Μάθε γιατί μία «έξυπνη» ζυγαριά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τρέφεσαι!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Επειδή η καλή υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μέτρηση του σωματικού βάρους, οι «έξυπνες» ζυγαριές προσφέρουν πολλά περισσότερα από την απλή μέτρηση βάρους. Όχι μόνο μπορούν να γίνουν το δεξί σου χέρι στην προσπάθεια να χάσεις ή να βάλεις βάρος, αλλά και ένας σύμβουλος υγείας και ευεξίας για όλη την οικογένεια.

 

 

Τι σημαίνει «έξυπνη»

Ο όρος «έξυπνη» σημαίνει ότι η ζυγαριά μπορεί να μεταδώσει το αποτέλεσμα των ζυγίσεών μας ασύρματα σε μια υπηρεσία cloud ή απευθείας στο smartphone μας. Στη συνέχεια, μπορούμε να αναλύσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων, να δούμε τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πρόοδό μας και να αποφασίσουμε αν πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής ή/και άσκησης.

Ανάλογα το μοντέλο, μια σύγχρονη έξυπνη ζυγαριά μπορεί να μετρήσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), λίπος, νερό, οστική και μυϊκή μάζα κ.ά. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγχρονίζονται μέσω Wi-Fi ή Bluetooth με το smartphone ή το tablet σου και μπορείς να τα αξιοποιήσεις για να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου, ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σώμα σου και να υιοθετήσεις καλύτερες συνήθειες.

 

 

Οι απαραίτητες μετρήσεις

Μία σύγχρονη «έξυπνη» ζυγαριά μπάνιου μπορεί να σου προσφέρει μια πληθώρα πληροφοριών, ώστε να γνωρίζεις με ακρίβεια όλα τα δεδομένα του σώματός σου.

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα στατιστικό μέτρο του σωματικού βάρους που βασίζεται στο βάρος και το ύψος ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται για να αξιολογήσουμε αν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό, δηλαδή υγιές, ή αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή ακόμα και ελλιποβαρείς. Ωστόσο, τα δεδομένα που υπολογίζονται από τον ΔΜΣ δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον τύπο του σώματος των χρηστών, οπότε η χρησιμοποίηση του σωματικού λίπους μπορεί να είναι ακριβέστερη στον υπολογισμό και καλύτερη για την εφαρμογή πιο στοχευμένων δραστηριοτήτων υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης, όταν ένα άτομο έχει χάσει μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας αλλά παραμένει ή βρίσκεται σε φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με το δείκτη όπως, για παράδειγμα, σε ηλικιωμένους ή σε άτομα που ακολούθησαν μη ισορροπημένη διατροφή για απώλεια βάρους, ή σε άτομα που σταμάτησαν την υψηλή τους φυσική δραστηριότητα. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει η μέτρηση μυϊκής μάζας, που μας δείχνει το βάρος των μυών στο σώμα μας. Η μυϊκή μάζα καταλαμβάνει λιγότερο όγκο από ό,τι η λιπώδης μάζα. Με πιο απλά λόγια, η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι κάτι θετικό, που το επιδιώκουμε διότι έχει μόνο οφέλη.

Ενδεικτικά, μία ζυγαριά μπάνιου όπως η Tefal BM7100 Bodysignal, όχι μόνο θα μετρήσει με ακρίβεια το σωματικό σου βάρος αλλά θα σου εμφανίσει ενδείξεις σχετικά με το ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας στο σώμα σου.

 

Ποσοστό νερού και οστική μάζα, γιατί είναι σημαντικά

Ενώ είναι απίθανο η οστική σου μάζα να αλλάξει σημαντικά βραχυπρόθεσμα, συνιστάται να παρακολουθείς αυτή τη μέτρηση μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθείς ότι διατηρείς μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό νερού, είναι το ποσοστό της συνολικής μάζας που αποδίδεται σε υγρά. Η συγκεκριμένη μέτρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει το επίπεδο ενυδάτωσης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 45-60% για τις γυναίκες και 50-65% για τους άνδρες.

 

Καλύτερη ζωή για όλη την οικογένεια

Οι «έξυπνες» ζυγαριές συνοδεύονται από μία διαισθητική διαδικτυακή εφαρμογή για το κινητό. Παρέχει πρόσβαση στις μετρήσεις σου μέσα από ένα απλό και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον επιτρέποντας την πλοήγηση σε βάθος χρόνου αλλά και την επιλογή συγκεκριμένων μετρήσεων με την απεικόνιση τον επιμέρους τους παραμέτρων (λίπος, μυϊκή μάζα, BMI). Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσεις μια συνολική εικόνα της πορείας του βάρους σου.

Μπορείς να δημιουργήσεις πολλαπλά προφίλ, αφού μία «έξυπνη» ζυγαριά θα αναγνωρίσει αυτόματα ποιος ανέβηκε πάνω της έτσι ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια. Θα συναντήσεις μοντέλα που μπορούν να αναγνωρίσουν πολλαπλούς χρήστες.

Ενδεικτικά, η ζυγαριά HUAWEI Scale 3 μπορεί να αναγνωρίσει έξυπνα τα μέλη της οικογένειας. Αφού συνδεθείς με το δίκτυο Wi-Fi, μπορείς να πατήσεις πάνω στη ζυγαριά χωρίς να ανοίξεις την εφαρμογή στο κινητό. Η εγγραφή θα σταλεί αυτόματα στο cloud και τους σχετικούς λογαριασμούς, ώστε να μπορείς να τη βλέπεις στη συσκευή σου όποτε και όπου θέλεις.

 

Συνδύασέ τη με ένα fitness band για τον καρπό

Για μια ολοκληρωμένη παρακολούθηση, διατήρηση και βελτίωση της υγείας σου, το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσεις μία έξυπνη ζυγαριά με ένα fitness band για τον καρπό ή ένα αθλητικό ρολόι. Ενώ το fitness band θα καταγράφει τα βήματα που κάνεις, τις χιλιομετρικές αποστάσεις που καλύπτεις και τις θερμίδες που καις σε κάθε σου κίνηση, η έξυπνη ζυγαριά θα καταγράφει το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλες χρήσιμες μετρήσεις διατηρώντας το πλήρες ιστορικό στο smartphone ή το tablet σου, ώστε να παρακολουθείς εύκολα την πρόοδό σου.

Με τον τρόπο αυτό παρακολουθείς ολοκληρωμένα την υγεία σου και δημιουργείς διάφορες χρήσιμες μετρήσεις, ή ορίζεις νέους στόχους θερμίδων και βημάτων απλά φορώντας το fitness tracker στον καρπό σου.

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Μετρήσεις (όπως λιπομέτρηση και δείκτες μυϊκής και οστικής μάζας) που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό, τώρα μπορείς να τις πραγματοποιήσεις με μία έξυπνη ζυγαριά μπάνιου όποτε το θελήσεις, στο σπίτι σου!

Μπορείς να δεις ακόμη