How To: ρύθμισε το Facebook ώστε να ανοίγει τις ιστοσελίδες στον φυλλομετρητή της επιλογής σου

by Aggeliki Tsoukana

Αν χρησιμοποιείς το app του Facebook στο κινητό σου ή σε άλλη φορητή έξυπνη συσκευή, θα έχεις παρατηρήσει ότι διαθέτει έναν ενσωματωμένο φυλλομετρητή (browser) και έτσι κάθε φορά που θα πατάς (κλικάρεις) πάνω σε έναν σύνδεσμο (link), η σελίδα στην οποία αντιστοιχεί θα φορτώνεται «εσωτερικά» στο Facebook (στο ίδιο παράθυρο στην ουσία).

Αυτή η πρακτική έχει νόημα για κάποιες μεγάλες εταιρείες και δη για social media, αφού ο χρήστης παραμένει στην ίδια υπηρεσία και δεν αλλάζει εφαρμογή, ενώ είναι δυνατή και μία πιο πλήρης παρακολούθηση (tracking) της online δραστηριότητάς του…

Μάλιστα, αυτός ο ενσωματωμένος browser λέγεται αλλιώς και πρόγραμμα περιήγησης εντός της εφαρμογής και κάνει τη δουλειά που κάνει ένας Chrome, Edge, Firefox ή Opera με έναν πιο λιτό και περιορισμένο τρόπο, αλλά και με λιγότερο έλεγχο και παραμετροποίηση από τον χρήστη!

Την ίδια πρακτική φυσικά ακολουθούν αρκετά apps (π.χ. Twitter) και όχι μόνο το Facebook.

 

Μειονεκτήματα του προγράμματος περιήγησης εντός της εφαρμογής

Ακόμα και αν δεχτούμε την ευκολία χρήσης ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δυστυχώς τα μειονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά!

Ειδικότερα, δεν είναι συνετό στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο να βάζει κανείς όλα τα «ψηφιακά του αυγά σε ένα καλάθι» ή για να το πούμε καλύτερα να επιτρέπει σε μία εταιρεία όπως το Facebook να παρακολουθεί πλήρως όλα τα online βήματα, τις δραστηριότητες και τις επιλογές του! Εν ολίγοις, είναι θέμα ασφάλειας και προσωπικού απορρήτου.

Ύστερα, επειδή αυτοί οι εσωτερικοί browsers δεν ρυθμίζονται, ουσιαστικά δεν έχεις έλεγχο (π.χ. στις αυτόματες φόρμες ή τα cookies). Άρα, είναι καλύτερη η μετάβαση σε ένα εξωτερικό πρόγραμμα περιήγησης. Εξάλλου με το βελάκι πίσω (back) επιστρέφεις στο app που είδες αρχικά τον σύνδεσμο.

Παράλληλα και στην ίδια λογική, τέτοιου είδους προγράμματα περιήγησης είναι εντελώς απλά (basic), σε σύγκριση φυσικά με έναν κανονικό browser (με παραπάνω δυνατότητες).

Επίσης, δεν μπορείς να πληκτρολογήσεις νέες διευθύνσεις (URLs) ή να έχεις περισσότερες ανοιχτές καρτέλες (tabs), ενώ κάποιες σελίδες που απαιτούν ταυτοποίηση μπορεί να μην φορτώσουν σωστά.

Ακόμα, δεν μπορείς να αποθηκεύσεις μία σελίδα, ενώ δεν υποστηρίζει επεκτάσεις ή ρυθμίσεις, που μπορούν να είναι χρήσιμα (όπως για παράδειγμα το να «κόβει» τις διαφημίσεις).

Εν ολίγοις, είναι μία περιορισμένη εμπειρία μέσα από την οποία δεν προστατεύεις επαρκώς ούτε τα πολύτιμα προσωπικά σου δεδομένα!

 

Αλλαγή Προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο Facebook

Συνεπώς, καλό είναι να ρυθμίσεις όλα αυτά τα apps να ανοίγουν υποχρεωτικά σελίδες εκτός και σε browser της επιλογής σου. Αυτό για το Facebook γίνεται ως εξής:

  • Στο Facebook app επίλεξε το μενού, δηλαδή το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές στην επάνω δεξιά γωνία και έπειτα στο κάτω μέρος της σελίδας βρες το μενού «Ρυθμίσεις και απόρρητο».
  • Ύστερα, στο επόμενο και αναπτυσσόμενο μενού πάτησε το «Ρυθμίσεις» και λίγο πιο κάτω θα βρεις την επιλογή «Μέσα» (μέσα στο υπομενού «Προτιμήσεις»).
  • Τέλος, στο κάτω μέρος της νέας οθόνης θα τικάρεις το «Εξωτερικό άνοιγμα συνδέσμων» και κάνε μία δοκιμή ότι όντως δουλεύει!

Τέλος, να σημειωθεί ότι το χαρακτηριστικό αυτό είχε αφαιρεθεί σιωπηλά πριν από κάποιο καιρό, αλλά αποκαταστάθηκε πάλι σιωπηλά και χωρίς επίσημη ανακοίνωση. Προφανώς, ίσως κάποια στιγμή να μην δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά όσο την έχεις συνετό και φρόνιμο είναι να την αξιοποιήσεις…

Μπορείς να δεις ακόμη