Η τέλεια συνταγή για βασιλόπιτα!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η πρώτη πίτα της χρονιάς έχει το όνομα του Αγίου Βασιλείου που γιορτάζει και την ίδια ημέρα. Σκοπός είναι ν’ αναδειχθεί ο τυχερός της χρονιάς, δηλαδή αυτός που μέσα στο κομμάτι του θα βρει το τυχερό φλουρί.

Η βασιλόπιτα κάποιες φορές είναι φτιαγμένη από ζύμη τσουρεκιού (πολίτικη), ενώ άλλες φορές με πιο μπισκοτένια ζύμη (Σμυρνέικη). Αλλά μπορεί να είναι κι ένα αφράτο κι αρωματικό κέικ, όπως αυτό που προτείνω παρακάτω. Είναι χιλιοδοκιμασμένη συνταγή κι αν ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες θα έχεις το τέλειο αποτέλεσμα. Όσο πιο εύκολη είναι η βασιλόπιτα, τόσο το καλύτερο γιατί η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Επίσης τις γιορτινές μέρες έχουμε ήδη να κάνουμε τόσα πολλά που δεν χρειάζεται να στριμωχνόμαστε περισσότερο στην κουζίνα για την πιο προσεγμένη εικόνα της πίτας μας. Οι ευφάνταστες διακοσμήσεις, σίγουρα κάνουν μεγάλη εντύπωση όταν παρουσιάζεται στο τραπέζι η πίτα. Αυτό όμως, αφενός μπορεί να δυσκολέψει αυτόν που την κόβει, κι αφετέρου η άχνη ζάχαρη είναι η πιο ασφαλής και light επιλογή γιατί αρέσει σ’ όλους. Το γλάσο και τη ζαχαρόπαστα κάποιοι τ’ αποφεύγουν.

 

 

Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια βασιλόπιτα πρέπει να έχει:

  • Ωραία εξωτερική εμφάνιση, όχι απαραίτητα εντυπωσιακή.
  • Ευχάριστα γιορτινά αρώματα (μπαχαρικά, ξύσματα από εσπεριδοειδή, βανίλια, μαστίχα κλπ.).
  • Αφράτη υφή για να κόβεται εύκολα και να μην τρίβεται.

Υλικά (για φόρμα διαμέτρου 26-28εκ.)

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 450γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 150γρ. ξηροί καρποί της επιλογής σας χοντροκοπανισμένοι
  • 100γρ. σουλτανίνα, ή σταγόνες σοκολάτας
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι

 

 Για τη διακόσμηση

  • Ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

 

 

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε καλά κι αλευρώνουμε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170Ο C.
  2. Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Κρατάμε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ κι ανακατεύουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες, ή τις σταγόνες σοκολάτας.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει.
  5. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων και καρπών, το χυμό και το μπράντι.
  7. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ρίχνουμε σε τυχαίο σημείο το νόμισμα τυλιγμένο σ’ ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
  9. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
  10. Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σχέδια τοποθετώντας πάνω στην πίτα διάφορα σχέδια από χαρτί.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη