Halloween: Η πιο «τρομακτική» γιορτή… και στην Ελλάδα

by K-Admin 1

 

Το Halloween αποτελεί μία ακόμη από τις «εισαγόμενες» γιορτές που ενδεχομένως να λατρεύεις να μισείς.

Είτε ανήκεις σε αυτούς που τρελαίνονται, είτε απλά την ανέχεσαι ή και την αγνοείς, η πραγματικότητα βρίσκεται τριγύρω σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να δεις παιδάκια ντυμένα με τρομακτικές στολές να χτυπάνε τις πόρτες ζητώντας κέρασμα ή απειλώντας με φάρσα (το γνωστό σε όλους μας «trick or treat?»). Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες τελευταία, κάνουν δειλά-δειλά τα βήματά τους και ντύνονται στο Halloween ενώ και τα bars, τα clubs και τα εστιατόρια διοργανώνουν κάποια events ή πάρτι.

Μπορεί να μην ξέρεις πολλά για τη γιορτή, αλλά σίγουρα γνωρίζεις ότι το επίκεντρό της βρίσκεται στον τρόμο και στις… κολοκύθες. Αν φέτος αποφάσισες ότι θα ακολουθήσεις κι εσύ τη «μόδα» και θα γιορτάσεις το Halloween, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να πρωτοτυπήσεις με την καλύτερη στολή ή για να διοργανώσεις το καλύτερο πάρτι.

 

 

Οι ρίζες του τρόμου

 

Πριν όμως προχωρήσουμε, θα σου κάνουμε μια γρήγορη εισαγωγή στο τι εστί Halloween.

Το Halloween γιορτάζεται επίσημα κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, την παραμονή της γιορτής των Νεκρών/Ψυχών και στην ουσία αποτελεί ένα συνδυασμό των λέξεων All-hallow-even (Παραμονή όλων των αγίων).

Η γιορτή έχει τη ρίζα της στους εορτασμούς που πραγματοποιούσαν οι Κέλτες για την ολοκλήρωση της συγκομιδής και τη μετάβαση στο χειμώνα, με κυριότερο τον εορτασμό του Samhain. Με το Halloween ξεκινά η τριήμερη κάθαρση όλων των ψυχών, η οποία είναι αφιερωμένη στην ενθύμηση των νεκρών, είτε είναι άγιοι, πνεύματα, μάρτυρες ή πιστοί που αποδήμησαν.

Οι τρομακτικές στολές και γενικά η λατρεία στην κουλτούρα του τρόμου τις μέρες αποσκοπεί στο να τρομάξουν τα πνεύματα. Την παραμονή του Samhain, τα πνεύματα όσων είχαν πρόσφατα πεθάνει μπορούσαν να ξαναμπούν στα σώματα των ζωντανών. Καθώς τα όρια μεταξύ ζωντανών και νεκρών δεν ήταν ευδιάκριτα, οι Κέλτες έσβηναν όλα τα φώτα στα σπίτια τους και έτρεχαν στην πόλη φορώντας τρομακτικές στολές προκειμένου να απομακρύνουν τα πνεύματα.

 

 

 

Μπες στο πνεύμα

 

Μιας και είναι γιορτή των πνευμάτων, πρέπει να μπεις κι εσύ στο πνεύμα. Βασικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές είναι οι τρομακτικές μεταμφιέσεις, το χάραγμα κολοκυθών, οι φωτιές και η θέαση ταινιών τρόμου.

Μπορείς να αρχίσεις είτε σταδιακά ή να μπεις κατευθείαν στο πνεύμα διοργανώνοντας το δικό σου πάρτι. Αν λοιπόν θες να ξεκινήσεις σταδιακά, μπορείς να διοργανώσεις μια βραδιά με ταινίες τρόμου με τους φίλους σου. Αν θες να γιορτάσεις λίγο παραπάνω, μπορείς και να μεταμφιεστείς, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο μιας και θα έχεις περάσει αρκετές αποκριές. Πλέον, αρκετά καταστήματα πουλάνε στολές, οπότε δεν έχεις παρά να διαλέξεις τον αγαπημένο σου ήρωα από κάποια ταινία τρόμου και να κάνεις την έκπληξη. Αν όμως έχεις όρεξη, προλαβαίνεις να ετοιμάσεις τη δική σου στολή.

Επειδή σε πολλές χώρες του εξωτερικού δεν έχουν απόκριες και καρναβάλι, απόφυγε να ντυθείς με κάτι που θα φορέσεις και τις απόκριες , εκτός αν κάνεις την τρομακτική του έκδοση. Για παράδειγμα, αντί για batman, ντύσου batman-vampire με κυνόδοντες, αίμα και τρύπια μπέρτα. Αντί για σερίφης, ντύσου σερίφης-ζόμπι και πάει λέγοντας. Λίγη φαντασία χρειάζεται ως το πώς θα μετατρέψεις τον αγαπημένο σου ήρωα σα να βγήκε από ταινία τρόμου.

Άλλες αμφιέσεις που μπορείς να δοκιμάσεις είναι αυτές του σκιάχτρου, του κλασσικού φαντάσματος με το σεντόνι, του κλόουν από το IT και φυσικά του Michael Myers, από την ομώνυμη ταινία Halloween.

 

 

Κολοκύθες Jack –o‘-lantern

 

Αν αποφασίσεις να πας ένα βήμα παραπέρα και να κάνεις το δικό σου Halloween Party τότε εκτός από μουσική και διάθεση ετοιμάσου να διακοσμήσεις και το σπίτι σου. Halloween Party χωρίς κολοκύθες δεν γίνεται. Οι κολοκύθες βασικά αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Halloween καθώς για τα υπόλοιπα διακοσμητικά μπορείς να επιλέξεις κάτι έτοιμο. Όμως τις κολοκύθες θα χρειαστεί να τις φτιάξεις μόνος σου. Το πιο κουραστικό και δύσκολο είναι να αδειάσεις την κολοκύθα, αλλά τουλάχιστον μπορείς να φτιάξεις με το εσωτερικό της κολοκυθόπιτα και σπιτικούς πασατέμπους. Επίλεξε μια σκληρή στρογγυλή κολοκύθα που να μην έχει σημάδια. Καλό θα ήταν να επιλέξεις διάφορα μεγέθη ώστε να υπάρχει ποικιλία.

Αρχικά να ξέρεις ότι δεν πρέπει να φτιάξεις την κολοκύθα πολύ νωρίτερα. Άπαξ και ξεκινήσεις το σκάλισμα, ξεκινά η διαδικασία της αποσύνθεσης και σε λίγες μέρες οι κολοκύθες θα έχουν διαλυθεί. Το ιδανικό θα ήταν να τις σκαλίσεις τη μέρα του πάρτυ, αλλά αν αυτό δεν γίνεται, τότε μπορείς να τις αδειάσεις δύο με τρεις μέρες πριν, αλλά το σκάλισμα θα πρέπει να γίνει την ίδια μέρα. Αν την κόψεις ή τη σκαλίσεις μια δύο μέρες πριν, άπλωσε χυμό λεμόνι ή βαζελίνη πάνω της ώστε να διατηρηθεί η υγρασία της και να μην ξεκινήσει να μαραίνεται. Για την αποφυγή της μούχλας, ψέκασέ την με αμμωνία.

Τέλος, παρόλο που τα κεράκια είναι πανέμορφα και δημιουργούν αναμφισβήτητα το καλύτερο εφέ, ιδιαίτερα αν είναι αρωματικά, αν έχεις φτιάξει τις κολοκύθες μια δυο ημέρες πριν, μην πειραματίζεσαι με κανονικά κεριά. Αντί αυτών προτίμησε ένα λαμπάκι – κεράκι που τρεμοσβήνει καθώς η θερμότητα κάθε άλλο παρά φίλος της κολοκύθας είναι. Επιπλέον, είναι και πιο ασφαλές.

Για το σκάλισμα θα χρειαστείς σίγουρα ένα κοπίδι ή κάποιο μικρό κοφτερό μαχαίρι ή σουγιαδάκι. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση για το πώς θα κόψεις τις κολοκύθες σου από το Internet. Από εκεί και πέρα πειραματίσου και με ένα μαρκαδοράκι ή μολύβι ζωγράφισε πάνω στην κολοκύθα το σχέδιο που σου αρέσει. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να τις κόβεις σιγά σιγά με το μαχαίρι. Επειδή η επανάληψη λένε ότι είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, μην απογοητεύεσαι αν η πρώτη σου κολοκύθα δεν είναι όπως την φανταζόσουν. Με τα χρόνια ή μάλλον με τις κολοκύθες θα έρθει και η τελειότητα.

Για το υπόλοιπο σπίτι, μπορείς να τοποθετήσεις βαμβάκι, το οποίο θα ανοίξεις ώστε να γίνει πολύ λεπτό και να μοιάζει σαν ιστός αράχνης. Τοποθέτησέ το ψηλά, σαν να κρέμεται από το ταβάνι. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αγοράσεις αυτοκόλλητα με νεκροκεφαλές ή λέξεις όπως «ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ», «ΑΙΜΑ» κλπ. Αυτά τα αυτοκόλλητα μπορείς να τα κολλήσεις πάνω στα μπουκάλια ποτών για να κεράσεις τους φίλους σου.

Η διακόσμηση καλό είναι να είναι σε μαύρο με πορτοκαλί και μωβ λεπτομέρειες για τη βραδιά, ενώ αντί για φωτισμό τοποθετήστε σε διάφορα σημεία λαμπάκια – κεράκια. Το μόνο που μένει είναι η επιλογή της κατάλληλης μουσικής και είσαι έτοιμος. Μια τελευταία λεπτομέρεια, αν έχεις τηλεόραση στο χώρο του πάρτι, βάλτην να παίζει κάποια παλιά ταινία τρόμου στο αθόρυβο.

Ακολουθώντας τα παραπάνω σίγουρα θα κάνεις το καλύτερο Halloween Party απ’ όλους τους γνωστούς σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη