Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα “μυστικά” για να προλάβεις τις βλάβες του!

by K Admin

 

Αν επιλέξεις ένα μοντέλο καλής ποιότητας, το οποίο στη συνέχεια θα συντηρείς όσο συχνά προβλέπει ο κατασκευαστής του, τότε σίγουρα ο ηλιακός θα καλύψει για πολλά χρόνια τις ανάγκες του νοικοκυριού σου σε ζεστό νερό. Ωστόσο, μερικές απλές κινήσεις για τη «φροντίδα» του θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα βλάβης στις ακραία υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Προστασία στις καλοκαιρινές διακοπές

 

 

Όταν χρησιμοποιείς ζεστό νερό, ουσιαστικά ο ηλιακός αναπληρώνει το νερό που κατανάλωσες με ίση ποσότητα δροσερού νερού από το δίκτυο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό το καλοκαίρι, όταν δηλαδή επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια, ώστε να μην αναπτύσσονται πολύ ψηλές θερμοκρασίες στο θερμοσίφωνα και καταπονείται, με συνέπεια να φθείρονται πιο γρήγορα τα εξαρτήματά του. Έτσι, αν πρόκειται να λείψεις πάνω από 2-3 μέρες, κι επομένως γι’ αυτό το χρονικό διάστημα το ζεστό νερό δεν θ’ ανακυκλώνεται, θα πρέπει να καλύπτεις το συλλέκτη. Γι’ αυτό το σκοπό, υπάρχουν ειδικά καλύμματα τα οποία ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, κρατώντας τη θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

 

 

«Υπομονή» όταν χιονίζει

 

Ένας σημαντικός κανόνας για την «υγεία» του ηλιακού είναι ν’ αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι απότομες διαστολές και συστολές των μετάλλων του, οι οποίες τα φθείρουν. Έτσι, όταν χιονίζει το χειμώνα, τις ώρες που επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες (δηλαδή το βράδυ, ή νωρίς το πρωί), καλό είναι ν’ αποφεύγεις να χρησιμοποιείς την ηλεκτρική αντίσταση για να ζεστάνεις το νερό στο δοχείο του θερμοσίφωνα, ακριβώς για να μην ανεβάζεις απότομα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

 

Προσοχή στην παγωνιά

 

Χάρη στο αντιψυκτικό υγρό που έχουν οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, οι εσωτερικοί σωλήνες τους δεν κινδυνεύουν να σπάσουν στην παγωνιά. Το ίδιο ισχύει και με τις εξωτερικές τους σωληνώσεις, αν κατά την εγκατάστασή τους ο τεχνικός έχει φροντίσει να τις «ντύσει» με μονωτικό υλικό, όπως προβλέπεται. Ωστόσο, για την προστασία και του υπόλοιπου δικτύου σωληνώσεων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά του νερού ανάμεσα στο θερμοσίφωνα και το σπίτι, καλό είναι ν’ αφήνεις την παροχή ζεστού νερού να «στάζει», όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος βρίσκεται κοντά στο μηδέν, ή κάτω απ’ αυτό.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη