Βρες τη μέθοδο αποτρίχωσης που σου ταιριάζει

 

Το καλοκαίρι επιβάλλει και τον καλλωπισμό του,  πεντικιούρ, απολέπιση, καθαρισμός προσώπου και φυσικά αποτρίχωση.

Η αυξημένη τριχοφυΐα απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, μιας και οι περισσότεροι πλέον επιθυμούν την πλήρη απουσία των τριχών στην εμφάνισή τους.

Η καταπολέμηση της τριχοφυΐας είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που καμιά φορά προϋποθέτει κάποια σχετική ταλαιπωρία. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και οι διαδικασίες είναι επαναλαμβανόμενες.

Πριν όμως προχωρήσεις σε οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι η υπερβολική εμφάνιση τριχοφυΐας μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικούς παράγοντες. Γι’ αυτό, εάν η τριχοφυΐα σου είναι υπερβολική και δεν δικαιολογείται από κληρονομικά αίτια οφείλεις να το ελέγξεις ιατρικά.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αποτρίχωσης. Κάποιες είναι προσωρινές και άλλες μόνιμες. Κάνε λοιπόν μια μικρή έρευνα ώστε να βρεις τι ταιριάζει σε εσένα.

 

 

Προσωρινές μέθοδοι αποτρίχωσης

Εδώ συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι διαδικασίες που απομακρύνουν τις τρίχες για λίγο διάστημα.

 

Υγρό ξύρισμα

Αποτελεί την πιο διαδεδομένη, ανώδυνη και οικονομική μέθοδο για να απαλλαγείς από τις τρίχες και να αποκτήσεις απαλό δέρμα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα ξυραφάκι και λίγη σαπουνάδα και είναι ιδανική μέθοδος για πόδια, μασχάλες και μπικίνι ενώ οι άντρες τη χρησιμοποιούν και στο πρόσωπό τους. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 με 3 μέρες το πολύ, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος για τραυματισμούς και κοψίματα.

 

Στεγνό ξύρισμα

Είναι μια εξίσου οικονομική και εύχρηστη διαδικασία αποτρίχωσης χωρίς ερεθισμούς και κίνδυνο για τραυματισμούς. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ηλεκτρικών αποτριχωτικών μηχανών με μοντέρνο και εργονομικό σχεδιασμό για να είναι εύκολες στη χρήση ενώ εγγυώνται αποτελέσματα μέχρι και 4 εβδομάδων. Μπορείς να την έχεις παντού και έτσι πάντα θα έχεις απαλό δέρμα αφού είναι αποτελεσματική ακόμα και σε πολύ κοντές τρίχες. Υπάρχουν, βέβαια και μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο ντους με ζεστό νερό ενώ κάποια διαθέτουν λειτουργία μασάζ για απαλότερα αποτελέσματα.

 

 

Αποτριχωτικές κρέμες

Με αυτή τη μέθοδο οι τρίχες καταστρέφονται επιφανειακά με τη βοήθεια χημικού σκευάσματος. Τα αποτελέσματα διαρκούν λίγο παραπάνω απ’ ότι με το ξύρισμα ενώ με την πάροδο του χρόνου οι τρίχες αποδυναμώνονται και αραιώνουν. Είναι εξίσου ανώδυνη, αρκεί η επιδερμίδα να είναι καθαρή και χωρίς εκδορές γιατί τότε μπορεί να υπάρξει ερεθισμός.

 

Χαλάουα

Η αποτρίχωση με χαλάουα έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο με μαρτυρίες ότι την χρησιμοποιούσε ακόμα και η Κλεοπάτρα. Πρόκειται για ένα μείγμα ζάχαρης ή μελιού, λεμονιού και νερού, το οποίο όταν βράσει δημιουργεί ένα ινώδες υλικό σαν πλαστελίνη και έχει χρώμα σαν καραμέλα.

Στα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου συμπεριλαμβάνεται ότι είναι οικονομική αφού αποτελείται από φυσικά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, περιορίζεται ο κίνδυνος αλλεργιών και ερεθισμών αφού η ζάχαρη δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ οι τρίχες κάνουν περίπου 15 με 20 μέρες για να ξαναβγούν. Παρόλα αυτά, είναι μια επώδυνη διαδικασία και για να την εφαρμόσεις οι τρίχες πρέπει να έχουν μεγάλο μήκος. Τέλος, εάν δεν ξέρεις πώς να την φτιάξεις στο σπίτι καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό γιατί αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά και οδυνηρά.

 

Κερί

Το κερί είναι αρκετά διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδος αποτρίχωσης γιατί οι τρίχες αφαιρούνται από τη ρίζα και αργούν να επανεμφανιστούν. Η διαδικασία είναι αρκετά επώδυνη, οι τρίχες πρέπει να είναι μακριές και χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία γιατί εάν κάτι πάει στραβά το δέρμα σου μπορεί να ερεθιστεί ή ακόμα και να πάθει εγκαύματα μιας και η εφαρμογή γίνεται όταν το κερί είναι ζεστό. Οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα να εμπιστευτείς έναν έμπειρο επαγγελματία. Η μέθοδος αυτή είναι οικονομική εάν την κάνεις στο σπίτι, διαφορετικά ίσως στοιχίσει λίγο παραπάνω.

 

 

Κλωστή

Συνηθισμένη μέθοδος αποτρίχωσης στις ανατολικές χώρες όπως η Ινδία. Τα τελευταία όμως χρόνια έγινε αρκετά γνωστή και στο Δυτικό κόσμο. Εδώ η αποτρίχωση γίνεται με τη βοήθεια μια βαμβακερής κλωστής η οποία τραβάει την τρίχα όπως γίνεται και με το τσιμπιδάκι αλλά είναι λιγότερο επώδυνη. Εφαρμόζεται κυρίως σε μικρές περιοχές τριχοφυΐας (πρόσωπο, μασχάλη) από εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Μόνιμη αποτρίχωση

Οι μέθοδοι μόνιμης αποτρίχωσης εξαλείφουν σταδιακά την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και προσφέρουν μια για πάντα λαμπερό και απαλό δέρμα.

 

Θερμόλυση – Ηλεκτρόλυση

Κατά τη θερμόλυση διοχετεύεται στο θύλακα της τρίχας, ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής συχνότητας με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας και στη συνέχεια αφαιρείται με ένα τσιμπιδάκι. Κατά τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης ο θύλακας της τρίχας νεκρώνεται με ηλεκτρισμό χωρίς να χρειάζεται να στοχεύεται η τρίχα λεπτομερώς. Τα αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις είναι μόνιμα αλλά επίπονα και θα ήταν καλό να εφαρμόζονται σε μικρές περιοχές. Το κόστος τους είναι υψηλό απαιτούνται  πολλές συνεδρίες μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος και πρέπει να πραγματοποιούνται από πιστοποιημένα κέντρα αισθητικής.

 

 

Ριζική αποτρίχωση με laser

Η ριζική αποτρίχωση με laser είναι μια σύγχρονη μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές του σώματος χωρίς καμία παρενέργεια ενώ τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά σε ανοιχτόχρωμα δέρματα με σκουρόχρωμες τρίχες ενώ δεν εφαρμόζεται σε μαυρισμένα δέρματα γι’ αυτό η καλύτερη περίοδος  για να ξεκινήσεις laser είναι ο χειμώνας. Το βασικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι το υψηλό της κόστος αλλά αξίζει τον κόπο εάν αναλογιστείς ότι θα απαλλαχθείς για πάντα από την τριχοφυΐα.

 

Οικιακές συσκευές μόνιμης αποτρίχωσης

Πλέον στην αγορά υπάρχουν συσκευές που μπορούν να προσφέρουν μόνιμη αποτρίχωση γρήγορα, ανώδυνα και οικονομικά στην άνεση του σπιτιού σου με αποτελέσματα όμοια με εκείνα που θα σου προσέφεραν έμπειρα ινστιτούτα αισθητικής. Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με παλμούς και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Είναι κατάλληλες για μεγάλες και μικρές επιφάνειες και οι τρίχες εξαφανίζονται μετά από μερικές εφαρμογές.

 

Όπως θα έχεις διαπιστώσει μέχρι τώρα η τριχοφυΐα σου δεν είναι πια και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αποτρίχωσης κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποφασίσεις ποια είναι η ιδανικότερη για εσένα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη