ξύλινο δάπεδο είναι πολύ ευαίσθητο στις γρατζουνιές, οπότε κάθε μετακίνηση επίπλου (ειδικά αν χρειαστεί να το σύρεις) θα σου κοστίσει σε μικρές ή μεγάλες φθορές. Η λύση αυτή είναι χρήσιμη ακόμη και στην περίπτωση που ένα βαρύ έπιπλο μένει πολύ καιρό στην ίδια θέση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεις να κάνει βαθούλωμα στο σημείο του δαπέδου που πιέζει. Τέλος, φρόντισε να μην μετακινείς συχνά τα έπιπλά σου.
Αποχρωματισμός από τον ήλιο
Πρόσεξε τους αποχρωματισμούς από τον ήλιο, φροντίζοντας να μην χτυπάνε οι ακτίνες του απευθείας και για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στο δάπεδο.
Άλλαξε θέση στις γλάστρες σου
Απόφυγε να τοποθετείς γλάστρες πάνω στο παρκέ γιατί υπάρχει κίνδυνος διαρροής νερού. Το ξύλινο δάπεδο, ως γνωστό, φουσκώνει πολύ εύκολα όταν «πιεί νερό». Αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τρόπος διόρθωσης και η μόνη λύση είναι το ξήλωμα και η αντικατάσταση.
Καθαριότητα και καθημερινή φροντίδα
Για τον καθημερινό καθαρισμό του παρκέ από τη σκόνη μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλεκτροστατικά πανάκια με κοντάρι, που τα βρίσκεις εύκολα στο σούπερ μάρκετ ή ηλεκτρική σκούπα τοποθετώντας στο πέλμα την ειδική βούρτσα. Διαφορετικά, θα προκληθούν γρατζουνιές.
Το συχνό σφουγγάρισμα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό με 2-3 σταγόνες υγρού πιάτων διαλυμένες σε αυτό. Δώσε μεγάλη προσοχή στο στράγγισμα της σφουγγαρίστρας. Η σφουγγαρίστρα πρέπει να είναι απλά νωπή κι όχι να στάζει. Αν κατά το πέρασμά της δημιουργούνται κηλίδες νερού, τότε θα πρέπει το πάτωμα να ξαναπεραστεί με μαλακό και στεγνό πανί για να εξαλειφθεί η υγρασία.
Για τον περιοδικό, πιο βαθύ καθαρισμό του ξύλινου πατώματος μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο προϊόν ειδικό για περιποίηση παρκέ, διαλυμένο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρεις στην ετικέτα του. Πάντα να προσέχεις να μην είναι πολύ υγρή η σφουγγαρίστρα σου.
Μια ηλεκτρική παρκετέζα θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το ξύλινο δάπεδο σαν επαγγελματίας, αφού θα σου καθαρίσει το δάπεδο, θα σου απλώσει το προϊόν περιποίησης του ξύλου και μετά, με την ειδική κεφαλή θα γυαλίσει το πάτωμα κάνοντάς το να αστράφτει.
Tips για τον καθαρισμό των δύσκολων λεκέδων από το πάτωμά σου:
- Σημάδια από παπούτσια, καθαρίζονται τρίβοντάς τα με μαλακό συρματάκι εμποτισμένο με λίγο κερί πατώματος.
- Οι λιπαροί λεκέδες εξαφανίζονται τρίβοντας με μαλακό πανί εμποτισμένο σε απορρυπαντικό πιάτων. Μετά, επιβάλλεται ξέπλυμα με καθαρό νερό και επιμελές σκούπισμα.
- Μελάνι, ή κραγιόν που έχουν στεγνώσει, καθαρίζονται με λίγο ασετόν. Μην ξεχάσεις μετά να το ξεβγάλεις με νερό και να σκουπίσεις το πάτωμα.
Τέλος, μην ξεχνάς ότι υπάρχει και η λύση της εφαρμογής προϊόντων νανοτεχνολογίας. Μία λύση σχεδόν μόνιμη, που θα επιμηκύνει τη ζωή του δαπέδου και θα σε απαλλάξει από τον χρόνο και τον κόπο του καθαρισμού του.