Η τεχνολογία στην προσωπική φροντίδα και ευεξία

Η φράση «καλή υγεία & ευεξία» περιγράφει συνοπτικά την καλή κατάσταση του οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με τη φροντίδα του πνεύματος αλλά και του σώματος. Κάποιοι τρόποι για να το πετύχεις αυτό είναι το διάβασμα, η προσεγμένη άσκηση καθώς και η ισορροπημένη διατροφή. Πέρα από αυτά, όμως, υπάρχουν κι οι σύγχρονες τεχνολογίες, που λειτουργούν βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματικά θα εκπλαγείς με το τι ευκολίες μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία προκειμένου να εξασφαλίζεις, σε καθημερινή βάση, το καλύτερο και το πιο υγιεινό για τον εαυτό σου.

 

Σύγχρονες λύσεις για καλύτερη πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, σύμφωνα και με τη γνωστή λαϊκή ρήση. Για τον λόγο αυτόν δεν χρειάζεται να μετράς την πίεσή σου όταν έχει ήδη πάει κάτι στραβά. Τα σύγχρονα πιεσόμετρα είναι πολύ πιο έξυπνα, προσιτά και ακόμη πιο πρακτικά τόσο για τον χρήστη όσο και για τον οικογενειακό γιατρό. Δεν είναι απλά εργαλεία που ακολουθούν μια διαδικασία και στο τέλος δείχνουν δυο νούμερα. Μπορούν να κρατούν πολλαπλές μετρήσεις στη μνήμη τους, ακόμη και για περισσότερα από ένα άτομο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το πιεσόμετρο δεν μοιάζει καν με την κλασική συσκευή για τη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. Αρκεί πλέον ένας αισθητήρας και μια εφαρμογή για στενή παρακολούθηση αλλά και ακόμη καλύτερη αποθήκευση πολλαπλών αποτελεσμάτων στο προσωπικό σου smartphone. Για παράδειγμα, με ένα έξυπνο πιεσόμετρο, όπως το Omron Evolv, εκτός ότι η ίδια η μέτρηση γίνεται πολύ πιο απλή υπόθεση, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς το γιατρό σου, θα μετρήσει μεν την πίεσή σου, αλλά θα μπορεί να ρίξει μια ματιά και στο ιστορικό σου, που είναι αποθηκευμένο στο τηλέφωνό σου για να έχει καλύτερη εικόνα ακόμη.

Επιπρόσθετα, η περιοδική παρακολούθηση της πίεσης μόνο σε καλό βγαίνει διότι έτσι είναι εύκολο να κάνεις απλές, μικρές προσαρμογές στην καθημερινότητά σου εφόσον θες να μείνεις σε συγκεκριμένα όρια, όπως π.χ. στην κατανάλωση αλατιού.

Απείρως πιο πρακτικά είναι και τα σύγχρονα θερμόμετρα, που πλέον είναι ηλεκτρονικά και μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασία ακόμη και σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Το καλύτερο βέβαια είναι πως τα πιο σύγχρονα θερμόμετρα είναι γρήγορα, αλλά και πρακτικά και σε γλιτώνουν από συνεχείς καθαρισμούς και επαναφορές. Εν ριπή οφθαλμού μετρούν θερμοκρασία από το αυτί και σε ειδοποιούν μάλιστα αν δεν έχεις βάλει στη σωστή θέση το θερμόμετρο για να μην χάνεις τον χρόνο σου.

 

Για καλύτερη φυσική κατάσταση

 

Όργανα γυμναστικής

Ένα καλοδουλεμένο σώμα καίει περισσότερες θερμίδες και εκτός άσκησης. Άρα πάντα με λογική στη διατροφή, βοηθά το ίδιο το σώμα στη συντήρησή του. Το μέχρι που θα φτάσεις είναι θέμα προγράμματος (ασκήσεων και διατροφής). Μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο, με πολύ απλές επιλογές, στο δικό σου χώρο. Για να μην σου χαλάει κανείς την όρεξη πριν την άσκηση. Ποδήλατα, διάδρομοι και ελλειπτικά αυξάνουν με τον χρόνο, την αντοχή σου και κρατούν σε φόρμα το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Κάνουν και ιδανικό ζέσταμα πριν από αθλητικές δραστηριότητες. Όλα αυτά, αλλά και οι ασκήσεις αντίστασης, με λάστιχα, kettlebells και λοιπά σμιλεύουν το σώμα.

 

Smartwatches – Activity trackers

Αν προτιμάς να γυμνάζεσαι έξω και θέλεις να παρακολουθείς την πρόοδό σου σε βάθος χρόνου, μην ξεχάσεις τα wearables. Συσκευές που φοράς στον καρπό σου, ελέγχουν τη δραστηριότητά σου εντός και εκτός σπιτιού, θέτουν στόχους και σου θυμίζουν πότε τους έπιασες ώστε να ξέρεις ότι είσαι σε καλό δρόμο. Ακόμη κι αν έχεις πιο μεγάλες βλέψεις για τις εξορμήσεις σου, μετρητές, ζώνες μέτρησης καρδιακών παλμών, ακόμη και φώτα ώστε να μην ανησυχείς για το αν θα σε δουν οι παρερχόμενοι οδηγοί είναι στη διάθεσή σου. Πάνω από όλα είναι τόσες οι επιλογές πλέον που επικοινωνούν με δίκτυο και smartphone που είναι πολύ, πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείς την πρόοδό σου, να σημειώνεις τα λάθη σου, να μάθεις τον οργανισμό και το σώμα σου.

Σήμερα, όλη αυτή η γνώση είναι στο χέρι και στην τσέπη σου, ενώ κάποτε χρειαζόταν ειδικό, πανάκριβο εξοπλισμό και σίγουρα, πολλές περισσότερες ώρες με τον προπονητή σου.

 

 

Ζυγαριές μπάνιου

Με Wi-Fi ή χωρίς, με smartphone app ή όχι, το σίγουρο είναι πως οι σύγχρονες ζυγαριές είναι πολύ πιο ακριβείς από παλιά και προσφέρουν πληροφορίες που είναι πιο χρήσιμες από το ίδιο το βάρος, όπως ο δείκτης μάζας σώματος αλλά και τα ποσοστά λίπους. Μην κοιτάς μόνο τα κιλά. Είναι ένας αριθμός που ερμηνεύεται καλύτερα σε συνδυασμό με τον δείκτη σωματικής μάζας και τα αποθέματα λίπους. Ειδικά εάν τα τελευταία κινούνται στα φυσιολογικά επίπεδα, σε όποια κιλά κι αν σταματά η ζυγαριά, μπορείς να πάψεις να ανησυχείς και να αναρωτιέσαι.

Η έξυπνη ζυγαριά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν ασχολείσαι πιο εντατικά και με τη φυσική σου κατάσταση διότι προσφέρει δεδομένα σε smartphone apps, που συνδυάζονται με ακόμη περισσότερα από τις λοιπές δραστηριότητές σου. Έτσι συγκεντρώνεις όλες τις πληροφορίες μαζί και μπορείς να έχει πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης αλλά και της προόδου σου. Ακόμη όμως κι αν δεν χρειάζεσαι τόσες πολλές μετρήσεις, μια ζυγαριά που αποθηκεύει ξεχωριστά πολλαπλές μετρήσεις για σένα και την οικογένειά σου βοηθούν στην παρατήρηση της εξέλιξης του σωματικού βάρους.

 

Στοματική υγιεινή

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που χωρούσε δικαιολογία για αποχή από την καθημερινή και εντατική φροντίδα της οδοντοστοιχίας σου. Με ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που κάνουν χιλιάδες κινήσεις το λεπτό, η καθημερινή φροντίδα των δοντιών γίνεται ρουτίνα για όλη την οικογένεια.

Μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα απαιτεί χαμηλότερο επίπεδο δεξιότητας. Περιστρέφεται και δονείται από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται να κάνει ο χρήστης όλες τις κινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να τη μετακινεί από δόντι σε δόντι. Επίσης, οι λαβές τους είναι πιο εργονομικές, για να ταιριάζουν καλύτερα και πιο σταθερά στο χέρι. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά πιο εύκολες στη χρήση και πιο ξεκούραστες από μια κλασική οδοντόβουρτσα.

 

Ξύρισμα – Αποτρίχωση

Είτε πρόκειται για ξύρισμα είτε για αποτρίχωση, ή ακόμη και για φροντίδα γενειάδας για μια ακόμη εκφραστική πινελιά, μια ξυριστική μηχανή, μια αποτριχωτική μηχανή, ανάλογα με την περίπτωση και τον άνθρωπο, είναι πάντα απαραίτητη. Πλέον υπάρχουν ξυριστικές μηχανές που είναι αδιάβροχες, για να λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμα και κάτω από το νερό. Επιπρόσθετα διαθέτουν μεγάλη αυτονομία, ενώ έρχονται με περισσότερα επίπεδα ρύθμισης ξυρίσματος.

Η μόνιμη αποτρίχωση δεν είναι πλέον αντικείμενο εξειδικευμένων εμπόρων, αλλά μια προσιτή πραγματικότητα με πολλές προτάσεις για όλα τα βαλάντια και για οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Είναι αυτονόητο, πως ένα σώμα χωρίς περιττή τριχοφυΐα είναι το ζητούμενο για την κάθε γυναίκα. Αν τώρα μπορούσες να συνδυάσεις την αποτρίχωση, με την απαλή επιδερμίδα χωρίς ερεθισμούς και το μεγάλης διάρκειας αποτέλεσμα ταυτόχρονα, θα είχες κάνει τον ιδανικό συνδυασμό. Πλέον υπάρχουν συσκευές όπως η Philips BRI921/00 Lumea IPL & Trimmer, που μπορούν να προσφέρουν μόνιμη αποτρίχωση γρήγορα, ανώδυνα και οικονομικά στην άνεση του σπιτιού σου με αποτελέσματα όμοια με εκείνα που θα σου προσέφεραν έμπειρα ινστιτούτα αισθητικής. Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με παλμούς και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Είναι κατάλληλες για μεγάλες και μικρές επιφάνειες και οι τρίχες εξαφανίζονται μετά από μερικές εφαρμογές.

 

Κούρεμα – Χτένισμα

Όταν θέλεις να περιποιηθείς τα μαλλιά, να τους δώσεις όγκο και σχήμα, έστω και στα γρήγορα μετά από ένα απολαυστικό μπάνιο, τότε τη λύση έρχονται να δώσουν οι σύγχρονες συσκευές περιποίησης μαλλιών.

Είναι πολύ πιθανό να διαθέτεις ήδη σεσουάρ μαλλιών. Είτε για να τα φορμάρεις, είτε μόνο για να τα στεγνώνεις. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς ένα σεσουάρ που ταυτόχρονα θα συμβάλει στην καλή υγεία των μαλλιών σου. Για παράδειγμα, το σεσουάρ Imetec Bellissima P5 3800 Pro διαθέτει κεραμική τεχνολογία για ζέστη καλής ποιότητας, που θερμαίνει την τρίχα από μέσα προς τα έξω. Έτσι τη στεγνώνει γρήγορα χωρίς να της αφαιρεί τη φυσική της υγρασία. Έτσι μπορείς να το χρησιμοποιείς συχνά, χωρίς να καταστρέφεις τα μαλλιά σου. Ένα ισιωτικό μαλλιών και ένα ψαλίδι συμπληρώνουν το δημιουργικό σου “σετ” και μπορούν πια κάλλιστα να έχουν ψηφιακή οθόνη για ευκολία, πόσο μάλλον αυτόματο σβήσιμο για ασφάλεια.

 

Περιποίηση νυχιών

Τα περιποιημένα νύχια εκτός από μόδα, υποδηλώνουν σωστή φροντίδα κι υγιεινή. Με τόσα καινοτόμα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά, μπορείς κι εσύ πλέον να τα περιποιείσαι εύκολα κι από το σπίτι. Με ένα σετ καθημερινής περιποίησης πετυχαίνεις ακόμη και επαγγελματικό αποτέλεσμα, ενώ η φροντίδα των νυχιών σου γίνεται παιχνίδι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη