Semifreddo, οι τούρτες του καλοκαιριού!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πάστα, στρογγυλές, μακρόστενες ή σε ατομικές μερίδες αυτές οι παγωμένες τούρτες θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους με την εντυπωσιακή εμφάνιση, τη φρουτένια γεύση και τη δροσιά τους!

 

 

Τούρτα σεμιφρέντο με κόκκινα φρούτα

Μια παγωμένη τούρτα που σε κάθε μπουκιά συνδυάζει γεύση από φράουλες, βατόμουρα και blueberries. Φτιάχνεται πανεύκολα και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε φιλική μάζωξη στο σπίτι.

 

Υλικά για μια φόρμα διαμ. 24εκ.

  • 600 γρ. μείγμα από κόκκινα φρούτα κατεψυγμένα (φράουλες, βατόμουρα, μπλούμπερις)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. φυτική ή ζωική κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα
  • 2 βανιλίνες
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
  • 500 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι αν προτιμάτε.
  • 250 γρ. Cookies έτοιμα ή σπιτικά
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο

 

Εκτέλεση

  1. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 200 γρ. από το μείγμα των κόκκινων φρούτων μαζί με το λικέρ μαστίχας και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Κρατάμε μια φούχτα από το μείγμα των κόκκινων φρούτων για τη διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλι μαζί με τη ζάχαρη άχνη πάνω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος για ένα πεντάλεπτο μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τις βανιλίνες και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη.
  4. Όταν το μείγμα μας φουσκώσει κι αφρατέψει καλά, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τον πολτό των βατόμουρων και χτυπάμε λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Κάνουμε τα κούκις σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Παίρνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και την ντύνουμε με δυο κομμάτια πλαστική μεμβράνη που τοποθετούμε στραυρωτά.
  6. Απλώνουμε στη βάση της φόρμας τα κούκις, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού για να γίνει συμπαγής η βάση μας και απλώνουμε από πάνω το μείγμα του σεμιφρέντο. Αφήνουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 6-8 ώρες να παγώσει καλά.
  7. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε το γλυκό σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα βατόμουρου. Διακοσμούμε με τα κατεψυγμένα βατόμουρα που κρατήσαμε και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Σεμιφρέντο με καραμελωμένα αμύγδαλα και σοκολάτα

Είτε το φτιάξετε σε ατομικές μερίδες είτε σε μπαστούνι, αυτό το παγωμένο γλυκό θα κλέψει καρδιές, όπου κι αν το σερβίρετε.

 

Υλικά για 10-12 άτομα:

  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκοπανισμένα
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη

 

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και την ψιλοκομμένη κουβετούρα.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανιλίνη μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμη.
  3. Ντύνουμε με πλαστική μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ, αφήνοντας να εξέχει αρκετά από τριγύρω.
  4. Ρίχνετε στη χτυπημένη κρέμα το μείγμα αμύγδαλα-σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης να ομογενοποιηθούν.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στα φορμάκια, σκεπάζουμε με το σελοφάν και αφήνουμε στην κατάψυξη όλη νύχτα.
  6. Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Βάζουμε τη ζαχαρη με το αλάτι σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει καραμελένιο χρώμα, κουνώντας το τηγάνι τακτικά – προσοχή, δεν ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  7. Προσθέτουμε τότε τα αμύγδαλα, τα ανακατεύουμε στην καραμέλα για λίγο και αναποδογυρίζουμε όλο το μείγμα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια τα βάζουμε σε σακούλα και τα σπάζουμε με τον πλάστη.
  8. Όταν παγώσει το γλυκό το ξεφουρμάρουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

 

 

Σεμιφρέντο με ροδάκινα

Ένα παγωμένο γλυκό σε σχήμα κορμού με τη γεύση των ώριμων ροδάκινων που θα συντροφέψουμε με σάλτσα σοκολάτας!

 

Υλικά για 8 άτομα

  • 500 γρ. λευκόσαρκα ροδάκινα (καθαρό βάρος) φρέσκα και ώριμα, καθαρισμένα χωρίς φλούδα και κουκούτσια ή από κονσέρβα καλά στραγγισμένα
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 βανιλίνες
  • 400 γρ. τυρί τυρί κρέμα
  • 3 κουτ. σούπας λικέρ πικραμύγδαλο
  • 200 γρ. ροδάκινα από κονσέρβα σε κομμάτια

 

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκα ροδάκινα ή κονσέβας σε φέτες

 

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι γλυκόζη
  • ¾ φλιτζανιού κακάο
  • ¼ φλιτζανιού κουβερτούρα ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

  1. Πολτοποιούμε τα ροδάκινα στο μπλέντερ αφού πρώτα τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Βάζουμε τη ζάχαρη με 3 κουταλιές σούπας νερό σε κατσαρολάκι να πάρουν βράση, ανακατεύοντας στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ. Ύστερα ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι καυτό σε συνεχή ροή σαν κορδόνι συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λευκό απαλό μείγμα, αρκετά πηχτό ώστε όταν βουτάμε μέσα του και να ανασηκώνουμε μια σπάτουλα να δημιουργείται μια φαρδιά κορδέλα. Στο τέλος ενσωματώνουμε τη βανιλίνη και το λικέρ.
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με τον πουρέ των ροδάκινων μέχρι να αφρατέψουν καλά και τέλος ενσωματώνουμε και το μείγμα των κρόκων.
  5. Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του ενός λίτρου με δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και βυθίζουμε εδώ κι εκεί κομμάτια από ροδάκινα κονσέρβας. Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με την πλαστική μεμβράνη που εξέχει τριγύρω από τη φόρμα κι αφήνουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 4-6 ώρες.
  6. Για τη σάλτσα σοκολάτας ρίχνουμε όλα τα υλικά πλην της κουβερτούρας σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Όταν πάρει βράση το μείγμα τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη για 3 ώρες περίπου.
  7. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βουτάτε τη φόρμα για δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και ξεφορμάρουμε το σεμιφρέντο με ευκολία πάνω σε μακρόστενη φόρμα. Αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη.
  8. Διακοσμούμε το γλυκό από πάνω με φέτες από φρέσκα ροδάκινα και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας. Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: μίξερ, μπλέντερ, πολυκόφτης, τηγάνι, κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη