Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα νέα iPhone 11

by K-Admin 1

Από την κεντρική σκηνή του κατάμεστου Steve Jobs Theater, στο φουτουριστικό Apple Park, στο Cupertino της California, ο CEO της Apple, Tim Cook μαζί με τους συνεργάτες του, παρουσίασαν τη νέα γενιά του iPhone, μία γενιά, που διατηρεί τα περισσότερα στοιχεία του σχεδιασμού της προηγούμενης γενιάς, αλλά φέρνει και αρκετά νέα χαρακτηριστικά όπως και μερικές φρέσκιες ιδέες.

 

 

Μοντέλα

Όπως λοιπόν αναμενόταν, η Apple ανακοίνωσε δύο «premium» μοντέλα iPhone και ένα οικονομικότερο για να αντικαταστήσει κατά σειρά τα iPhone XS, XS Max και XR. Τα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max αντικαθιστούν τα iPhone XS και iPhone XS Max και διαθέτουν οθόνες Super Retina XDR τεχνολογίας OLED με διαγώνιο 5,8 ιντσών και 6,5 ιντσών αντίστοιχα αλλά και τριπλή κύρια κάμερα με προηγμένες δυνατότητες.

Το 3ο μοντέλο είναι το iPhone 11 το οποίο διαθέτει οθόνη LCD TrueTone με διαγώνιο 6,1 ιντσών και διπλή κύρια κάμερα.

 

 

Σχεδιασμός

Από άποψη αισθητικής, τα νέα μοντέλα iPhone είναι φανερό ότι παραμένουν προϊόντα της σχεδιαστικής ευφυΐας του πασίγνωστου σχεδιαστή Jony Ive και επομένως παραμένει τόσο ο «dual glass» σχεδιασμός, με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες να κυριαρχούν όπως και το γεμάτο καμπύλες μεταλλικό πλαίσιο με το εξαιρετικά προσεγμένο φινίρισμα.

Αυτό που διαφοροποιεί τα νέα μοντέλα iPhone σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά βρίσκεται στην πίσω όψη τους, και δεν είναι άλλη από την τετράγωνη «νησίδα» με τις κάμερες. Αυτή τη φορά, η «νησίδα» των καμερών (camera island) έχει περισσότερο κυρίαρχο ρόλο από άποψη αισθητικής σε σχέση με το παρελθόν, και το μεγάλο, τετράγωνο σχήμα της φαίνεται να τονίζει την προηγμένη τεχνολογία τους. Οι κάμερες είναι τρεις στην περίπτωση των iPhone 11 Pro και iPhone Pro Max και δύο στην περίπτωση του οικονομικότερου, και πιο νεανικού –από άποψη χρωματικών επιλογών- iPhone 11. Και τα τρία νέα iPhone 11 είναι splash, water και dust-resistant με τις εκδόσεις «Pro» να καλύπτουν τις προδιαγραφές IP68 (μέγιστο βάθος τα δύο μέτρα για έως και 30 λεπτά).

 

Οθόνη

Τα ακριβότερα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max διαθέτουν οθόνες «Super Retina HD» τεχνολογίας OLED που δεν διαφέρουν και ιδιαίτερα σε σχέση με εκείνες των μοντέλων περασμένης γενιάς. Έτσι, όσον αφορά στα κοινά χαρακτηριστικά τους, έχουμε να κάνουμε με οθόνες OLED που είναι HDR10-rated (υποστηρίζουν και Dolby Vision) και προσφέρουν εξαιρετική χρωματική πιστότητα, τέλεια μαύρα και εξαιρετική φωτεινότητα και αντίθεση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι οθόνες επιδεικνύουν λόγο αντίθεσης 2000000:1 και φωτεινότητα 800nits (typical, 1200 nits max. HDR) και προβάλουν ως μεγάλο πλεονέκτημα την υποστήριξη ενός εξαιρετικά διευρυμένου χρωματικού φάσματος (καλύπτει πλήρως το κινηματογραφικό χρωματικό πρότυπο DCI-P3) και μάλιστα με εξαιρετική πιστότητα.

Οι οθόνες των iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max είναι επιπλέον True Tone. Ο εξακάναλος αισθητήρας φωτός, ρυθμίζει αυτόματα την ισορροπία λευκού για να ταιριάζει με την θερμοκρασία χρώματος του φωτός στο περιβάλλον γύρω από τον χρήση, ώστε οι εικόνες ή οι φωτογραφίες στην οθόνη να δείχνουν τόσο φυσικές σαν να είναι τυπωμένες στο χαρτί.

Οι διαφορές των δύο οθονών των iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max είναι δύο, όπως και στην προηγούμενη γενιά: η διαγώνιος και η υποστηριζόμενη ανάλυση. Έτσι, το iPhone 11 Pro διαθέτει διαγώνιο 5,8 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση 2436 x 1125 pixels (458ppi) ενώ το iPhone 11 Pro Max έχει διαγώνιο 6,5 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση 2688 x 1242 pixels (458ppi). Αυτό πάντως που παρατηρείται είναι ότι και οι δύο οθόνες είναι το ίδιο ευκρινείς (όμοιος βαθμός «sharpness»).

 

 

Κάτι που καθιστά τις οθόνες των νέων iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro ξεχωριστές σε σχέση με εκείνη του απλού μοντέλου είναι επίσης η υποστήριξη του Apple Pencil.

Το iPhone 11 διαθέτει οθόνη Liquid Retina τεχνολογίας LCD IPS με διαγώνιο 6,1 ιντσών και ανάλυση 1792 x 829 pixels (326ppi). Σύμφωνα με την Apple, η οθόνη του νέου iPhone 11 προσφέρει την καλύτερη στο είδος της χρωματική ακρίβεια και διαχείριση χρώματος, εξαιρετικό λόγο αντίθεσης 1400:1 και σούπερ φωτεινότητα για εξαιρετική απόδοση ακόμα και κάτω από το έντονο φως του ήλιου (625cd/m²). Και στην συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται True Tone και καλύπτεται η χρωματική παλέτα DCI-P3.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η οθόνη καλύπτεται από ελαιοφοβική επίστρωση για να αποφεύγονται οι δαχτυλιές. Όλες οι οθόνες τέλος, διαθέτουν μία αρκετά μεγάλη εγκοπή στο πάνω μέρος για να φιλοξενηθούν οι αρκετοί αισθητήρες και κάμερες (π.χ της TrueDepth camera) για τις ανάγκες της ασφαλούς τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, Face ID που είναι σημαντικά βελτιωμένη από άποψη ταχύτητας και ευκολίας, αναγνωρίζοντας το πρόσωπο υπό μεγαλύτερη γωνία.

 

Χαρακτηριστικά

Και τα τρία νέα iPhone εξοπλίζονται με τον νέο εξαπύρηνο επεξεργαστή A13 Bionic, ο οποίος είναι πιο γρήγορος σε σχέση με το παρελθόν με ισχυρότερους πυρήνες, ισχυρότερο επεξεργαστή γραφικών (GPU) και ακόμα ικανότερη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (για μηχανική εκμάθηση, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, επεξεργασία φυσικής γλώσσας κ.ά) και συνοδεύεται από 4GB RAM στην περίπτωση του iPhone 11 και 6GB RAM στην περίπτωση του iPhone 11 Pro και του iPhone 11 Pro Max.

 

 

Κάμερες

Οι «φωτογραφικές δυνατότητες» των iPhone ήταν πάντα ανάμεσα στα μεγάλα τους πλεονεκτήματα, και η φετινή γενιά πηγαίνει τα πράγματα αρκετά βήματα παραπέρα, κυρίως στην περίπτωση των νυχτερινών λήψεων ή των λήψεων με περιορισμένα επίπεδα φωτός στο περιβάλλον.

Οι τρεις νέες συσκευές της Apple διαθέτουν εμπρόσθια κάμερα 12 Megapixels και σύστημα φακών f:/2.2 προσφέροντας λειτουργία «Πορτραίτου» (Portrait Mode) με προηγμένο «bokeh» και Depth Control καθώς και με Portrait Lightning με διάφορα εφέ (Natural, Studio κ.ά), Smart HDR, Retina Flash για φωτογραφίες selfie ακόμα και τη νύχτα, αλλά και κινηματογραφική σταθεροποίηση βίντεο στα 1080p και 720p.

Τα πράγματα αλλάζουν πάντως στον τομέα της «κύριας κάμερας», με την απλή έκδοση να διαθέτει δύο κάμερες και τις εκδόσεις «Pro» να διαθέτουν τρεις κάμερες. Στην περίπτωση των iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max έχουμε τρεις κάμερες, που όλες τους βασίζονται σε αισθητήρες των 12 Megapixels. Οι δύο κάμερες είναι γνώριμες από πέρυσι, και έτσι έχουμε μία κάμερα με ευρυγώνιο σύστημα φακών (26mm, έξι οπτικών στοιχείων) με διάφραγμα f:/1.8 και μία δεύτερη με σύστημα τηλεφακού (52mm) με διάφραγμα f:/2.4 που υποστηρίζει 2x optical zoom και 10x digital zoom.

Οι κάμερες προσφέρουν Portrait Mode με προηγμένο bokeh και Depth Control και συνοδεύονται από Quad-LED True Tone flash με Slow Sync και υποστηρίζουν AutoFocus με Focus Pixel για ακρίβεια και ταχύτητα στην εστίαση.

Η τρίτη κάμερα, είναι υπερ-ευρυγώνια (120⁰, 13mm με σύστημα φακών με πέντε οπτικά στοιχεία). Τέτοια κάμερα συναντούμε για πρώτη φορά σε συσκευή της Apple, και βρίσκεται και στο απλό iPhone 11 για να συνοδεύσει την «κλασική» κύρια κάμερα των 12 Megapixels (f:/1.8, σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας). Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από την περίπτωση της νέας υπερευρυγώνιας κάμερας υποστηρίζεται OIS, δηλαδή οπτική σταθεροποίηση της εικόνας. Φυσικά, υποστηρίζεται λήψη video ανάλυσης 4K στα 60fps αλλά και 1080p καθώς και λήψη βίντεο σε σούπερ αργή κίνηση στα 240fps με Cinematic Video Stabilization.

Ένα νέο χαρακτηριστικό που υποστηρίζεται από το camera app είναι το Deep Fusion, που λαμβάνει εννέα φωτογραφίες και από τις τρεις κάμερες, τις οποίες συνδυάζει για να προσφέρει μία υψηλής ποιότητας φωτογραφία. Επιπλέον, χάρη στην υπερευρυγώνια κάμερα, προσφέρεται «expanded field of view» ώστε οι νέες εκδόσεις «Pro» να προσφέρουν 4x optical zoom.

Στην εποχή μας, γίνεται λόγος για τις φωτογραφικές επιδόσεις των κινητών σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού, και όπως ήταν φυσικό, η Apple δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει βελτιώσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Και τα τρία νέα λοιπόν μοντέλα iPhone 11 διαθέτουν λειτουργία νύχτας (Night Mode), μία λειτουργία που ενεργοποιείται αυτόματα –χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του χρήστη- όταν η συσκευή «αντιληφθεί» χαμηλά επίπεδα φωτισμού στο περιβάλλον.

 

Διαθεσιμότητα

Το iPhone 11 θα κυκλοφορήσει σε χωρητικότητες 64GB, 128GB και 256GB, ενώ τo iPhone 11 Pro σε χωρητικότητες των 64GB, 256GB και 512GB. Το «μεγαλύτερο» iPhone 11 Pro Max θα κυκλοφορήσει στις ίδιες χωρητικότητες με αυτές του Pro. Οι συσκευές θα κυκλοφορήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου, με την χώρα μας να βρίσκεται στο «δεύτερο κύμα» και επομένως η κυκλοφορία τους να αναμένεται μία εβδομάδα αργότερα (27 Σεπτεμβρίου).

 

Μπορείς να δεις ακόμη