Νόστιμες προτάσεις για ν’ αξιοποιήσεις τα leftovers της γιορτινής γαλοπούλας!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η ψημένη γαλοπούλα της προηγούμενης ημέρας συνδυαστικά με άλλα υλικά μπορεί να γίνει ένα υπέροχο καινούριο πιάτο, τάρτα, σαλάτα, ή σνακ, την επόμενη. Δοκίμασε να αξιοποιήσεις τα κομμάτια που έχουν περισσέψει και να δημιουργήσεις νόστιμες συνταγές.

 

Μπέργκερ με δροσερή σαλάτα γαλοπούλας

 

Ξεψαχνίζεις 300γρ. γαλοπούλα, την κάνεις κυβάκια και τη ρίχνεις σ’ ένα μπολ. Προσθέτεις ½ κόκκινο μήλο σε κυβάκια (με τη φλούδα), 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 κοτσάνι σέλερι σε ροδελίτσες, 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη, 1 αυγό βραστό ψιλοκομμένο, χυμό από μισό λεμόνι, 5 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύεις καλά. Μοιράζεις το μείγμα σε 4 αφράτα ψωμάκια του μπέργκερ που έχεις ανοίξει στη μέση κι έχεις ψήσει ελαφρά από πριν, προσθέτεις φύλλα από μαρούλι, φέτες από ντομάτα και σερβίρεις αμέσως!

 

Πένες με σάλτσα ντομάτας, πορτοκάλι και γαλοπούλα

 

Ανάβεις την εστία και βάζεις πάνω μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνεις μέσα 400γρ. πένες, 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ, 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες, ¼ πορτοκαλιού με τη φλούδα, αλάτι, πιπέρι, ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 χούφτα φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα. Προσθέτεις βραστό νερό από το βραστήρα, όσο χρειάζεται για να σκεπάζει τα ζυμαρικά, σκεπάζεις το καπάκι για να πάρουν βράση και μετά ξεσκεπάζεις την κατσαρόλα κι ανακατεύεις συχνά με κουτάλα. Προσθέτεις την ψημένη γαλοπούλα που περίσσεψε από χτες κομμένη σε λωρίδες, ή κύβους κι ανακατεύεις. Συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια και να πιουν το περισσότερο νερό τους. Αν χρειαστεί προσθέτεις επιπλέον νερό. Στο τέλος προσθέτεις 1 φλιτζάνι χοντροκομμένη φέτα και λίγο επιπλέον μαϊντανό.

 

Εύκολη τάρτα με ζύμη σφολιάτας, γαλοπούλα, πράσο, μπέικον και τυριά

 

Ετοίμασε την μπεσαμέλ: Λιώσε 2 κ.σ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα κι όταν τσιτσιρίσει προσθέτεις 2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι κι ανακάτευσε δυνατά. Ψήσε για λίγο και πρόσθεσε 450ml γάλα. Ανακάτεψε δυνατά με αυγοδάρτη μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Αφαίρεσέ το από τη φωτιά και πρόσθεσε 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα, 1 αυγό κι αλατοπίπερο. Σ’ ένα τηγάνι σόταρε με λίγο ελαιόλαδο, 1 πράσο ψιλοκομμένο κι όταν στεγνώσει από τα υγρά του πρόσθεσε 5 φετούλες μπέικον ψιλοκομμένες, τη γαλοπούλα που περίσσεψε σε λεπτά κομμάτια κι ανακάτευσε για 2 λεπτά. Αφαίρεσε το τηγάνι από τη φωτιά και πρόσθεσε τη μπεσαμέλ με τα τυριά. Ντύσε την ταρτιέρα μ’ ένα φύλλο σφολιάτας, τρύπησέ την σε διάφορα σημεία κι άδειασε μέσα τη γέμιση. Πασπάλισε με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η τάρτα και να ψηθεί ωραία η ζύμη της.

 

Τορτίγιες με ψητή γαλοπούλα, γουακαμόλε κι ανάμεικτη σαλάτα

Βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και ζέστανε ελαφρά 400γρ. γαλοπούλα που περίσσεψε, κομμένη σε λωρίδες. Καθάρισε 1 αβοκάντο και πολτοποίησέ το μ’ ένα πιρούνι μέσα σ’ ένα μπολ. Ανακάτεψε μέσα 1 κουταλιά της σούπας ξυσμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, χυμό και ξύσμα από 1 lime και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Προθέρμανε το φούρνο στους 200οC και βάλε 6 τορτίγιες σ’ ένα ταψί να ζεσταθούν λιγάκι. Γέμισε τις τορτίγιες με τον πολτό αβοκάντο (γουακαμόλε), κομμάτια από γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι και τύλιξε τις τορτίγιες σε ρολό πριν τις σερβίρεις.

 

 

Πράσινη σαλάτα με ψητή γαλοπούλα, αυγά, ντοματίνια και τυρί

Κόψε τη γαλοπούλα που περίσσεψε σε λωρίδες. Ανακάτεψε μέσα σε σαλατιέρα ψιλοκομμένα μαρούλια, ή άλλη πράσινη σαλάτα της επιλογής σου. Πρόσθεσε ντοματίνια κομμένα στη μέση, αυγά βραστά σε φέτες, τριμμένο πικάντικο τυρί και τις λωρίδες της γαλοπούλας. Ανακάτεψε σ’ ένα μπολ 6 κ.σ. ελαιόλαδο με 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. μουστάρδα και λίγο μέλι, ρίξε το μείγμα στη σαλάτα και σέρβιρε αμέσως.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη