MWC 2022 – Οι πρώτες ανακοινώσεις

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Αν και η έκθεση ανοίγει επισήμως τις πόρτες της σήμερα, παραδοσιακά τα πρώτα events και αποκαλύψεις γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τον χορό των ανακοινώσεων άνοιξαν φέτος η Huawei, η Samsung και η TCL που έδειξαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα.

 

Huawei

Ξεκινώντας από τη Huawei η κινέζικη εταιρεία μπορεί να μην αποκάλυψε τελικά το Mate X3 όπως είχε διαρρεύσει, αλλά ανακοίνωσε δύο νέα laptops, το πρώτο της tablet με οθόνη E-Ink καθώς και το πρώτο της All-in-One desktop PC σε στιλ iMac.

 

Matebook X Pro 2022

Το Matebook X Pro 2022 είναι η ναυαρχίδα της στην κατηγορία των ultraportable φορητών και έρχεται με οθόνη 14,2 ιντσών, αναλογίας πλευρών 3:2, τεχνολογίας IPS LCD, ανάλυσης 3120x2080pixels και ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Επιπλέον η οθόνη έχει μέγιστη φωτεινότητα 500nits, καλύπτει όλο τον χρωματοχώρο DCI-P3 και διαθέτει πολύ λεπτά περιθώρια πάχους μόλις 6mm, παρόλο που στο πάνω περιθώριο φιλοξενείται και η HD webcam. Σύμφωνα δε με την εταιρεία αποτελεί την καλύτερη οθόνη που έχει βάλει ποτέ σε laptop της.

Από πλευράς ποιότητας κατασκευής το Matebook X Pro 2022 έχει μεταλλικό σώμα, με πάχος που δεν ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τα 15,5 χιλιοστά και βάρος 1,38 κιλά. Όσο για το hardware η Huawei έχει επιλέξει επεξεργαστή Intel Core Rocket Lake 11ης γενιάς με το Iris Xe κύκλωμα γραφικών, σε συνδυασμό με 16GB μνήμης RAM τύπου LPDDR4x και ένα Μ.2 SSD χωρητικότητας 1ΤΒ.

Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, το laptop διαθέτει τέσσερις θύρες USB Type-C (οι δύο USB 3.2) και ένα mini jack για σύνδεση ακουστικών, ενώ παρά το πολύ λεπτό σώμα διαθέτει και σύστημα ήχου με έξι ηχεία. Τέλος, το laptop συνοδεύεται από φορτιστή τύπου GaN των 90W, το βάρος του οποίου δεν ξεπερνάει τα 180 γραμμάρια.

 

 

Matebook E

Eσένα τώρα που θέλεις να έχεις μαζί σου μία συσκευή για παραγωγικότητα και κατανάλωση περιεχομένου, ίσως σε ενδιαφέρει το  Matebook E. Στην ουσία πρόκειται για ένα Windows 11 tablet, το οποίο μπορεί να παίξει τον ρόλο του notebook σε συνδυασμό με το συνοδευτικό keyboard cover.

Το Matebook E διαθέτει οθόνη OLED διαγωνίου 12,6 ιντσών, ανάλυσης 2560x1600pixels.

To υπόλοιπο hardware απαρτίζεται από επεξεργαστές Intel Core 11ης γενιάς από Core-i3 έως Core-i7, μνήμη 8GB ή 16GB και δίσκο NVMe 256GB ή 512GΒ. Το πλαίσιο του Matebook Ε είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου και η πλάτη είναι από ανάγλυφο γυαλί. Το πάχος του είναι στα 7,9 χιλιοστά και το βάρος του στα 709 γραμμάρια, ενώ διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 42Wh, με φορτιστή των 65W.

Τέλος, το Matebook E διαθέτει 4 ηχεία, υποστηρίζει δικτύωση Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.1, διαθέτει μία θύρα Thunderbolt 4 σε βύσμα USB Type-C και υποστηρίζει τον δεύτερης γενιάς M-Pencil stylus.

 

 

MatePad Paper

Έχοντας ήδη μία μεγάλη γκάμα από tablets, η Huawei παρουσίασε και το πρώτο της tablet με οθόνη τεχνολογίας Ε-Ink για όσους θέλουν να διαβάζουν και να κρατάνε σημειώσεις ξεκούραστα. Συγκεκριμένα, το MatePad Paper διαθέτει μία οθόνη 10,3 ιντσών, με ματ επίστρωση, τεχνολογίας smart refresh, ενώ υποστηρίζει και 32 διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας.

Όπως όλες οι οθόνες αντίστοιχης τεχνολογίας, έτσι και η οθόνη του MatePad Paper είναι πολύ ξεκούραστη ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση, είναι απολύτως ευανάγνωστη ακόμα και κάτω από άμεσο ηλιακό φως, όμως χάρη στο μέγεθός της προσφέρει τρεις φορές μεγαλύτερη επιφάνεια ανάγνωσης από ότι τα περισσότερα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Το MatePad Paper μπορεί να συνεργαστεί με το 2ης γενιάς Μ-Pencil της Huawei το οποίο υποστηρίζει 4.096 διαφορετικά επίπεδα πίεσης, έχει υστέρηση μόλις 26msec, ενώ χάρη στην επίστρωση PMMA της οθόνης η αίσθηση που προσφέρει όταν γράφεις επί της οθόνης θυμίζει εκείνη της γραφής σε πραγματικό χαρτί.

Tο λειτουργικό που τρέχει η συσκευή είναι μία custom έκδοση του HarmonyOS 2.0. Διαθέτει 4GB μνήμης RAM, 64GB αποθηκευτικού χώρου, αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, υποστήριξη για δικτύωση Wi-Fi 6, ενώ η αυτονομία αναμονής θα μπορεί να φτάσει τον ένα μήνα.

 

 

MateStation X

Η ανακοίνωση πάντως που έκλεψε την παράσταση ήταν εκείνη του MateStation X, του πρώτου All-in-One PC της εταιρείας. Με αισθητική ξεκάθαρα εμπνευσμένη από τα iMac και μεταλλικό unibody σώμα, το MateStation X διαθέτει μία οθόνη αφής IPS, με διαγώνιο 28,2 ιντσών και ανάλυση 3840x2560pixels, η οποία μπορεί να καλύψει το 98% του χρωματοχώρου DCI-P3.

Για το hardware η Huawei έχει επιλέξει επεξεργαστή AMD Ryzen 5 5600H, 16GB μνήμης RAM και ένα δίσκο Μ.2 NVMe χωρητικότητας 1TB, ενώ το σύστημα ήχου είναι κατασκευασμένο σε συνεργασία με την γαλλική Devialet. To δε λειτουργικό είναι φυσικά Windows 11. Το MateStation X θα συνοδεύεται από ασύρματο πληκτρολόγιο που θα ενσωματώνει και αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ασύρματο ποντίκι.

 

 

SAMSUNG

Όπως είχαμε γράψει και στο πρώτο άρθρο πριν την έκθεση, η παρουσίαση της Samsung δεν θα εστίαζε στα κινητά αλλά στα laptop. Όπερ και εγένετο, με την κορεάτικη εταιρεία να ανακοινώνει τα νέα Galaxy Book2 Pro και Galaxy Book2 Pro 360.

Και οι δύο σειρές θα είναι διαθέσιμες σε διαστάσεις 13,3, και 15,6 ιντσών, όλα με οθόνες τεχνολογίας AMOLED, επεξεργαστές Intel Core 12ης γενιάς και υποστήριξη για το S-Pen. Όσο για τη βασική τους διαφορά, αυτή εντοπίζεται στον μεντεσέ της οθόνης, με τα δύο μοντέλα της σειράς Galaxy Book2 Pro 360 να προσφέρουν δυνατότητα περιστροφής της οθόνης κατά 360 μοίρες.

Εστιάζοντας στα Galaxy Book2 Pro 360 η έκδοση των 13,3 ιντσών ζυγίζει μόλις 1,04 κιλά, ενώ η έκδοση των 15,6 ιντσών μόλις 1,41 κιλά. Και στις δύο εκδόσεις η οθόνη θα είναι ανάλυσης FHD με μέγιστη φωτεινότητα στα 500nits, ενώ η Samsung έχει φροντίσει να μειώσει το latency του S Pen για καλύτερη απόκριση στη γραφή.

Από πλευράς hardware θα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε επεξεργαστές Core i5 και Core i7, με 8, 16 ή 32 GB μνήμης RAM τύπου LPDDR5. Η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει δύο θύρες USB Type-C και μία Thunderbolt 4, αναγνώστη για κάρτες μνήμης microSD και ένα combo mini jack. Όσο για την μπαταρία το 13άρι διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 63Wh, το 15άρι λίγο μεγαλύτερη στις 68Wh, ενώ η Samsung υπόσχεται αυτονομία έως 21 ώρες.

 

 

TCL

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά πέντε smartphones της οικογένειας TCL 30, που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στη χαμηλή κατηγορία τιμής, καθώς και τρία tablets, μαζί με το καινοτόμο NXTPAPER, έκρυβε η παρουσίαση της TCL.

 

TCL 30 5G

Πρόκειται για τη μεγάλη συσκευή της σειράς η οποία έρχεται εξοπλισμένη με τον επεξεργαστή Dimensity 700 της MediaTek, οθόνη τεχνολογίας AMOLED και υποστήριξη για δίκτυα 5G.

Πιο αναλυτικά η οθόνη του TCL 30 5G είναι ανάλυσης FHD+ στις 6,7 ίντσες, καλύπτει το 100% του χρωματοχώρου NTSC, ενώ έχει μέγιστη φωτεινότητα στα 900nits. Η συσκευή έρχεται με 4GΒ μνήμης RAM, 64GB ή 128GB αποθηκευτικού χώρου με δυνατότητα επέκτασης, ενώ το λειτουργικό είναι Android 12 με την έκδοση 4.0 του TCL UI.

Για τη φωτογραφία, το TCL 30 5G διαθέτει τριπλό σύστημα στην πλάτη με τον κύριο αισθητήρα να είναι στα 50MP, και φακό με διάφραγμα 1.8, ενώ οι άλλοι δύο αισθητήρες είναι στα 2MP, ο πρώτος για την καταγραφή δεδομένων βάθους πεδίου και ο δεύτερος για λήψεις τύπου macro. Όσο για τη δικτύωση εκτός από τα δίκτυα 5G, υπάρχει υποστήριξη για Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 και NFC.

H διαθεσιμότητα της συσκευής αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

 

TCL 30+ & TCL 30

Ένα σκαλί πιο κάτω τα TCL 30+ και TCL 30 διαθέτουν την ίδια διάσταση οθόνης, αλλά ελαφρώς διαφορετικό hardware για να ρίξουν το κόστος. Πιο συγκεκριμένα το TCL 30 στη θέση του Dimensity 700, χρησιμοποιεί τον Helio G37, δεν υποστηρίζει δίκτυα 5G, υποστηρίζει Wi-Fi 4 και Bluetooth 5, ενώ το NFC δεν θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις αγορές. H συσκευή είναι ήδη διαθέσιμη, σε μία μόνο έκδοση με 4GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου.

Αντίστοιχα το TCL 30 διατηρεί το ίδιο hardware με το  TCL 30+, όμως προσφέρεται με 64GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ στη θέση της  selfie cam των 13MP, εδώ υπάρχει ένας αισθητήρας των 8MP. Τέλος, μέσα στη συσκευασία θα προσφέρεται ο πιο αργός φορτιστής των 10W, έναντι εκείνου των 18W παρόλο που η συσκευή θα μπορεί να υποστηρίξει φόρτιση στα 18W.

 

TCL 30 SE & TCL 30 E

Τα TCL 30 SE και 30 Ε έρχονται για να ολοκληρώσουν την γκάμα. Αμφότερα θα διαθέτουν επεξεργαστή Helio G25 και οθόνη LCD με διαγώνιο 6,52 ιντσών και ανάλυση HD+, με τη διαφορά ότι το 30 SE θα διαθέτει κυρτό γυαλί 2.5D ενώ το 30 Ε επίπεδο γυαλί. Οι υπόλοιπες επιμέρους διαφορές συνοψίζονται στη διαφορετική ποσότητα RAM, 4GB και 3GB αντίστοιχα, στον διαφορετικό αποθηκευτικό χώρο -128GB και 64GB- και στη διαφορετική ταχύτητα φόρτισης στα 15W έναντι των 10W, πάντα υπέρ του 30 SE.

 

TCL NxtPaper MAX 10

Αν και εξωτερικά μοιάζει με ένα συνηθισμένο tablet, η οθόνη του NxtPaper Max 10 είναι κατασκευασμένη από διαφορετικές στρώσεις με την εξωτερική επίστρωση να έχει ειδικό αντι-ανακλαστικό γυαλί, με την τελική αίσθηση της οθόνης να πλησιάζει εκείνη του χαρτιού, από πλευράς άνεσης στην ανάγνωση, ενώ υποστηρίζει και το A-Pen Stylus της εταιρείας.

Το λογισμικό εδώ είναι Android 11, με το προηγούμενο UI της TCL, και περιλαμβάνει και το ειδικό περιβάλλον TCL KIDS, που είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει διασκέδαση σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Η μπαταρία του είναι στα 8000mAh. Εκτός από την έκδοση Wi-Fi θα υπάρξει και έκδοση 4G, με τη διάθεση του tablet να ξεκινάει σε επιλεγμένες αγορές μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

 

 

TCL Tab 10s 5G, Tab 10 FHD 4G και Tab 10 HD

Όπως και με τα smartphones της, η TCL παρουσίασε τρεις διαφορετικές εκδόσεις του tablet Tab 10, προκειμένου να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές κατηγορίες τιμής.

Ξεκινώντας από το Tab 10s 5G, αυτό είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του Tab 10s 4G, με νέο SoC της MediaTek, 4GB μνήμης RAM, 64GB αποθηκευτικού χώρου και δυνατότητα επέκτασης με κάρτα microSD. Η οθόνη παραμένει η ίδια LCD IPS στις 10,1 ίντσες, ανάλυσης 1920x1200pixels, ενώ δεν έχει αλλάξει ούτε η χωρητικότητα της μπαταρίας, που είναι στα 8.000mAh και φόρτιση των 18W. Τέλος, η κύρια κάμερα είναι στα 8MP, η selfie cam στα 5MP, η ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 5 και Bluetooth 5.1.

Πιο οικονομικό θα είναι το Tab 10 FHD 4G, που διαθέτει διαφορετικό SoC της  MediaTek, χωρίς υποστήριξη 5G και με Bluetooth 5.0. Μικρότερης χωρητικότητας θα είναι και η μπαταρία του, στα 5.500mAh με φόρτιση των 10W. Η μνήμη RAM είναι στα 3GB, ο αποθηκευτικός χώρος στα 32GB, διατηρώντας όμως τη δυνατότητα επέκτασης με κάρτες μνήμης microSD, ενώ οι δυο κάμερες σε πλάτη και πρόσοψη, είναι αμφότερες στα 5MP. Η διάθεσή του, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου.

Την γκάμα ολοκληρώνει το Tab 10 HD, με οθόνη ανάλυσης HD και λίγο χαμηλότερο κόστος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη