Τι φέρνει η αναβάθμιση του PS4 – System Software 5.5

by K-Admin 1

Μεταξύ των μεγάλων αναβαθμίσεων σε λογισμικό συστήματος (firmware, system software, OS), υπάρχουν κι άλλες μικρότερες, συνήθως με έμφαση στης διορθώσεις. Κάπου στη μέση τη διαδρομής όμως, σε αυτό το «κόμμα πέντε» χωρούν πολλές φορές και επιπλέον αλλαγές που κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Το PS4 System Software 5.50 έρχεται μέσα στην άνοιξη λοιπόν και δεν είναι από αυτές τις περιπτώσεις που μία θα την κάνεις και μία θα την ξεχάσεις. Θα χρειαστεί και λίγη εξερεύνηση δηλαδή. Οπότε, για να ξέρεις τι έχεις να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις, είμαστε εδώ για να προετοιμάσουμε.




Ενδιάμεσο βήμα η αναβάθμιση αυτή, αλλά με πολλές χρήσιμες αλλαγές

Διαχείριση χρόνου παιχνιδιού

Στην έκδοση 5.0 προστέθηκαν πολλές δυνατότητες γονικού ελέγχου, ώστε να καθορίζει ο γονιός τι μπορεί να παίζει και να κατεβάσει ένα παιδί που χρησιμοποιεί το PS4. Με την έκδοση 5.50 γίνεται ένα βήμα παραπέρα, αφού μπορεί να καθοριστεί τι ώρα και για πόσο χρόνο μπορεί να παίξει ένα παιδί. Και οι περιορισμοί αυτοί μπορούν να μπουν στις ρυθμίσεις της κονσόλας ή να γίνουν μέσω web, τόσο από υπολογιστή όσο και από smartphone. Εκεί θα μπορείς να βλέπεις και τα σχετικά στατιστικά δραστηριότητας. Το ίδιο εύκολα μπορείς να μειώσεις ή να αυξήσεις τα χρονικά όρια, ακόμη και να ρυθμίσεις το σύστημα ώστε να προχωρήσει σε αυτόματη αποσύνδεση του λογαριασμού χρήστη του παιδιού όταν λήξει η επιτρεπόμενη και ορισμένη περίοδος. Φυσικά, δεν έχει νόημα να συνειδητοποιεί απότομα το παιδί ότι πρέπει να διακόψει, ειδικά δε αν κινδυνεύει να χάσει την πρόοδό του σε παιχνίδι. Για αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, εμφανίζεται σχετική ειδοποίηση στην κονσόλα, ώστε να ξέρει το παιδί ότι πρέπει να αποθηκεύσει εγκαίρως την όποια του πρόοδο.

Εισαγωγή φόντου/ταπετσαρίας μέσω USB

Ναι λοιπόν, θα μπορείς επιτέλους, εκτός από τα δωρεάν ή πληρωτέα θέματα, να χρησιμοποιήσεις ό,τι εικόνα θες για φόντο στο μενού του συστήματος. Αρκεί να την τοποθετήσεις σε φάκελο με την ονομασία IMAGES (έτσι ακριβώς, με κεφαλαία) και να την περάσεις σε USB stick. Διαφορετικά το σύστημα δεν θα μπορέσει να τη δει. Ωστόσο, γίνεται και ένα βήμα παραπέρα, αφού με τον ίδιο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιήσεις δικές σου εικόνες ως λογότυπο για την ομάδα που χρησιμοποιείς σε τουρνουά, αλλά και να ορίσεις αντίστοιχα το φόντο της. Έτσι δεν δείχνεις χαρακτήρα μόνο στην κονσόλα σου κάθε φορά που προβάλλεται το μενού, αλλά είναι ευκολότερο να διαμορφώσεις και την ταυτότητα της ομάδας σου στο online, ανταγωνιστικό στερέωμα.




Notifications

Προηγουμένως εξαφανίζονταν ομαδικά οι γνωστοποιήσεις.  Τώρα έχεις περισσότερο έλεγχο και διαλέγεις όσες και όποιες θες


Βελτιώσεις στο UI της βιβλιοθήκης

Με τη νέα αναβάθμιση θα μπορείς να βλέπεις σε ειδική κατηγορία ποιες και πόσες εφαρμογές, ποια και πόσα παιχνίδια είναι εγκατεστημένα στο συγκεκριμένο PS4, ξέχωρα από το τι είναι αγορασμένο και συνδεδεμένο με το PSN ID σου, που εμφανίζεται πλέον σε ξεχωριστή κατηγορία αλλά στην ίδια οθόνη. Έτσι είναι ευκολότερο να ψάξεις ξεχωριστά στο ίδιο το σύστημα ή στο λογαριασμό σου.


Μια ακόμη πιο πρακτική προσθήκη ενδεχομένως, είναι η κατηγορία PlayStation Plus στην ίδια οθόνη με τα παραπάνω. Προηγουμένως δεν γινόταν σαφές ποιο παιχνίδι είναι στο λογαριασμό/σύστημά σου επειδή το αγόρασες κανονικά ή επειδή το εξασφάλισες μέσω της συνδρομή στου στο PlayStation Plus. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι είναι τι, αφού οι κανονικές σου αγορές είναι πάντα διαθέσιμες ακόμη και αν λήξει η συνδρομή σου, ενώ οι τίτλοι του PS Plus λειτουργούν όσο αυτή η συνδρομή είναι ενεργή και ανανεώνεται. Επιπλέον, αν θες να αγοράσεις κανονικά κάποιον τίτλο που έχεις ήδη μέσω PS Plus, ενδεχομένως επειδή διατίθεται σε καλή τιμή και προτιμάς να γίνει μόνιμη προσθήκη στη συλλογή σου, δεν θα αναρωτιέσαι τι είναι τι κάθε φορά.


Plus

Στη βιβλιοθήκη υπάρχει πλέον ξεχωριστή καρτέλα για τους τίτλους PS Plus που έχεις στην κατοχή σου.

Για λιγότερο μπέρδεμα

Μια ακόμη ευκολία στη βιβλιοθήκη είναι η δυνατότητα που θα προστεθεί για απόκρυψη εφαρμογών και παιχνιδιών. Μπορείς λοιπόν να πας σε οποιοδήποτε εικονίδιο και να το ρυθμίσεις ώστε να μην εμφανίζεται στη βιβλιοθήκη. Δεν διαγράφεται από το λογαριασμό σου, απλά δεν εμφανίζεται στις λίστες. Γιατί να το κάνεις αυτό όμως και γιατί είναι σημαντική η εξέλιξη αυτή; Όταν κατεβάζεις κάποιο demo, κάποιο client για beta testing κ.λπ., αυτά αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές εφαρμογές, ξεχωριστοί τίτλοι, όχι μέρος του τελικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει πως όταν τελειώσει το beta testing και το client app είναι πλέον άχρηστο, μη λειτουργικό, το εικονίδιο παραμένει στη βιβλιοθήκη, παρότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά. Αντίστοιχα ισχύουν και για demo, αν και το demo μπορεί να ξανατρέξει. Αλλά τι να το κάνεις στη βιβλιοθήκη σου ως ξεχωριστή καταχώρηση από ένα σημείο κι έπειτα; Πόσο πιθανό είναι να το ξαναχρειαστείς; Και, πιο σημαντικό, τι να το κάνεις στη λίστα σου αν κατέληξες να αγοράσεις το κανονικό παιχνίδι; Όχι τίποτα άλλο, αλλά demo και κανονικό παιχνίδι έχουν συχνά το ίδιο εικονίδιο, οπότε το βλέπεις εις διπλούν, χωρίς να υπάρχει λόγος ή χρησιμότητα. Ε, όλο αυτό το μπέρδεμα τελειώνει με την επερχόμενη δυνατότητα να εξαφανίζεις ό,τι θες.

Βελτιώσεις στο γρήγορο μενού

Όταν κρατάς πατημένο το πλήκτρο με το σύμβολο του PlayStation στο DualShock που κρατάς στα χέρια σου, εμφανίζεται τελικά το γρήγορο μενού με συντομεύσεις σε σημαντικές και λειτουργίες και πληροφορίες. Αυτό το μενού τροποποιείται στο PS4 System Software 5.50 για να γίνει ακόμη πιο πρακτικό.


Για αρχή θα μπορείς να δεις στο μενού αυτό τη λίστα με τους φίλους σου για να ξεκαθαρίζεις πιο εύκολα ποιος είναι διαθέσιμος, ενώ από το ίδιο μέρος μπορείς να στείλεις μηνύματα και προσκλήσεις. Ακόμη και όταν παίζεις ήδη κάποιο παιχνίδι.


Όταν, από την άλλη, ακούς μουσική που παίζει στο PS4, το γρήγορο μενού προσαρμόζεται και εμφανίζει μερικές σχετικές συντομεύσεις. Αν ακούς μουσική μέσω Spotify/PlayStation Music, τότε με το τετράγωνο μπορείς να φτάσεις γρήγορα στην προσαρμογή της έντασης. Αν ακούς μουσική μέσω του USB Music Player, με το ίδιο πλήκτρο φτάνεις στον έλεγχο της έντασης του ήχου, ενώ με το τρίγωνο ελέγχεις γρήγορα και άμεσα αναπαραγωγή και παύση.

Βελτιώσεις και στις γνωστοποιήσεις

Μεγαλύτερο έλεγχο θα έχεις και στη λίστα με τις γνωστοποιήσεις, αφού θα μπορείς να επιλέξεις οποιεσδήποτε και να τις διαγράφεις. Προηγουμένως είτε τις άφηνες ως είχαν είτε τις εξαφάνιζες όλες. Κι αυτό ίσχυε και για τις μεμονωμένες αλλά και για τις ομαδοποιημένες.


Supersampling

Με την υπερδειγματοληψία, το PS4 Pro λειτουργεί σε υψηλή ανάλυση όταν είναι συνδεδεμένο με οθόνη Full HD. Ύστερα το σήμα προσαρμόζεται και καταλήγεις με καλύτερη ποιότητα εικόνας, παρότι μένεις στην ίδια, γνώριμη ανάλυση.


Supersampling στο PS4 Pro

Μπορεί το PS4 Pro να βρίσκεται στην αγορά από το 2016, αλλά με την ερχόμενη αναβάθμιση λογισμικού θα αποκτήσει τη δυνατότητα για αυτόματο supersampling, κάτι που ζητούσαν οι κάτοχοί του από την αρχή. Τι είναι το supersampling και γιατί είναι σημαντικό; Όταν συνδέεις το PS4 Pro σε οθόνη με ανάλυση 1080p αντί για 4K, το σύστημα το αναγνωρίζει και αποφεύγει να τρέξει κάποιο παιχνίδι σε υψηλότερη ανάλυση από 1080p. Για να το αναγκάσουμε να λειτουργήσει αλλιώς χρειαζόμασταν ειδικά εξαρτήματα ώστε να το ξεγελάσουμε. Γιατί να κάνουμε τέτοιο κόπο; Διότι υπάρχουν οφέλη όταν τρέχεις ένα παιχνίδι σε υψηλότερη ανάλυση από αυτήν της οθόνης σου αλλά προσαρμόζεις ύστερα το σήμα ακριβώς σε αυτήν την ανάλυση. Η τεχνική χρησιμοποιείται συστηματικά στο PC gaming ακριβώς επειδή υπάρχουν σαφή κέρδη. Κερδίζεις στην απεικόνιση λεπτομέρειας, στην καθαρότητα εικόνας και γλιτώνεις σε σημαντικό βαθμό από αντιαισθητικό aliasing, από την εμφάνιση «σκαλοπατιών» δηλαδή σε καμπύλες και λοξές γραμμές, γεγονός που με τη σειρά του ρίχνει την απεικόνιση της λεπτομέρειας αν δεν αντιμετωπιστεί.


Κανονικά εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές για την καταπολέμηση του aliasing που επιβαρύνουν κάθε μηχάνημα σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, αφήνοντας αυτές τις τεχνικές στην άκρη, όσο πιο υψηλή είναι η αρχική ανάλυση του σήματος, τόσο λιγότερο το aliasing, άρα τόσο μικρότερη και η ανάγκη για έντονο anti-aliasing. Δηλαδή βελτιώνεται η εικόνα και ταυτόχρονα γλιτώνει το σύστημα μέρος του βάρους μιας κατάστασης.


Hide Purchased

Αν δεν θες να εμφανίζεται κάτι στη λίστα με τις αγορές σου, τώρα μπορείς να το πετύχεις.

Με λίγα λόγια αν χρησιμοποιείς το PS4 Pro σε τηλεόραση ή οθόνη υπολογιστή με ανάλυση κάτω από 4K, η λειτουργία supersampling θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Είναι προαιρετική πάντως, οπότε θα έχεις το περιθώριο να την ενεργοποιείς και να την απενεργοποιείς. Έτσι κι αλλιώς όταν βρεθείς με οθόνη 4K δεν θα έχει νόημα να είναι ενεργό το supersampling.


Η υποστήριξη supersampling ήταν, προηγουμένως, στη διακριτική ευχέρεια κάθε ομάδας ανάπτυξης. Αν ήθελε το προσέφερε στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Αν δεν ήθελε, απλά δεν έκανε τον κόπο. Και η υποστήριξη της τεχνικής αυτής αποδείχθηκε περισσότερο εξαίρεση παρά κανόνας. Με την υποστήριξή του σε επίπεδο συστήματος όμως, δεν θα χρειαστεί να αναρωτηθείς ξανά αν διατίθεται ή όχι σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Ακόμη και αν όλες οι υπόλοιπες αλλαγές που αναφέρθηκαν δεν σε αγγίζουν, το supersampling είναι σίγουρο ότι θα σε απασχολήσει αν βλέπεις σε οθόνη με οποιαδήποτε ανάλυση εκτός από 4K.

Μπορείς να δεις ακόμη