Μια ψηφιακή πραγματικότητα, το eEuro

by Aggeliki Tsoukana

 

Είτε είσαι λάτρης του ποδοσφαίρου, είτε απλά θεατής, είτε δεν ασχολείσαι καθόλου με το άθλημα, αποκλείεται τη φετινή χρονιά να μην έχει πέσει στην αντίληψη σου η παγκόσμια γιορτή ποδοσφαίρου, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί το 2020, όμως λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών αναβλήθηκε. Εξού και ο λόγος που η φετινή του παρουσία έχει προκαλέσει έντονη αίσθηση. Το EURO λοιπόν, το γνωρίζουν πολλοί. Τι θα λέγατε όμως για μια αντίστοιχη διοργάνωση με συμμετέχουσες 55 χώρες και αγώνες που διεξάγονται σε ηλεκτρονική μορφή; Αυτό είναι το λεγόμενο eEuro 

 

 

eEuro και κανονισμοί

Υπάρχουν πολλοί που ενώ γνωρίζουν τη διοργάνωση του Euro δεν είχαν ακούσει ποτέ την άλλη του μορφή, το eEuro. Το ‘‘παιχνίδι’’ αποτελεί μια επίσημη διοργάνωση της UEFA, με πραγματικούς παίκτες, έπαθλα και κάθε επισημότητα.  

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο κάθε παίκτης αγωνίζεται από τον δικό του χώρο, ενώ αν οι συνθήκες το επέτρεπαν οι συμμετέχοντες θα είχαν μεταβεί στο Λονδίνο, με την υποστήριξη φυσικά της UEFA 

Πώς όμως ξεκινάει το παιχνίδι; Μέρος αρχικά, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, λαμβάνουν 55 χώρες, όπως ακριβώς και στο EURO που διεξάγεται τώρα. Οι χώρες χωρίζονται σε 10 ομίλους. Οι 6 εξ’ αυτών των ομίλων απαρτίζονται από 5 χώρες, ενώ οι υπόλοιποι 4 από 6 χώρες. Από κάθε όμιλο βγαίνει μια χώρα που κατακτά την 1η θέση και αυτόματα περνάει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι χώρες του κάθε ομίλου που τερμάτισαν 2ες μπαίνουν ξανά σε κλήρωση και σχηματίζουν δύο νέα groups των 5 ομάδων. Αγωνίζονται ξανά μεταξύ τους και οι τρεις πρώτες χώρες από κάθε group, οι 6 ομάδες δηλαδή, έρχονται να προστεθούν στους πρώτους 10 που πέρασαν απευθείας στη φάση των 16. Η κάθε ομάδα απαρτίζεται από 2-4 παίκτες.  

Τα έπαθλα κυμαίνονται ανάλογα με το πόσοι παίκτες απαρτίζουν την κάθε ομάδα και φυσικά σε ποιο σημείο της διοργάνωσης έχουν φτάσει. Οι συμμετέχοντες της κάθε ομάδας που προκρίνονται στους 16, μοιράζονται 1.500 ευρώ. Όσοι περάσουν στους 8 το ποσό ανεβαίνει στις 3.000 ευρώ για κάθε ομάδα, 5.000 ευρώ για τα προημιτελικά στη φάση των 4, 20.000 ευρώ για τις ομάδες του τελικού και το μεγάλο έπαθλο των 40.000 ευρώ απονέμεται στον νικητή της διοργάνωσης. 

 

 

Πρώτη φάση της διοργάνωσης

 Η διοργάνωση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους 16 όμως αξίζει να δούμε παρακάτω πως διαμορφώθηκαν οι όμιλοι, με τις 55 συμμετέχουσες χώρες από την αρχή. Η χώρα μας βρέθηκε στο Group J και κατάφερε να αντιμετωπίσει πολύ αξιόλογες χώρες και να τερματίσει πρώτη στο group της περνώντας απευθείας στους 16. Την Ελλάδα στο eEuro, εκπροσωπούν ο Δημήτρης Κεφαλίδης και ο Θοδωρής Κουτίδης. Οι αναμετρήσεις είναι αρκετά δύσκολες και η κάθε ομάδα αντιμετωπίζει την άλλη δυο φορές. Μετρούν τον συνολικό αριθμό των γκολ που έχουν δεχτεί και έχουν επιτύχει και με τον τρόπο αυτό βγαίνει η βαθμολογία της κάθε χώρας – ομάδας.  

Παρακάτω ακολουθούν τα Groups που δημιουργήθηκαν:  

Group AΙσπανία, Ουκρανία, Βόρεια Μακεδονία, Φιλανδία, Εσθονία 

 Group Β: Πολωνία, Γερμανία, Καζακστάν, Βουλγαρία, Λετονία 

 Group CΚροατία, Τουρκία, Κύπρος, Σουηδία, Σαν Μαρίνο 

 Group DΜοντενέγκρο, Αυστρία, Κόσοβο, Σλοβενία, Ανδόρα 

 Group EΣερβία, Ρωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Μάλτα 

 Group F: Ισραήλ, Βέλγιο, Ελβετία, Νότια Ιρλανδία, Λιθουανία, Νησιά Φερόε 

 Group GΡουμανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λιχτενστάιν 

 Group H: Πορτογαλία, Ιταλία, Μολδαβία, Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ισλανδία 

 Group IΓαλλία, Αλβανία, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Δανία, Ουαλία 

 Group JΕλλάδα, Ολλανδία, Γεωργία, Τσεχία, Λευκορωσία, Σκωτία 

Από τα παραπάνω groups οι χώρες που τερμάτισαν πρώτες και πέρασαν απευθείας στην επόμενη φάση είναι η Ιταλία, η Πολωνία, η Κροατία, το Μοντενέγκρο, η Σερβία, το Ισραήλ, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. 

Για να συμπληρωθούν όμως οι 16 ομάδες της επόμενης φάσης όπως προαναφέρθηκε, οι 2οι των 10 groups σχημάτισαν δυο νέα groups και οι 3 πρώτοι εξ΄ αυτών θα προκρίνονταν. 

 Τα δυο νέα groups είναι τα παρακάτω: 

 Group AΟλλανδία, Γερμανία, Ρωσία, Αλβανία, Λουξεμβούργο 

 Group Β: Ουκρανία, Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Αυστρία 

Όπως φαίνεται παραπάνω οι ομάδες που κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση είναι η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ιταλία και η Τουρκία. Εκτός παρέμειναν η Αλβανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Αυστρία. 

 

 

Η φάση των 16 

Αφού συμπληρώθηκε το παζλ των 16 χωρών-ομάδων που προκρίνονται στην επόμενη φάση, μπήκαν ξανά στην κληρωτίδα και σχημάτισαν 4 νέα groups των 4 ομάδων με σκοπό φυσικά να περάσουν όλοι στην επόμενη φάση που είναι οι 8. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των παιχνιδιών για τους 16, αλλά σύντομα θα μαθευτεί. 

 Παρακάτω ακολουθούν τα 4 νέα groups που δημιουργήθηκαν για τους 16: 

 Group AΣερβία, Μοντενέγκρο, Πολωνία, Τουρκία 

 Group Β: Ρουμανία, Κροατία, Πορτογαλία, Ρωσία 

 Group CΙσπανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία 

 Group DΓαλλία, Ισραήλ, Ουκρανία, Ιταλία 

 

Το σημείο που βρίσκονται όλες οι ομάδες είναι εξαιρετικό δύσκολο και οι ‘‘μάχες’’ είναι ίσες οπότε κανένα αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο. Επιπλέον η μετάδοση των αγώνων γίνεται από το επίσημο site της UEFA. Παρόλα αυτά οι θετικές μας σκέψεις στρέφονται στο Group C και φυσικά στην Ελλάδα, στον Δημήτρη και στον Θοδωρή.  

 Καλή επιτυχία! 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη