Gears 5: Έφτασε το κορυφαίο game με βελτιωμένο campaign

 

Tο Gears 5 είναι το νεότερο παιχνίδι της περίφημης σειράς Gears of War για XBOX και Windows PC και αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη κυκλοφορία videogame για το 2019 αφού ήρθε για να εντυπωσιάσει κυριολεκτικά σε κάθε επίπεδο!

Φαίνεται πως οι Microsoft και The Coalition εργάστηκαν εντατικά και έκαναν το παν για να ικανοποιήσουν τους πολυάριθμους fans. Άλλωστε εδώ και πάνω από μία δεκαετία το Gears είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αγοράσει κανείς το XBOX, ενώ μαζί με τα Halo αποτελούν πλέον μέρος της ιστορίας του gaming και της pop κουλτούρας γενικότερα.

 

 

Υπόθεση

Για άλλη μία φορά θα ταξιδέψεις σε διάφορες εντυπωσιακές περιοχές του πλανήτη Sera,.πολεμώντας ορδές από τρομαχτικούς Locust στην προσπάθεια επιβίωσης της ανθρωπότητας εκεί, αλλά και για να ανακαλύψεις τις πραγματικές αιτίες και ρίζες αυτής της διαμάχης. Αυτό θα γίνει έχοντας τον ρόλο της Kait και με την βοήθεια παλιών γνωστών συμπολεμιστών.

Να σημειωθεί πως αυτήν την φορά δίνεται μεγάλο βάρος, πέρα από τις μάχες και τον φρενήρη ρυθμό δράσης, και στο σενάριο σε μία προσπάθεια να ταυτιστείς περισσότερο με τους χαρακτήρες και τον κόσμο του παιχνιδιού παρέχοντας ταυτόχρονα απαντήσεις σε αρκετές απορίες από τα προηγούμενα βιντεοπαιχνίδια.

 

Γραφικά

Τα γραφικά του, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε αρτιστικό επίπεδο, εντυπωσιάζουν και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και επίδειξη των δυνατοτήτων της σημερινής τεχνολογίας! Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι είναι το πιο εντυπωσιακό και όμορφο παιχνίδι για κονσόλα. Ειδικά στο XBOX One X είναι αυτό που λέμε «eye candy».

Τρέχει ομαλά στα 60 fps με 4Κ ανάλυση, ενώ και το HDR είναι εξαιρετικό. Οι λεπτομέρειες, τα textures, το animation (ειδικά στα ανθρώπινα πρόσωπα), τα καιρικά φαινόμενα, η physics engine (ειδικά το καταστρεφόμενο περιβάλλον),.οι αντανακλάσεις, ο φωτισμός και η λεπτομέρεια σε κάθε αντικείμενο σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Ακόμα και τα cut scenes δεν είναι βίντεο, αλλά εκτελούνται real time από την μηχανή γραφικών. Και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχουν πίστες έως και 50 φορές μεγαλύτερες σε μέγεθος σε σχέση με τα προηγούμενα Gears!

 

Βελτιωμένο campaign

Το campaign είναι αρκετά μεγάλο, με πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα και set up μάχης, ενώ είναι σαφώς πιο story driven (χωρίς να εγκαταλείπει την παλιά καλή λογική των σκληρών μαχών). Η διάρκειά του ξεπερνά τις 20 ώρες αν επιχειρήσεις να επισκεφτείς όλες τις περιοχές και να κάνεις και τα side quests. Φυσικά δεν λείπουν τα μεγάλα bosses, οι απίστευτοι διάλογοι και τα collectibles που πρέπει να μαζέψεις.

Side Quests

Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα παλιότερα Gears είναι τα side quests (δευτερεύουσες αποστολές). Συγκεκριμένα, πέρα από το main story προαιρετικά μπορείς στις ανοιχτές περιοχές να ακολουθήσεις side quest τα οποία εμβαθύνουν στην ιστορία. Σου επιτρέπουν να βρεις όπλα, ammo, συλλεκτικά αντικείμενα, αλλά και ανταλλακτικά για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Jack (του ρομπότ που σε συνοδεύει).

 

RPG στοιχεία

Πέρα από τα side quests, νέα προσθήκη στο παιχνίδι αποτελούν και τα RPG στοιχεία. Δηλαδή, ο Jack και οι χαρακτήρες σε διάφορα multiplayer modes αναβαθμίζονται και ακολουθούν μία διαφορετική εξέλιξη. Ειδικά ο Jack (τον οποίο και μπορείς να χειριστείς) δύναται να επηρεάσει κάθε μάχη ανάλογα με το ποια από τα 7 combat και τα 4 passive abilities έχεις ξεκλειδώσει. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να σε προστατεύσει με χρήση ασπίδας, να τυφλώσει προσωρινά εχθρούς ή να χρησιμοποιήσει νάρκες και άλλα αντικείμενα.

 

Δυναμικό Multiplayer

Το multiplayer πάντα ήταν από τα δυνατά στοιχεία ενός Gears και πολύ διαφορετικό σε gameplay από άλλα παρόμοια shooting games. Πέρα από το Versus Mode (με τα γνωστά Team Deathmatch, Dodgeball, King of the Hill, Escalation και Warzone).μπορείς να παίξεις το νέο Escape Mode και το αναβαθμισμένο Horde.

Στο Escape πρέπει να συνεργαστείς με άλλους δύο παίχτες ώστε να ολοκληρώσεις εθιστικές και δύσκολες αποστολές διαφυγής σωστά και γρήγορα. Από την άλλη, στo ανανεωμένο Horde επιστρέφει ο Jack όπου γίνεται πλέον playable βοηθητικός χαρακτήρας. Και πάλι πρέπει να συνεργαστείς σωστά με τους συμπαίχτες σου ώστε να αποφύγεις συνεχόμενα κύματα εχθρών οργανώνοντας μία σωστή αμυντική περίμετρο. Η χρήση καρτών με abilities σου δίνει χώρο για νέες στρατηγικές, αλλά και replay value.

Θα προστεθεί ακόμη κι ένας Map Builder ώστε να δημιουργείς levels και να μοιράζεσαι αυτό το νέο περιεχόμενο με όλο το community.

 

 

Επιπλέον προσθήκες και βελτιώσεις

Ανάμεσα σε πολλά άλλα θα διαπιστώσεις ότι:

  • Πλέον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για τον τρόπο έκβασης του σεναρίου και άρα θα πρέπει να κάνεις διάφορες επιλογές σε κάποια σημεία.
  • Θα οδηγήσεις όχημα (ένα έλκηθρο που λέγεται Skif) για να εξερευνήσεις πιο γρήγορα ανοιχτές περιοχές. Θυμίζει αρκετά την οδήγηση με οχήματα στα Halo και είναι άκρως διασκεδαστικό.
  • Μπορείς σε συγκεκριμένα σημεία να παίξεις πιο στρατηγικά και πιο stealth πέρα από το κλασικό «στοχεύω-πυροβολώ-καλύπτομαι».
  • Θα βρεις και θα αξιοποιήσεις Relic Weapons, τα οποία είναι στην ουσία πανίσχυρες Easter Egg εκδόσεις των όπλων που έχεις συνηθίσει.
  • Υπάρχει πιο έντονη υποβοήθηση αν χρειαστεί για αρχάριους παίχτες (με aim assist και αυτόματο κλείδωμα των εχθρών).
  • Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα achievements. Μάλιστα όσα αφορούν το multiplayer είναι επιλεγμένα έτσι ώστε να μην χαλάνε την online εμπειρία και την ομάδα στην προσπάθεια του να ξεκλειδώσεις ένα από αυτά.
  • Μέσω του Operation θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις και νέο περιεχόμενο σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού.
  • Σου παρέχονται πολλές επιλογές για customization σε διάφορα επίπεδα (π.χ. χαρακτήρες και όπλα).

Παράλληλα, υπάρχουν και διάφορα καλούδια όπως skins από το Halo και το Terminator, ένας playable χαρακτήρας του Dave Bautista ή Batista από το WWE, ενώ στα φωνητικά του νέου Swarm Hunter είναι η γνωστή τραγουδίστρια των Arch Enemy, Alissa White-Gluz!

Μοναδικό ίσως μελανό σημείο η ύπαρξη μηχανισμού microtransactions, αν και αυτό είναι γενικά ένα μεγάλο θέμα για την σύγχρονη βιομηχανία του gaming.

Ενδιαφέρον έχει και το Xbox One X Gears 5 Limited Edition Bundle που παρουσίασε η Microsoft. Πρόκειται για ένα πακέτο κονσόλας και χειριστηρίου με τα χρώματα και τα σχέδια από το Gears 5, ενώ μαζί με το νέο παιχνίδι (σε Ultimate Edition) δίνονται και τα το Gears of War Ultimate Edition, το Gears of War 2, 3 και 4 μαζί με έξτρα περιεχόμενο.

Τέλος, διαθέσιμο δωρεάν για Android ή iOS έγινε και ένα spin-off mobile game του Gears 5 με το όνομα Gears POP δημιουργώντας επιπλέον hype και χαρά στους fans. Αν και στηρίζεται στους χαρακτήρες και την λογική των Gears πρόκειται για μία μίξη παιχνιδιών στρατηγικής με μάχες, αλλά σε αισθητική Funko και με δυνατότητα σύνδεσης με λογαριασμό XBOX Live για multiplayer.

 

Εν κατακλείδι το Gears 5 είναι το κορυφαίο παιχνίδι από αυτά που κυκλοφορούν αυτήν την εποχή. Είναι εντυπωσιακό σε gameplay, ιστορία και γραφικά. Διατηρεί όλα εκείνα τα καλά στοιχεία που έκαναν την σειρά διάσημη και έχει βελτιώσεις και νέες προσθήκες σε κάθε επίπεδο. Πραγματικά δύσκολα θα βρει κανείς αρνητικά πράγματα να πει, ενώ αν είσαι gamer είναι απόλυτο «must have» για τη συλλογή σου!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη