Απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας με επαγγελματικές λύσεις κλιματισμού

by Aggeliki Tsoukana

 

Ο σωστός κλιματισμός σε μια επιχείρηση συμβάλει στην ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού και των πελατών. Οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη απόδοση, άρα παραμένουν παραγωγικοί, την ίδια στιγμή που οι πελάτες απολαμβάνουν τον χρόνο παραμονής τους εντός της επιχείρησης.

Επομένως, το ζητούμενο πρέπει να είναι η επένδυση σε κλιματιστικές μονάδες που θα παρέχουν «σωστό κλίμα», και ταυτόχρονα θα εξοικονομούν ενέργεια. Το τελευταίο, δεν έχει να κάνει μόνο με τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ένα ενεργειακά αποδοτικό κλιματιστικό μειώνει κατακόρυφα το ενεργειακό αποτύπωμα μιας επιχείρησης. Έτσι, τη λύση έρχονται να δώσουν τα κλιματιστικά επαγγελματικής χρήσης.

 

Οι διαφορές με τα «οικιακής χρήσης»

Όλα τα σύγχρονα κλιματιστικά (οικιακής και επαγγελματικής χρήσης) έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση και παρέχουν πολλές λειτουργίες για τη δημιουργία του ιδανικού κλίματος, χειμώνα/ καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, το πιο σύγχρονο οικολογικό ψυκτικό υγρό R32 με 68% χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη, έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις αποδόσεις των σύγχρονων κλιματιστικών αλλά και να συμβάλει δραστικά στην προστασία του πλανήτη. Δεν επιδρά αρνητικά στο στρώμα του όζοντος, συμβάλει στη μείωση του φαινομένου υπερθέρμανσης εγκλωβίζοντας μικρότερα ποσά θερμότητας (GWP= 675) και μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα οικιακό κλιματιστικό ίσως να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας μικρής επιχείρησης. Ωστόσο, οι επαγγελματικές κλιματιστικές μονάδες παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα με τις ανάγκες μιας επιχείρησης (τρόπος εγκατάστασης ή και ψυκτική/θερμική απόδοση βάσει χώρου). Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο ερώτημα: ποιο επαγγελματικό κλιματιστικό είναι κατάλληλο για εσάς;

 

Η κατάλληλη λύση κλιματισμού για την επιχείρησή σας

Οι παρακάτω προτάσεις ενδείκνυνται για σχεδόν κάθε είδους επιχείρηση. Από κατάστημα λιανικής, κατάστημα παροχής υπηρεσιών, χώροι εστίασης, γραφεία, μέχρι ξενοδοχειακή μονάδα. Εκτός εάν πρέπει να καλυφθεί μεγάλη έκταση, όπως π.χ. μεγάλο κατάλυμα, χώρος εστίασης, μεγάλος βιομηχανικός χώρος κλπ., που ίσως πρέπει να εξεταστεί η επιλογή μιας κεντρικής μονάδας κλιματισμού.

 

 

Κλιματιστικές μονάδες τύπου κασέτας

Ο συγκεκριμένος τύπος επαγγελματικού κλιματιστικού είναι ιδανική λύση για επαγγελματικούς χώρους με χαμηλό ύψος. Οι εσωτερικές μονάδες διαθέτουν ευέλικτο μέγεθος, ώστε να τοποθετούνται άνετα ψευδοροφές με περιορισμένο ύψος. Όλες οι σύγχρονες προτάσεις έρχονται με πολλαπλές εξόδους για να παρέχουν ομοιόμορφη παροχή αέρα στον κλιματιζόμενο χώρο. Χάρη στην είσοδο φρέσκου αέρα, ανανεώνεται διαρκώς η ατμόσφαιρα του κλιματιζόμενου χώρου φέρνοντας καθαρό αέρα από το περιβάλλον. Επίσης, διαθέτουν ειδικές εγκοπές στην εσωτερική μονάδα, ώστε να κάνουν εύκολη την εγκατάσταση. Παράλληλα, το μοντέρνο design θα αναβαθμίσει την αισθητική του χώρου σας.

Σχεδόν όλα τα μοντέλα παρέχουν έξυπνο χειριστήριο για ρύθμιση ταχύτητας ανεμιστήρα, περσίδων, μέχρι υπενθύμιση καθαρισμού φίλτρου.

Μία κλιματιστική μονάδα τύπου κασέτας όπως το Carrier 42QTD036DS-1 Κασέτα Κλιματιστικό Inverter ενσωματώνουν προηγμένους αισθητήρες αντιστάθμισης θερμοκρασίας ή και επιλογή κατώτερης/ ανώτερης θερμοκρασίας εξασφαλίζοντας τέλειες συνθήκες στον χώρο. Άλλες προτάσεις έρχονται και με λειτουργία αφύγρανσης για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας του χώρου.

Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε την επένδυση σε «έξυπνα» μοντέλα. Δηλαδή, σε μονάδες τύπου κασέτας με συνδεσιμότητα WiFi, για απομακρυσμένη διαχείριση από το smartphone ή το tabet. Έτσι, δημιουργείτε τις ιδανικές συνθήκες στον χώρο σας, με ένα «άγγιγμα» στην οθόνη του κινητού σας.

Πέρα από την ευκολία που προσφέρει η απομακρυσμένη διαχείριση, η δυνατότητα απομακρυσμένου προγραμματισμού ψύξης/ θέρμανσης θα σας εξοικονομήσει χρήματα. Το κλιματιστικό θα λειτουργεί όταν και όσο πρέπει, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας.

 

 

Κλιματιστικά Δαπέδου/Οροφής

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε τα κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου (split). Αποτελούνται από μία εξωτερική μονάδα και μια εσωτερική μονάδα που εδράζεται είτε στο δάπεδο, είτε στην οροφή, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Διαθέτουν μοντέρνο design και ευελιξία στην τοποθέτηση, προσφέροντας ομοιόμορφα επίπεδα θερμοκρασίας και άνεσης.

Και σε αυτήν την κατηγορία συναντάμε προτάσεις με επιπλέον λειτουργίες όπως αφύγρανση/ ιονισμό, συνδεσιμότητα WiFi. Πολλά μοντέλα, όπως το V5MKI32-24 της Inventor, είναι ιδανικά τόσο για τοποθέτηση σε δάπεδο όσο και για οροφή.

Το βασικό πλεονέκτημα της επιδαπέδιας τοποθέτησης είναι η εξαιρετική αίσθηση σε λειτουργία θέρμανσης. Κάτι που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο κινείται ο αέρας στον χώρο. Βάσει φυσικής, τα θερμότερα στρώματα αέρα ανεβαίνουν προς την οροφή. Έτσι τα κλιματιστικά δαπέδου απορροφάνε συνεχώς τον κρύο αέρα που έχει συσσωρευτεί στο δάπεδο και τον ζεσταίνουν, δημιουργώντας ένα κυκλικό ρεύμα αέρα το οποίο «αναγκάζει» τον κρύο αέρα που βρίσκεται στο δάπεδο να κινηθεί προς το κλιματιστικό και να ζεσταθεί. Ως εκ τούτου, τα κλιματιστικά δαπέδου αποτελούν ιδανική επιλογή για τη θέρμανση χώρων. Ιδιαίτερα όταν οι χώροι αυτοί είναι μεγάλων διαστάσεων και ψηλοτάβανοι.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα στην επιδαπέδια τοποθέτηση είναι ότι το ρεύμα αέρα σε λειτουργία ψύξης δεν «πέφτει» απευθείας πάνω στους παριστάμενους, αφού κινείται προς την οροφή και όχι προς το μέρος τους. Αν και τα περισσότερα μοντέλα οροφής παρέχουν έξυπνες λειτουργίες τύπου «Avoid Me» για να απολαμβάνετε ιδανικά επίπεδα θερμοκρασίας, αποφεύγοντας παράλληλα την απευθείας έκθεση στη ροή του αέρα.

 

 

Κλιματιστικά Ντουλάπα

Τα κλιματιστικά τύπου Ντουλάπα διακρίνονται κυρίως για την εξοικονόμηση χώρου και την ευκολία στην εγκατάσταση. Έχουν εφαρμογή σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο. Η εύκολη τοποθέτησή τους, η απλή και εύχρηστη λειτουργία τους, είναι χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανική λύση για επαγγελματικούς χώρους κάθε τύπου. Παρέχουν μεγάλη ροή αέρα για αποτελεσματική κάλυψη όλου του κλιματιζόμενου χώρου, την ίδια στιγμή που τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με πολλαπλές εξόδους αέρα για αποτελεσματική διάχυση αέρα σε κάθε γωνία του χώρου.

Ιδανικά, μπορείτε να επιλέξετε μοντέλα με υποστήριξη συνδεσιμότητας WiFi για απομακρυσμένο έλεγχο και ρύθμιση από το smartphone ή το tablet. Ορισμένες προτάσεις προσφέρουν λειτουργία ιονισμού για ακόμα πιο καθαρή ατμόσφαιρα στον χώρο σας, ή και έξυπνα πάνελ αφής για εύκολο χειρισμό.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα, είναι η λειτουργία αυτοδιάγνωσης. Ενδεικτικά, το Κλιματιστικό Ντουλάπα Toyotomi FS-A140IUINV διαθέτει το σημαντικό πλεονέκτημα της λειτουργίας αυτοδιάγνωσης βλαβών καθώς επίσης και της αυξημένης απόδοσης στη θέρμανση μέσω της λειτουργίας «έξυπνης» απόψυξης. Με αυτόν τον τρόπο παρατείνεται η διάρκεια ζωής του κλιματιστικού, και παράλληλα μειώνονται τα έξοδα συντήρησής του.

Εν κατακλείδι, ένα επαγγελματικό κλιματιστικό μπορεί να γίνει ο πολυτιμότερος συνεργάτης σας. Αρκεί πρώτα να μελετήσετε προσεκτικά τις προδιαγραφές του χώρου σας όπως διαρρύθμιση και τετραγωνικά μέτρα, ώστε να επιλέξετε αυτό που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα έχει βέλτιστη απόδοση με όσο γίνεται χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Τέλος, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αλλά και χρόνο από την αναζήτηση αξιόπιστου τεχνικού, επιλέγοντας την Υπηρεσία Εγκατάστασης Κλιματιστικού της Κωτσόβολος.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη