Καλοκαιρινές διακοπές με τον σκύλο

by Aggeliki Tsoukana

Το κατοικίδιό μας είναι μέρος της οικογένειας μας. Γι’ αυτό και είναι πολύ λογικό να θέλουμε να το πάρουμε μαζί μας στις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να μην χρειαστεί να το αποχωριστούμε. Ας δούμε λοιπόν τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε, ώστε να περάσουμε καλά, τόσο εμείς όσο και ο τετράποδος φίλος μας!

 

Ταξίδι μαζί με κατοικίδιο

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι όλα τα ζώα κατάλληλα να ταξιδεύουν, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάποια ζώα τα ταξίδια δεν αποτελούν ευχάριστη εμπειρία.

Ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψουμε καλό θα είναι να έχουμε φροντίσει για την ασφαλή και ήρεμη μεταφορά του κατοικίδιού μας. Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι η ιδιοσυγκρασία του ζώου και αν υπάρχει κάποια σωματική βλάβη ή ασθένεια. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το ζώο δύναται να ταξιδέψει, καλύτερα να ζητηθεί η συμβουλή κτηνιάτρου. Αν πάλι πιστεύουμε ότι το κατοικίδιό μας μπορεί να ταξιδέψει, τότε ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές το ταξίδι θα είναι πιο ευχάριστο για όλους.

 

 

Η απαραίτητη επίσκεψη στον κτηνίατρο

Κανείς δεν θέλει στο ταξίδι του ένα άρρωστο ζωάκι. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας και το ανοσολογικό προφίλ του ζώου. Ο κτηνίατρος μπορεί, μάλιστα, να εκδώσει πιστοποιητικό κατάστασης υγείας. Εάν ταξιδέψουμε εκτός συνόρων με το κατοικίδιό μας, τότε συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για επιπλέον εξετάσεις ή/και έγγραφά που θα μας ζητήσουν οι τοπικές αρχές για να επιτραπεί στο κατοικίδιο μας η είσοδος στη ξένη χώρα.

 

 

Τι πρέπει να συμπεριλάβεις στις αποσκευές σου

Όταν ετοιμάζεις τις αποσκευές του κατοικίδιού σου φροντίστε να συμπεριλάβεις επαρκή ποσότητα τροφής. Μην βασιστείς σε ανεφοδιασμό από τον δρόμο ή τον τελικό προορισμό σου, καθώς ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμη η τροφή στην οποία το ζώο σου έχει συνηθίσει.

Σε καμία περίπτωση δε συστήνεται αλλαγή της τροφής κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Εξίσου σημαντικά είναι τα αξεσουάρ πρώτης ανάγκης όπως δοχεία παροχής τροφής και νερού, το στρώμα, άμμος και αμμοδόχος, λουρί, περιλαίμιο, ταυτότητα, αγαπημένο παιχνίδι, εξοπλισμός καλλωπισμού, κουτί πρώτων βοηθειών ή και κάθε άλλο απαραίτητο φάρμακο. Επίσης, σιγουρέψου ότι το ζωάκι σου έχει πάντοτε στη διάθεσή του άφθονο νερό.

 

 

Ταξίδι με κατοικίδιο

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαμορφώσεις ειδικό χώρο στο όχημα σου, στον οποίο και θα περιορίζεται το κατοικίδιο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το ζώο δεν θα βγάζει το κεφάλι έξω από το παράθυρο, ούτε θα γυρνάει ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο.

 

 

Φρόντισε για τη δροσιά του

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού η συχνή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για το κατοικίδιό μας, γι’ αυτό φροντίζουμε το μπολ του νερού να είναι πάντα γεμάτο. Μην αφήνεις ποτέ το κατοικίδιο σου εκτεθειμένο στον ήλιο. Μπορεί το σκυλάκι μας να λατρεύει τις βόλτες, αλλά τις ζεστές ώρες της ημέρας είναι καλύτερα να το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι. Μόνο πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα πρέπει να το βγάζουμε βόλτα. Έχουμε πάντα μαζί μας νερό για να ενυδατώνεται συχνά. Συνήθως το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για το κούρεμα του σκύλου. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από κούρεμα για να νιώθουν καλύτερα όταν έχει ζέστη και για να μην κομπιάζει η τρίχα τους. Εκτός από ανάγκη είναι και καλαισθησία να είναι κουρεμένα και φροντισμένα.

 

 

Για άνετες και δροσερές βόλτες στην παραλία

Οι σκύλοι λατρεύουν τη βόλτα στην παραλία, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να αφυδατωθούν ή ακόμα και να πάθουν ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά. Γι’ αυτό οι καλύτερες ώρες για να απολαύσεις την παραλία μαζί με τον σκύλο σου είναι οι απογευματινές. Φροντίζεις πάντα να βρίσκεται σε σκιερό μέρος ώστε να ξεκουράζεται είτε κοντά στην ξαπλώστρα σου είτε κάτω από ομπρέλα. Η άμμος επίσης μπορεί να κρύβει ψύλλους ή τσιμπούρια και άλλα παράσιτα. Καλύτερα να έχεις μια πετσέτα στην οποία να ξαπλώνει ο σκύλος επάνω. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ είναι να έχεις ένα μπουκάλι δροσερό νερό και μπολ για τον σκύλο σου.

 

Προστάτεψέ το από έντομα και παράσιτα

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν το καλοκαίρι δεν περιορίζονται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες ή στην έκθεση στον ήλιο. Τα κουνούπια και τα διάφορα έντομα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα όχι μόνο για εμάς τους ανθρώπους αλλά και για τα κατοικίδιά μας. Η σωστή χρήση κατάλληλων εντομοαπωθητικών σπρέι και ειδικών κολάρων παρέχει προστασία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πολύ σημαντική είναι και η καλή απολύμανση στο σπίτι με φυσικά απολυμαντικά με βότανα.

Για τους πρωτάρηδες «γονείς», ο συνδυασμός διακοπές και κατοικίδιο φαντάζει δύσκολος, ίσως και ασυμβίβαστος. Όταν όμως γνωρίζουν τον ασφαλή τρόπο μετακίνησής του με τα μέσα μεταφοράς και τις οδηγίες προστασίας του από τη ζέστη, τον ήλιο και τα ζωύφια, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μάλιστα, όχι μόνο μπορούν να περάσουν τις διακοπές μαζί, αλλά πιθανότατα να διασκεδάσουν περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Καλές διακοπές!

Μπορείς να δεις ακόμη