Λειτούργησε οικονομικά το πλυντήριο πιάτων στις γιορτές

 

Ίσως γνωρίζεις ότι, συγκριτικά με το πλυντήριο πιάτων, το πλύσιμο των πιάτων και των υπόλοιπων σκευών στο χέρι αυξάνει την κατανάλωση νερού κατά 30%. Μάλιστα, στην περίπτωση των νοικοκυριών που δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα, κι επομένως χρησιμοποιούν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να ζεσταίνουν το νερό για το πλύσιμο, τότε το πλυντήριο πιάτων επιβαρύνει λιγότερο και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού – αφού για να καθαρίσει την ίδια ποσότητα σερβίτσιων και κουζινικών, θα «κάψει» έως και 70% λιγότερο ρεύμα.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η δυνατότητα εξοικονόμησης ρεύματος και νερού είναι πολύ σημαντική την περίοδο των Xριστουγεννιάτικων εορτών, όπου τα εορταστικά τραπέζια μεταφράζονται σε στοίβες από άπλυτα ποτήρια, πιάτα και σκεύη. Ωστόσο, για να την αξιοποιήσεις στο έπακρο, θα πρέπει και να λειτουργείς σωστά τη συσκευή σου.

Παρακάτω, περιγράφουμε μερικά βασικά tips που θα κάνουν το πλυντήριο πιάτων σου πραγματικό «πρωταθλητή» στην οικονομία.

 

 

Πες «ναι» στα οικολογικά προγράμματα

Οι αργίες των γιορτών αποτελούν το κατάλληλο «αντίδοτο» στο μοναδικό μειονέκτημα που έχουν τα οικολογικά προγράμματα, δηλαδή το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα συμβατικά προγράμματα, την οποία ίσως συχνά δυσκολεύεσαι να «χωρέσεις» στο απαιτητικό σου καθημερινό πρόγραμμα. Έτσι, αξιοποιώντας τη μεγαλύτερη άνεση χρόνου τώρα στις γιορτές, μπορείς να μειώσεις αισθητά την επίπτωση της λειτουργίας του πλυντηρίου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του νερού σου, χωρίς καμία «επίπτωση» στην ποιότητα του καθαρισμού.

Σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις, κατά μέσο όρο τα οικολογικά προγράμματα μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 16%, με τα ακριβή ποσοστά να εξαρτώνται από το συγκεκριμένο κάθε φορά μοντέλο.

 

 

Απόφυγε το ξέπλυμα

Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων, σε συνδυασμό με τα απορρυπαντικά τελευταίας «γενιάς», καταφέρνουν να καθαρίσουν στην εντέλεια ακόμη και τα πιο βρώμικα πιάτα και σκευή. Επομένως, δεν χρειάζεται να τα ξεπλένεις πριν τα βάλεις στα συρτάρια και τα καλάθια της συσκευής.

 

 

Χρησιμοποίησε την πρόπλυση μόνο για εξαιρετικά «δύσκολους» λεκέδες

Ο κύκλος της πρόπλυσης είναι πραγματικά απαραίτητος μόνο όταν πρόκειται να καθαρίσεις σκεύη με «ανθεκτικά» υπολείμματα, όπως για παράδειγμα ταψιά και τηγάνια με ξεραμένα λίπη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, μπορείς να αποφύγεις την πρόπλυση, και την επιπλέον κατανάλωση ρεύματος και νερού που αυτή προκαλεί, αφού ένα συμβατικό πρόγραμμα είναι αρκετό για να πλυθούν τα σερβίτσια και τα κουζινικά σου, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην καθαριότητά τους.

 

 

Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν συχνότερα γεμάτη τη συσκευή  

Ανεξάρτητα από τις ειδικές λειτουργίες που διαθέτει το μοντέλο σου για την οικονομικότερη χρήση του, καλό είναι να το θέτεις σε λειτουργία μόνον όταν είναι πλήρως γεμάτο. Έτσι, θα μειώσεις τον αριθμό των πλύσεων που θα χρειαστούν για να καθαρίσεις όλα τα άπλυτα, μειώνοντας επομένως την κατανάλωση ρεύματος και νερού.

Αν πάντως το μοντέλο σου διαθέτει λειτουργία μισού φορτίου, τότε επιλέγοντάς την όταν είναι μισογεμάτο, περιορίζεις σημαντικά την ενέργεια και το νερό που δαπανώνται άσκοπα. Ακόμη μικρότερη θα είναι η άσκοπη κατανάλωση, στην περίπτωση που το πλυντήριό σου διαθέτει αισθητήρες φορτίου, για να αναγνωρίζει την ποσότητα των σκευών που πλένονται κάθε φορά και έτσι να προσαρμόζει το νερό και το ρεύμα που χρησιμοποιεί.

 

 

 

Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των σκευών

Πολλές εταιρείες περιλαμβάνουν στα manual των συσκευών τους αναλυτικά tips για τις θέσεις στις οποίες θα πρέπει να τοποθετείται κάθε είδος σερβίτσιου ή κουζινικού. Καλό είναι να ακολουθείς αυτές τις συμβουλές με δεδομένο ότι ο κατασκευαστής γνωρίζει επακριβώς πού μπορεί (και πού δεν μπορεί) να φτάσει το νερό και το απορρυπαντικό.

Πάντως, ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα κοίλα αντικείμενα (π.χ. μπολ, ή κατσαρόλες)  θα πρέπει να τοποθετούνται στραμμένα προς τα κάτω. Επίσης, κάθε σκεύος και πιατικό θα πρέπει να μπαίνει σε μία θέση που δεν εμποδίζει την περιστροφή του βραχίονα ψεκασμού.

 

 

Μην αμελείς την περιποίηση του πλυντηρίου

Πριν χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου, έλεγχε πάντοτε αν είναι καθαρό το φίλτρο της συσκευής, όπως επίσης και αν υπάρχει αποσκληρυντικό αλάτι στην αντίστοιχη θήκη. Με αυτό τον τρόπο, θα είσαι σίγουρος όχι μόνο για την απόδοση του πλυντηρίου σου αλλά και για την υγιεινή του πλυντηρίου και των σερβίτσιων σου. Επίσης, όπως είναι φυσικό, η φροντίδα του πλυντηρίου είναι απαραίτητα και για τη «μακροζωία» του.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη