Κινούμαι οικολογικά με ηλεκτρικό ποδήλατο

by Zikou Stella

Ευκολία και άνεση στην κίνηση μέσα στην πόλη, σωματική άσκηση ήπιας έντασης, οικονομία στις μετακινήσεις. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποκτούν ολοένα περισσότερους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.

Το «μυστικό» της επιτυχίας

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είμαι ο πιο εύκολος και ευχάριστος τρόπος μετακίνησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, για να διατηρήσουν την ταχύτητά τους ή για να επιταχύνουν, υποβοηθούν τον αναβάτη με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο παίρνει ρεύμα από επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες όπως είναι φυσικό ισχύουν και για τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν μοτέρ ισχύος 250 W και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα.

 

Το ιδανικό μέσο μεταφοράς για την πόλη

Συγκριτικά με το συμβατικό ποδήλατο, η μετακίνηση γίνεται πολύ πιο άνετα με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Παράλληλα, σε σχέση με τα βενζινοκίνητα δίκυκλα ή το αυτοκίνητο, προσφέρει αισθητά μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις, χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φυσική άσκηση χωρίς κούραση

Η ύπαρξη του μοτέρ σημαίνει ότι οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς κούραση και ιδρώτα. Μάλιστα, όλα τα μοντέλα διαθέτουν 4-5 επίπεδα ηλεκτρικής υποβοήθησης, ώστε να αυξομειώνεται η ισχύς του κινητήρα. Έτσι, ακόμη κι αν το δρομολόγιό σου περιλαμβάνει ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα ανώτερα επίπεδα υποβοήθησης, για να φτάνεις ξεκούραστα στον προορισμό σου.

Με το ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να αναπτύξεις ταχύτητες (έως 25 χλμ./ώρα) που δεν θα μπορούσες εύκολα να πετύχεις με ένα συμβατικό ποδήλατο, ώστε να φτάνεις γρήγορα στον προορισμό σου, όποτε το χρειάζεσαι. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να καλύπτεις χωρίς κόπο σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Αποτελεί μάλιστα την ιδανική επιλογή για άτομα σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ασφάλειας, αποφεύγουν το συμβατικό ποδήλατο.

 

Σωματική και πνευματική ευεξία

Το ηλεκτρικό ποδήλατο γίνεται βασικός τρόπος μετακίνησης, ενισχύοντας τα οφέλη για τη φυσική κατάσταση. Σε μελέτη στις ΗΠΑ σε 1800 κατόχους ηλεκτρικού ποδήλατου που πριν είχαν συμβατικό ποδήλατο, προέκυψε ότι πλέον ποδηλατούν πιο συχνά, ενώ επιπλέον διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Εκεί που ηλεκτρικό και συμβατικό ποδήλατο φαίνεται να μην διαφέρουν είναι στη χαρά της ποδηλασίας!

Άνεση και ασφάλεια στις μετακινήσεις

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια μέσα στα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα ή ακόμη και τα λεωφορεία. Έτσι, αν και η τελική ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα που μπορούν να αναπτύξουν μοιάζει μικρή, στην πράξη πολλές φορές ξεπερνά τη μέση ταχύτητα του Ι.Χ. ή του λεωφορείου στο κέντρο της πόλης. Επίσης τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ολοένα μεγαλύτερα δίκτυα ποδηλατοδρόμων που κατασκευάζονται στις ελληνικές πόλεις, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, αν κανείς επιλέξει κάποιο αναδιπλούμενο μοντέλο, τότε μπορεί να το συνδυάσει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. το μετρό) ώστε να έχει μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να φτάσει στον προορισμό του. Τέλος, η υψηλότερη επιτάχυνση κατά την εκκίνηση και η μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει και μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια, σε σχέση με το συμβατικό ποδήλατο.

 

Μετακινήσεις με εξαιρετικά χαμηλό κόστος

Σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο όχημα εσωτερικής καύσης, είτε δίκυκλο είτε αυτοκίνητο, το «φουλάρισμα» ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου κοστίζει πολύ φθηνότερα. Η τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή την τιμή της κιλοβατώρας), με συνέπεια να εξοικονομούνται χρήματα σε κάθε δρομολόγιο. Η πλήρως φορτισμένη μπαταρία προσφέρει αυτονομία από 25 έως 45 χιλιόμετρα, ανάλογα με το επίπεδο υποβοήθησης που χρησιμοποιείται.

 

Μετακινούμαστε έξυπνα και οικολογικά

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μας χρειάζεται όλους συμμάχους. Έτσι, η χρήση ενός μέσου μεταφοράς που «καίει» ρεύμα σημαίνει μετακινήσεις με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με κάποιο όχημα που καταναλώνει ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι κατά 100% μη ανανεώσιμα. Επίσης, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι λιγότερο ενεργοβόρα, αφού για παράδειγμα καταναλώνουν 100 φορές λιγότερη ενέργεια από τα αυτοκίνητα. Και βέβαια, δεν εκπέμπουν ρύπους, κάτι που σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα.

 

Βρες το ηλεκτρικό ποδήλατο που ταιριάζει στον lifestyle σου

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα διατίθενται πλέον σε μια ευρεία γκάμα μοντέλων. Αυτό σημαίνει πως είναι βέβαιο πως θα βρεις ένα προϊόν το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου. Επίσης μπορείς να εκμεταλλευτείς το Πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά II και να αποκτήσεις ένα με επιδότηση στην αγορά του. Μάθε περισσότερα εδώ, επισκέψου ένα κατάστημα Κωτσόβολος ή δες τον κατάλογο του ηλεκτρονικού καταστήματος με ένα κλικ στο www.kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη