Μάθε τα πάντα για τα gaming routers

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Αν παίζεις online games ή και streamάρεις το παιχνίδι σου, τότε ένα gaming router είναι μια απαραίτητη προσθήκη στον εξοπλισμό σου. Αν μέχρι τώρα δεν γνώριζες τι ακριβώς κάνει ένα gaming router και σε τι διαφέρει από τα τυπικά routers, στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις όλες τις απαντήσεις.

 

Βασική διαφορά με τα τυπικά routers

Βασική διαφορά μεταξύ ενός gaming router και ενός τυπικού δρομολογητή είναι στις δυνατότητες που προσφέρει η υπηρεσία QoS (Quality of Service, ποιότητα υπηρεσίας). Μπορεί να συναντάται σε όλα τα σύγχρονα routers, ωστόσο έρχεται αρκετά πιο αναβαθμισμένη στα gaming routers.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα βοηθητικό πρόγραμμα που σου επιτρέπει να δώσεις προτεραιότητα στον όγκο κίνησης δεδομένων στην κονσόλα ή στο gaming PC σου για υψηλής ποιότητας online gaming. Έτσι, μπορείς να το αξιοποιήσεις για να διοχετεύεις περισσότερο bandwidth π.χ. στο PS5 ή στο Xbox Series X σου, εξασφαλίζοντας έτσι απρόσκοπτο online gaming χωρίς καθυστερήσεις.

 

 

Πώς ακριβώς λειτουργεί το QoS

Αν υπάρχει μεγάλος φόρτος στο οικιακό σου δίκτυο, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στο δικό σου παιχνίδι ή και στο streaming σου. Φαντάσου, για παράδειγμα, να στοχεύεις για ένα τέλειο head shot και το πάτημα της σκανδάλης να πραγματοποιείται μερικά δευτερόλεπτα μετά. Τέτοιου είδους σενάρια μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τη συνέχεια του παιχνιδιού. Πρακτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να καθορίσουν ακόμα και την έκβαση ενός ανταγωνιστικού παιχνιδιού, ειδικά όταν θέλεις να σκαρφαλώσεις στην κορυφή ενός scoreboard.

Έτσι, όταν κάποιο άλλο μέλος του σπιτιού παρακολουθεί περιεχόμενο 4Κ στο Netflix, ή κατεβάζει αρχεία μέσω torrent, η υπηρεσία QoS λαμβάνει αυτά τα εισερχόμενα δεδομένα και κατανέμει τη διαθέσιμη ταχύτητα του δικτύου με τον πιο βέλτιστο τρόπο. Ασφαλώς, τα πακέτα παιχνιδιών έχουν υψηλότερη προτεραιότητα από άλλα πακέτα που φτάνουν στο router όπως πακέτα προγραμμάτων P2P, αναπαραγωγή βίντεο 4K από υπηρεσίες ροής κ.λ.π.

Το QoS μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ώστε να δίνει προτεραιότητα στο online streaming. Αυτή η δυνατότητα είναι απαραίτητη για να προσφέρεις την καλύτερη εμπειρία στους θεατές σου κατά το online streaming.

Τα περισσότερα μοντέλα συνοδεύονται από μια διαισθητική εφαρμογή για το κινητό σου, ώστε να ελέγχεις το δίκτυό σου από παντού. Ενδεικτικά, η εφαρμογή ASUS Router App σου επιτρέπει να ρυθμίσεις τον δρομολογητή σου, να διαχειριστείς την κυκλοφορία του δικτύου, να διαγνώσεις προβλήματα σύνδεσης και ακόμα να ενημερώσεις το firmware, χωρίς να χρειαστεί να εκκινήσεις τον υπολογιστή σου.

 

Ευελιξία στις διαθέσιμες θύρες Gigabit Ethernet

Η υπηρεσία QoS δεν είναι το μόνο χρήσιμο χαρακτηριστικό σε ένα gaming router. Θα συναντήσεις μοντέλα με πολλαπλές θύρες 1Gb και θύρες ethernet των 10 Gigabit για χρήστες με εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Το μόνο ίσως που μπορεί να χρειαστείς αν έχεις πολλά συνδεδεμένα μηχανήματα ή περίεργη διαρρύθμιση χώρου (π.χ. πολλά δωμάτια) είναι ένα ethernet switch (με λίγες ή πολλές επιπλέον θύρες ή/και με ασύρματα access point αν το επιθυμείς) ή ένα επιπλέον router που θα το ρυθμίσεις ως switch.

 

 

Υποστήριξη των πιο σύγχρονων πρότυπων ασύρματης συνδεσιμότητας

Από πλευράς ελευθερίας χώρου, κίνησης και γενικότερης άνεσης το Wi-Fi ξεχωρίζει με διαφορά. Άλλωστε, γλιτώνεις και από τα πολλά καλώδια, ενώ για φορητές μικρές συσκευές όπως το smartphone ή και για τις έξυπνες οικιακές συσκευές είναι η μόνη ουσιαστική επιλογή.

Όλα τα σύγχρονα gaming routers υποστηρίζουν τα τελευταία πρότυπα ασύρματης σύνδεσης όπως το Wi-Fi 6, που υπόσχεται περισσότερα από την απλή ενίσχυση της ταχύτητας. Υποστηρίζει τη σύνδεση περισσότερων συσκευών, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του δικτύου σου. Όπως και τα προηγούμενα πρότυπα Wi-Fi, το Wi-Fi 6 προσφέρει ταχύτερη σύνδεση δικτύου.

Χρησιμοποιώντας ένα router με μια μόνο συσκευή, η μέγιστη δυνατή ταχύτητα μπορεί να είναι 40% υψηλότερη με το Wi-Fi 6, σε σχέση με το Wi-Fi 5. Ωστόσο, στην περίπτωση βαριάς φόρτωσης του δικτύου το Wi-Fi 6 αναδεικνύεται πραγματικά.

 

Υποστήριξη πολλαπλών ζωνών

Το σήμα και η ποιότητα του Wi-Fi επηρεάζονται από μία σειρά παραγόντων όπως είναι τα δομικά υλικά του κτιρίου, από την παρεμβολή άλλων ασύρματων δικτύων, αλλά και από μία σειρά άλλων καταστάσεων που μπορούν υπό προϋποθέσεις και σε συνδυασμό να δημιουργήσουν «νεκρά» σημεία / ζώνες όσον αφορά το δίκτυο σε ολόκληρο το σπίτι.

Κάθε μοντέλο που υποστηρίζει νεότερα πρότυπα Wi-Fi είναι από προεπιλογή dual-band router. Τα παλαιότερα πρότυπα, όπως τα 802.11b και 802.11g, χρησιμοποιούν τη ζώνη των 2.4GHz. Τα νεότερα πρότυπα, όπως το 802.11ac, χρησιμοποιούν τη ζώνη των 5GHz.

Στα 5GHz, το πρότυπο προβλέπει πολύ περισσότερα μη επικαλυπτόμενα κανάλια, και μάλιστα με δυνατότητα συνένωσης γειτονικών καναλιών για μεγαλύτερη ταχύτητα. Με άλλα λόγια, η ζώνη των 5GHz εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο σήμα του Wi-Fi.

Επενδύοντας σε ένα Dual Band router με υψηλής ισχύος εξωτερικές κεραίες όπως το Tp-Link Archer ή το Asus RT-AC58U Router, εξασφαλίζεις καλύτερη κάλυψη και ποιοτικότερη ασύρματη συνδεσιμότητα εν γένει. Ανάλογα τις απαιτήσεις και τη διαμόρφωση του χώρου σου (αν π.χ. μένεις σε μεζονέτα), ίσως χρειαστεί να συνδυάσεις το νέο router σου με ένα Wi-Fi Extender.

 

 

Gaming routers με ισχυρό επεξεργαστή και μνήμη RAM

Τα πιο προηγμένα gaming routers διαθέτουν ισχυρότερες CPU και περισσότερη μνήμη RAM. Η αυξημένη ισχύς και η μνήμη σε ένα gaming router σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί περισσότερες συνδέσεις μειώνοντας το ενδεχόμενο μειωμένης απόδοσης, την ίδια στιγμή που χρησιμοποιεί ακόμη πιο προηγμένες λειτουργίες QoS.

 

Απλά βήματα για να δώσεις προτεραιότητα στην κίνηση του gaming router σου

Ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αγορά gaming router είναι η διαμόρφωση των προτεραιοτήτων του δικτύου σου.

 

Προτεραιότητα ανά υπηρεσία

Ρύθμισε το δίκτυό σου να δίνει προτεραιότητα σε μία υπηρεσία. Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις κάθε συσκευή στο δίκτυό σου να έχει προτεραιότητα σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή μια υπηρεσία συνεχούς ροής βίντεο, όπως το Netflix.

 

Προτεραιότητα ανά τύπο σύνδεσης

Τα gaming routers επιτρέπουν την ιεράρχηση προτεραιοτήτων σύμφωνα με τις δυνατότητες του δικτύου σου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορείς να δώσεις προτεραιότητα στις ασύρματες συνδέσεις ή στις ενσύρματες.

 

Προτεραιότητα βάσει διεύθυνσης IP

Κάθε συσκευή στο οικιακό σου δίκτυο διαθέτει μια συγκεκριμένη IP (διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου). Πρόκειται για τη διεύθυνση που έχει εκχωρηθεί δυναμικά από το router σου, όταν κάποια συσκευή συνδέεται στο δίκτυο σου και δεν αλλάζει αν δεν κάνεις επανεκκίνηση στο router σου ή αν δεν τις ρυθμίσεις χειροκίνητα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να καθορίσεις την προτεραιότητα εύρους ζώνης δικτύου για κάθε διεύθυνση IP ξεχωριστά.

 

Προτεραιότητα βάσει διεύθυνσης MAC

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις διευθύνσεις MAC (Media Access Control). Πρόκειται για τη διεύθυνση υλικού, δηλαδή τη μοναδική ταυτότητα που έχει κάθε συσκευή. Όταν η εκάστοτε συσκευή συνδέεται με το gaming router σου, ο δρομολογητής λαμβάνει τη διεύθυνση MAC της συσκευής. Στη συνέχεια, μπορείς να δώσεις προτεραιότητα στην κίνηση δικτύου σε συσκευές με βάση το μοναδικό αυτό αναγνωριστικό τους.

Ορισμένοι δρομολογητές παιχνιδιών σου επιτρέπουν να συνδυάσεις τις μεθόδους ιεράρχησης. Έτσι, μπορείς να δώσεις προτεραιότητα με βάση την υπηρεσία και τη διεύθυνση IP. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός για τη βέλτιστη ρύθμιση της κυκλοφορίας δεδομένων.

Συμπερασματικά, λοιπόν, τα gaming routers δεν είναι κάποιο «μαρκετίστικο τρικ». Διαθέτουν μια σειρά από πραγματικά χρήσιμα χαρακτηριστικά, με ισχυρό hardware και μπορούν να αναβαθμίσουν -ουσιαστικά- την εμπειρία σου.

Μπορείς να δεις ακόμη