Καταψύκτες: Tips για αποδοτικότερη λειτουργία και οικονομία στο ρεύμα!

by K Admin

 

Όπως συμβαίνει μ’ όλα τα ηλεκτρικά προϊόντα, έτσι και στους καταψύκτες η κακή επιλογή του σημείου που θα τοποθετηθούν, ή ορισμένα λάθη στον τρόπο χρήσης τους μπορούν ν’ αυξήσουν το ρεύμα που «καίνε» αρκετά παραπάνω από τις εργοστασιακές τους προδιαγραφές. Επομένως, μερικές απλές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις την κατανάλωση ρεύματος για τη συντήρηση των τροφίμων σου, χωρίς να «θυσιάσεις» καμία από τις δυνατότητες που παρέχει η συσκευή σου.

 

Κατάλληλο σημείο εγκατάστασης

Τοποθέτησε τον καταψύκτη μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τον φούρνο, ή το πλυντήριο πιάτων, ώστε να μην επιβαρύνεται η λειτουργία του. Για τον ίδιο λόγο, η συσκευή θα πρέπει, επίσης, να βρίσκεται σε μια θέση που δεν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Την ίδια στιγμή, για να μην «ζορίζεται» το μοτέρ, κι επομένως για να μην υπερκαταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, σημαντικό είναι να εξασφαλίζεται καλή κυκλοφορία του αέρα. Επομένως, η συσκευή θα πρέπει ν’ απέχει λίγα εκατοστά από τον τοίχο.

 

Προσοχή στη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την υγρασία

Κάθε συσκευή προορίζεται για ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών του εξωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο προσδιορίζεται από την κλιματική της κλάση. Έτσι, π.χ. τα μοντέλα με κλάση κλίματος ST (κατηγορία SubTropical) λειτουργούν ιδανικά σε θερμοκρασίες από 16° C έως 38° C. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί καταψύκτες καλύπτουν τις κλιματικές κλάσεις SN-Τ, δηλαδή είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες περιβάλλοντος από 10° C έως 43° C.

Επομένως, θα πρέπει να εγκαταστήσεις τον καταψύκτη σου σε κάποιο σημείο όπου όλες τις εποχές του χρόνου η θερμοκρασία κινείται εντός των ορίων των εργοστασιακών προδιαγραφών του. Επίσης, το σημείο αυτό δεν θα πρέπει να έχει πολλή υγρασία, για ν’ αποφύγεις το ενδεχόμενο να σκουριάσει η συσκευή σου.

 

Σωστή ρύθμιση

Τα τρόφιμα διατηρούνται σε ιδανική κατάσταση στους -18° C, επομένως -κατά κανόνα- δεν υπάρχει λόγος να ρυθμίσεις το θερμοστάτη ακόμη χαμηλότερα, κι έτσι να κάνεις τη συσκευή να «καίει» περισσότερο ρεύμα. Για τις περιπτώσεις όπου, για κάποιο λόγο, θα πρέπει η συσκευή να λειτουργήσει μ’ αυξημένη ισχύ, όταν π.χ. έχεις προσθέσει αρκετά νωπά τρόφιμα και πρέπει αυτά να καταψυχθούν, το πιο πιθανό είναι ότι το μοντέλο σου διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό μία ειδική ρύθμιση («σούπερ κατάψυξη», ή «turbo»).

Ακόμη κι αν την ξεχάσεις ενεργοποιημένη αφότου έχουν καταψυχθεί πλέον οι καινούριες σου προμήθειες, ο καταψύκτης έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 52 ώρες) θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και θα περιοριστεί ξανά η ενεργειακή του κατανάλωση.

 

 

Η πόρτα να είναι πάντα κλειστή αεροστεγώς

Σημαντικό είναι ο καταψύκτης να είναι κλειστός αεροστεγώς, για να μην «χάνεται» η ψύξη. Γι’ αυτό και θα πρέπει το λάστιχο της πόρτας να εφαρμόζει πολύ καλά. Επομένως, είναι απαραίτητο να ελέγχεις τακτικά το λάστιχο, ώστε να το καθαρίζεις με καθαρό οινόπνευμα στην περίπτωση που έχει βρωμίσει, ή να το αλλάξεις αν διαπιστώσεις πως έχει φθαρεί.

Επίσης, καλό θα ήταν να οργανώνεις την αποθήκευση των προμηθειών σου, ώστε να μπορείς να εντοπίζεις εύκολα τα τρόφιμα που θέλεις κάθε φορά. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίσεις πως θα κρατάς την πόρτα του καταψύκτη ανοιχτή για όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο.

 

Απόψυξη

Κάθε φορά που αναπτύσσεται πάγος, μειώνεται η ενεργειακή απόδοση της συσκευής. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνεις απόψυξη όποτε το στρώμα πάγου έχει πάχος που να φτάνει τα 5 χιλιοστά.

 

«Όχι» στα ζεστά τρόφιμα

Μην τοποθετείς ποτέ στον καταψύκτη τρόφιμα που δεν έχουν ακόμη κρυώσει στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε αντίθετη περίπτωση, η συσκευή θα χρειασθεί να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα, ενώ –μάλιστα- αν τα τρόφιμα δεν είναι συσκευασμένα (π.χ. μέσα σε ειδικά σκεύη) θ’ αυξηθεί επίσης η υγρασία, επιταχύνοντας τη δημιουργία πάγου.

Πέρα από τη σπατάλη ενέργειας, τα ζεστά τρόφιμα «απειλούν» και την υγεία σου. Ο λόγος είναι πως, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας τους, μπορεί ν’ αποψύξουν τοπικά τις υπόλοιπες προμήθειες με τις οποίες θα έρθουν σ’ επαφή μέσα στον καταψύκτη, προκαλώντας την αλλοίωσή τους.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη