IFA 2019: To Kirin 990 SoC της Huawei ενσωματώνει 5G και χαρίζει μεγαλύτερη αυτονομία

by Admin_

 

 

Από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις εδώ στο Βερολίνο και την έκθεση τεχνολογίας IFA 2019, είναι αυτή που αφορά το νέο chipset της Huawei, το Kirin 990 το οποίο αναμένεται να δούμε σε πολλά smartphones της κινεζικής εταιρείας, αρχής γενομένης με το Mate 30 Pro.

Η κορυφαία πρόταση της Huawei αυτή τη φορά ενσωματώνει 5G modem ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει τις επιδόσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του αλλά και την απόδοσή του προκειμένου να μεγαλώνει η αυτονομία της συσκευής. Κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 7nm, το Kirin 990 SoC μπορεί να προσφέρει ταχύτητες download έως 2.3Gbps και μέγιστη ταχύτητα upload 1.25Gbps. Διαθέτει 8 πυρήνες ARM Cortex και η κινεζική εταιρεία ανέφερε στην παρουσίαση της ότι η απόδοσή του είναι σημαντικά καλύτερη από τον ανταγωνισμό, αναφέροντας συγκεκριμένα τις προτάσεις της Samsung (Exynos 980) αλλά και της Qualcomm. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και οι δύο εταιρείες στηρίζονται για την ώρα σε εξωτερικό 5G modem για να δώσουν τη σχετική δυνατότητα σε ένα smartphone ενώ η Huawei προωθεί τη δική της πρόταση ως μια λύση «όλα σε ένα».

 

 

Πάντως το Kirin 990 chipset δεν υποστηρίζει mmWave 5G κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα σε δίκτυα που υποστηρίζουν 5G. Οι περισσότερες πάντως σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία, κάτι που βλέπουμε για την ώρα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από την έκδοση 5G, το Kirin 990 SoC θα κυκλοφορήσει και σε «απλή» έκδοση χωρίς 5G, κάτι που θα οδηγήσει και σε οικονομικότερες συσκευές. Οι διαφορές μεταξύ των δύο chipset είναι ελάχιστες, με την εταιρεία να δίνει μεγάλη έμφαση στις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνει σημαντικά τις διάφορες λειτουργίες της συσκευής, όπως για παράδειγμα τις λήψεις. Στον τομέα αυτό, οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν μείωση του θορύβου σε μια φωτογραφία και όχι μόνο.

 

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, η Huawei δεν δίστασε να προχωρήσει σε σύγκριση με την κορυφαία πρόταση της Qualcomm, το Snapdragon 855 SoC, αναφέροντας 10% καλύτερες επιδόσεις σε Single-Core και 9% σε Multi-Core δοκιμές. Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση του επεξεργαστή όπου θεωρητικά, ο χρήστης θα πρέπει να περιμένει έως και 35% μεγαλύτερη αυτονομία σε smartphone που θα ενσωματώνει τον Kirin 990.

Αν η Huawei ακολουθήσει την ίδια τακτική με τα προηγούμενα χρόνια, ο Kirin 990 θα κάνει όπως είπαμε την εμφάνισή του όχι μόνο στο Mate 30 Pro αλλά και σε μοντέλα της Honor καθώς και του χρόνο στη νέα γενιά της σειράς P.

 

Μπορείς να δεις ακόμη