Οι τάσεις στα smartphones για το 2018

by k-Admin 3

Ήδη έχει περάσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, οπότε λίγο πολύ έχεις πάρει μια ιδέα για το τι να αναμένεις από το 2018 στον αγαπημένο σου τομέα των smartphones. Μάλιστα, με το Mobile World Congress 2018, το μέλλον της κινητής ήρθε ακόμη πιο κοντά. Πέρυσι ήταν η υιοθέτηση του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος και τα λεπτά bezels. Φέτος αυτά θεωρούνται δεδομένα κι αρχίζουν να διαφαίνονται άλλες τάσεις στον ορίζοντα. Μάθε τι σου επιφυλάσσει το 2018 στον τομέα της κινητής και ίσως μέχρι το τέλος του άρθρου έχεις καταλήξει και τι θα ήθελες να δεις στην επόμενη συσκευή σου.


Ακόμη πιο λεπτά περιθώρια

Από πέρυσι η αγορά άρχισε να κατακλύζεται από τα λεγόμενα bezel-less smartphones. Πρόκειται για smartphone με αρκετά λεπτά περιθώρια, τα οποία έχουν ως σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση της οθόνης. Παρόλο που την τάση ξεκίνησε το Samsung Galaxy S6 το 2015, με την edge οθόνη του από άκρο σε άκρο, το πρώτο bezel-less smartphone ήταν το Sharp Aquos Crystal, το οποίο λανσαρίστηκε τον Αύγουστο του 2014.

Το Sharp Aquos Crystal είχε ελαχιστοποιημένα περιθώρια στο πάνω μέρος και στα πλαϊνά, αλλά το κάτω μέρος του με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται μεγάλο. Ωστόσο, σχεδιαστικά έκανε χρήση του μεγαλύτερου μέρους της οθόνης, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τα υπόλοιπα smartphones που επακολούθησαν.



Στη Βαρκελώνη είδαμε το Vivo Apex, ένα concept smartphone που κάνει χρήση τουλάχιστον του 98% της οθόνης. Για να καταλάβεις τη σύγκριση, η αναλογία οθόνης – σώματος του Galaxy S9 Plus είναι 84,2%. Για να επιτύχει την απόλυτη bezel-less εμφάνιση το Vivo Apex έρχεται με αναδυόμενη κάμερα που βρίσκεται πίσω από το smartphone κι έτσι στην οθόνη δεν υπάρχει ούτε καν ο φακός της κάμερας. Το Vivo Apex, παρόλο που η εταιρεία είπε ότι δεν θα κυκλοφορήσει ακριβώς έτσι, αναμένεται να έρθει στην αγορά μέσα στο 2018, με κάποια ίσως αλλαγή στα χαρακτηριστικά του.

Άλλα bezel-less κινητά που προσπαθούν να “τερματίσουν” το ζήτημα των bezels είναι τα Samsung Galaxy S9 με αναλογία οθόνης σώματος 83,6%, Galaxy S9 Plus με 84,2%, Huawei Mate RS Porsche Design με 83,5%, Xiaomi Mi Mix 2S με 81,9%, LG V30 με 81,2% και Nokia 8 Sirocco με 81,1%. Να σημειωθεί ότι η προσέγγιση της Samsung με το κυρτό γυαλί στα πλαϊνά δίνει όντως την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια στο πλάι, δημιουργώντας έτσι την infinity display που υπόσχεται. Τέλος, πολλές κινέζικες εταιρείες προτείνουν τις δικές τους bezel-less λύσεις που αν εξαιρέσουμε τα χαρακτηριστικά, τουλάχιστον ως προς το σχεδιασμό, τα καταφέρνουν αρκετά καλά.


Μακρόστενες οθόνες

Η τελευταία τάση στο σχεδιασμό των smartphone, εκτός από την ελαχιστοποίηση των bezels, έχει να κάνει και με το λόγο των διαστάσεων της οθόνης. Πέρυσι ξεκίνησε η πρώτη γενιά των μακρόστενων smartphones με το LG G6 που είχε λόγο διαστάσεων οθόνης 18:9. Πλέον βλέπουμε ολοένα και περισσότερες εταιρείες να ακολουθούν αυτήν την τάση, με την Huawei πρόσφατα να δηλώνει ότι πλέον θα κατασκευάζει έξυπνα κινητά μόνο με αυτή την αναλογία. Η αναλογία 18:9, οπτικά, έχει ως αποτέλεσμα smartphones που είναι πιο μακρόστενα σε σχέση με πριν και που για πολλούς μοιάζουν με τηλεκοντρόλ. Μάλιστα, η Samsung με το Galaxy S8 καθιέρωσε τη δική της ιδιότυπη αναλογία 18.5:9, κάνοντας ακόμη πιο μακρόστενη τη συσκευή της.



Φυσικά, πολλές φορές οι τάσεις δεν έχουν την ανταπόκριση που περιμένουν οι δημιουργοί τους, αλλά σταδιακά και οι χρήστες συνηθίζουν. Όμως, η συγκεκριμένη αναλογία, δεν έγινε για να διαφοροποιηθούν οι συσκευές σχεδιαστικά, αλλά έχει και χρησιμότητα. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι γιατί όλα τα smartphones είναι ξαφνικά μακρόστενα, οι λόγοι είναι απλοί.

Με την αναλογία αυτή, οι κατασκευαστές μπορούν να “χωρέσουν” περισσότερες ίντσες και το μέγεθος του smartphone να παραμένει παρόμοιο με πριν. Για παράδειγμα, ένα smartphone 6 ιντσών πλέον, μπορεί να μην έχει διαφορά από ένα των 5.5 όσον αφορά στο πλάτος της συσκευής. Ακόμη, Τα μακρόστενα smartphones είναι πιο εύκολο να τα κρατήσεις στο χέρι σου ενώ χωράνε και πιο εύκολα στην τσέπη σου. Επιπλέον, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κάθετα τα smartphone τους για να τρέξουν εφαρμογές ή να δουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Χάρη στο έξτρα ύψος, μπορούν να δουν περισσότερο περιεχόμενο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό βέβαια δεν βοηθά στα βίντεο που οι χρήστες τα βλέπουν οριζόντια καθώς τα περισσότερα βίντεο είναι κατασκευασμένα για οθόνες με αναλογία 16:9, με αποτέλεσμα στις άκρες να εμφανίζονται μαύρα περιθώρια.


Αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη

Μία τάση του 2017 ήταν η καθιέρωση του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος στα smartphones, ακόμη και σε mid-range κι entry-level συσκευές. Για το 2018, ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος θεωρείται δεδομένος και πλέον αναζητείται ένας τρόπος να ενσωματωθεί στην οθόνη κι όχι σαν πλήκτρο, αλλά “μέσα” στην οθόνη. Ο αισθητήρας αυτός αποκαλείται in-display ή under-display και η εταιρεία που πρόλαβε να τον παρουσιάσει πρώτη είναι η Vivo με το X20 Plus UD τον Ιανουάριο και το Vivo X21 UD το Μάρτιο.



Η Vivo για τον αισθητήρα συνεργάστηκε με τη Synaptics, η οποία δήλωσε ότι έχει συνεργαστεί με μία από τις 5 κορυφαίες εταιρείες smartphone για τον ίδιο αισθητήρα. Την πεντάδα με τις κορυφαίες εταιρείες smartphone απαρτίζουν οι: Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi και OPPO. Ήδη η Huawei παρουσίασε το δικό της under display αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος με το Huawei Mate RS Porsche Design, ενώ οι φήμες θέλουν το επερχόμενο Xiaomi Mi 7 Plus να είναι αυτό που θα έρχεται με τον αισθητήρα της Synaptics πολύ σύντομα.

Όσο για τη Samsung, ήδη έχουν εντοπιστεί πατέντες της για κατοχύρωση μιας δικιάς της under display τεχνολογίας, Οι φήμες θέλουν την εταιρεία να λανσάρει το Samsung Galaxy Note 9 με τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη. Όσο για την Apple, αυτή έχει “ποντάρει” τα λεφτά της στην αναγνώριση προσώπου.


Αναγνώριση προσώπου

Μιας και αναφέρθηκε η Apple, η επόμενη τάση που αναμένεται να καθιερωθεί το 2018 φαίνεται ότι είναι η αναγνώριση προσώπου. Επίσης, δεν ήταν η Apple η πρώτη εταιρεία που ενσωμάτωσε αναγνώριση προσώπου σε smartphone, αλλά σίγουρα ήταν αυτή που είχε τόσο προηγμένο σύστημα (το Face ID) και αυτή που θα καθιερώσει την τάση. Για την ιστορία, το πρώτο smartphone με αναγνώριση προσώπου φαίνεται ότι ήταν το Samsung Galaxy Nexus το 2011, ενώ το Samsung Galaxy Note 7, η κυκλοφορία του οποίου διακόπηκε, ερχόταν με προηγμένη σάρωση ίριδας ματιού.



Το iPhone X έθεσε όμως υψηλά στάνταρ για την αναγνώριση προσώπου. Λέγοντας ότι θα υιοθετήσει την τεχνολογία και στα υπόλοιπα iPhone που θα κυκλοφορήσει φέτος, σίγουρα και άλλοι κατασκευαστές θα ακολουθήσουν. Όμως, δεν ξέρουμε αν πρόκειται για μια τάση που θα ακολουθήσουν άμεσα ή θα παραμείνουν στην απλή αναγνώριση προσώπου που διαθέτουν, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα ακριβή τεχνολογία. Παρόλα αυτά, σίγουρα φέτος θα δούμε περισσότερα smartphones με αναγνώριση προσώπου.


Notch

Το notch είναι κάτι που έχει διχάσει την τεχνολογική κοινότητα. Πρόκειται για το κενό εκείνο που αφήνει το iPhone X πάνω στην οθόνη για να φιλοξενήσει την κάμερα και τους αισθητήρες. Όμως, για άλλη μια φορά, το notch παρουσιάστηκε λίγο νωρίτερα, στο Essential Phone.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η Apple ξεκίνησε μια τάση που, είτε μας αρέσει είτε όχι, συνεχίζεται. Η Apple δήλωσε ότι κατέληξε στο notch επειδή δεν είχε άλλη επιλογή για το που να εγκαταστήσει τους αισθητήρες για το Face ID. Οι υπόλοιπες όμως κατασκευάστριες που ακολουθούν την τάση, το κάνουν απλά επειδή το ξεκίνησε η Apple. Η τεχνολογική κοινότητα όμως έχει άλλη άποψη: είτε το απεχθάνεται, είτε απλά το ανέχεται.



Ήδη είδαμε την περιβόητη εγκοπή στα Huawei P20, P20 Lite και P20 Pro και στα OPPO R15 και OPPO R15 Pro. Ακόμη, η OnePlus δήλωσε ότι θα πρέπει να το συνηθίσουμε, ενώ και το LG G7 (ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται) καθώς και το Xiaomi Mi 7 αναμένονται με την εγκοπή. Η τάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την τάση των όλο bezels κινητών και σε γενικό βαθμό πιστεύουμε ότι δεν θα εδραιωθεί. Αλλά φέτος σίγουρα θα πολυφορεθεί.


Διπλή κάμερα

Η διπλή κάμερα δεν ξεκίνησε φέτος, αλλά μέσα στο 2018 αναμένεται να την δούμε και σε mid-range συσκευές. Η τεχνολογία αυτή, της ενσωμάτωσης δηλαδή διπλής κάμερας σε smartphone, ξεκίνησε το 2011 με τα LG Optimus 3D και HTC Evo 3D, τα οποία όμως είχαν ως σκοπό τη λήψη 3D φωτογραφιών και βίντεο. Παρόλο που η τάση αυτή των 3D φωτογραφιών δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση, οι διπλές κάμερες επανήλθαν στο προσκήνιο.



Με τη σημερινή μορφή, η διπλή κάμερα χρησιμοποιήθηκε το 2014 από το HTC One M8 αλλά άρχισε να καθιερώνεται σαν τάση το 2016, όταν η LG επέδειξε το LG G5. Την ίδια χρονιά ακολούθησε το Huawei P9. Φυσικά όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 εμφανίστηκε και το iPhone 7 Plus με διπλή κάμερα στην πλάτη, η τάση καθιερώθηκε.

Φέτος, αναμένονται περισσότερες διπλές κάμερες παντού (και εμπρόσθιες), ενώ πρόσφατα η Huawei έκανε την υπέρβαση με το Huawei P20 Pro και την τριπλή κάμερα.


Παραπάνω είδαμε τις τάσεις στα smartphones που πιστεύουμε ότι θα καθιερωθούν το 2018. Επιπλέον, αναμένεται έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ενισχυμένη πραγματικότητα (augmented reality), στις οθόνες 4Κ, στην ασύρματη φόρτιση και στην επέκταση της προστασίας από νερό σε πιο προσιτές συσκευές.

Μπορείς να δεις ακόμη