Huawei StorySign: Τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει γραπτές λέξεις σε νοηματική για κωφά παιδιά

 

Το διάβασμα για τα κωφά, ή βαρήκοα παιδιά αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν γνωρίζουν νοηματική γλώσσα και δυσκολεύονται να μεταφέρουν σωστά όλα τα βασικά ορόσημα για ένα παιδί στα κρίσιμα στάδια της πρώιμης μάθησης.

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας ή της προφορικής διδασκαλίας των κωφών παιδιών. Νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές μέθοδοι ανοίγουν ένα νέο ορίζοντα για ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Μία από αυτές είναι και η πρωτοποριακή εφαρμογή StorySign της Huawei.

Το StorySign είναι μια δωρεάν εφαρμογή για Android που αξιοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Huawei AI) για να «διαβάζει» επιλεγμένα παιδικά βιβλία και να τα μεταφράζει σε νοηματική γλώσσα, έτσι ώστε να βοηθήσει τα κωφά παιδιά να μάθουν να διαβάζουν.

Αρχικά, το παιδί ή ο γονέας ανοίγει την εφαρμογή και κάνει κλικ στο επιλεγμένο βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του StorySign. Στη συνέχεια, κρατούν το smartphone πάνω από την επιλεγμένη σελίδα και η εφαρμογή μεταφράζει τις λέξεις σε νοηματική, η οποία εκτελείται από ένα avatar. Αυτό λειτουργεί αμφίδρομα, αφού επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν αλλά βοηθάει και τους γονείς να μάθουν νοηματική.

Προς το παρόν υποστηρίζονται μόνο 10 νοηματικές γλώσσες (στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η ελληνική), με ένα αντίστοιχο βιβλίο για κάθε γλώσσα. Ωστόσο, η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες γλώσσες και βιβλία.

Το StorySign υποστηρίζεται από φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών και η Βρετανική Ένωση Κωφών, ενώ έχει σχεδιαστεί από την Aardman Animations, με κλασικά παιδικά βιβλία από το Penguin Random House. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play για συσκευές με λειτουργικό Android 6.0 και νεότερες εκδόσεις.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη