Συνδυάζοντας ζυμαρικά με σάλτσες

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ποια είναι η πιο κατάλληλη σάλτσα για κάθε ζυμαρικό, ή ποιο το κατάλληλο ζυμαρικό για κάθε σάλτσα; Απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις το ίδιο κάνει, φτάνει ο συνδυασμός ν’ αγγίξει την τελειότητα.

 

 

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ζυμαρικών σε διαφορετικό μέγεθος, μήκος, πλάτος, με σχέδια και χρώματα ευφάνταστα, με σύσταση που ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. Φυσικά και τα περισσότερα ζυμαρικά μπορούν να συνδυαστούν μ’ όλες σχεδόν τις σάλτσες, όμως το ζητούμενο εδώ είναι η τελειότητα. Γιατί το κάθε ζυμαρικό για ν’ αναδειχτεί και ν’ αναδείξει με τη σειρά του τη σάλτσα που το συνοδεύει χρειάζεται το κατάλληλο «ταίρι» ώστε να δώσουν από κοινού τον καλύτερο εαυτό τους και τη μεγαλύτερη γευστική ικανοποίηση σε όποιον τα γεύεται.

 

 

  • Κρεατικά αργομαγειρεμένα στην κατσαρόλα με πλούσιες σάλτσες όπως κιμάς, μοσχαράκι ή κουνέλι ραγού, μοσχαρίσια ή χοιρινά μάγουλα κρασάτα, αγριογούρουνο μαρινάτο, κόκορας παστιτσάδα και κότα κοκκινιστή και κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο βρίσκουν το ιδανικό τους ταίρι πλάι σε εξίσου πληθωρικά ζυμαρικά όπως είναι οι ταλιατέλες και οι παπαρδέλες. Τα ελληνικά ζυμαρικά που τους ταιριάζουν τέλεια είναι: μακαρόνι χοντρό Νο 2, χυλοπίτες και πέτουρα.
  • Σάλτσα ντομάτας απλή, ή πικάντικες όπως η αραμπιάτα, η αμαρτιτσιάνα, η πουτανέσκα, αλλά και τα κεφτεδάκια με σάλτσα αγαπάνε τα μακριά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι και σπαγγετίνι, αλλά και λιγκουίνι και μπουκατίνι με τρύπα στο κέντρο.
  • Θαλασσινά μαγειρεμένα με ντομάτα όπως γαριδομακαρονάδα και αστακομακαρονάδα, αλλά και μακαρονάδες θαλασσινών ταιριάζουν ιδανικά με σπαγγέτι, λιγκουίνι, ή λαζανάκι λεπτό από τα ελληνικά.
  • Πουλερικά σε μπουκιές μαγειρεμένα με κρεμώδεις σάλτσες ταιριάζουν καλύτερα με κοντά ζυμαρικά όπως πένες, ριγατόνι, φουσίλι, ή ελληνικές βίδες, σκιουφιχτά και στριφτάρια γιατί συγκρατούν ωραία τη σάλτσα πάνω τους.
  • Πέστο κι απλές σάλτσες λαδιού τύπου aglio olio δένουν τέλεια με μακριά και λεπτά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι, σπαγγετίνι, λινγκουίνι και ταλιολίνι. Ωστόσο το πέστο ταιριάζει πολύ και σε κοντά ριγέ ζυμαρικά.
  • Σάλτσες πικάντικων τυριών όπως η καρμπονάρα και η cacio e pepe αλλά και οι κρεμώδεις σάλτσες προτιμάνε λιγκουίνι και σπαγγέτι.
  • Οι σαλάτες ζυμαρικών με λαχανικά, τόνο κλπ. βρίσκουν ιδανικό ταίρι σε φαρφάλες, βίδες, πένες και κοχυλάκια.
  • Τα ζυμαρικά φούρνου που μαγειρεύονται με πλούσιες σάλτσες όπως το mac n’ cheese και τα σουφλέ θέλουν κοντά ζυμαρικά πένες και ριγατόνι, ή ακόμη πιο ψηλό κατσαρό μακαρόνι.
  • Το παστίτσιο θέλει χοντρό μακαρόνι Νο 2 αλλά γίνεται και με κάποιο κοντό ζυμαρικό όπως πένες και ριγατόνι.
  • Τα ζυμαρικά που γεμίζονται, ή γίνονται στρώσεις και ψήνονται στο φούρνο είναι συγκεκριμένα: λαζάνια, κανελόνια, κοχύλες, σαλιγκάρια μεγάλα.
  • Τα γιουβέτσια με κρέας, πουλερικά, ή θαλασσινά θέλουν κριθαράκι, χυλοπίτα μικρή, ή χυλοπιτάκι, κοφτό μακαρονάκι.
  • Οι σούπες και τα μινεστρόνε θέλουν κριθαράκι, πεπονάκι, φιδέ, μαλλιά αγγέλων και κοφτό μακαρονάκι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη