Υψηλότερη παραγωγικότητα με επαγγελματικές οθόνες υπολογιστή

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η επιλογή της κατάλληλης οθόνης υπολογιστή μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά σας. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε, ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

Διαστάσεις

Το μέγεθος μιας οθόνης εκφράζεται σε ίντσες και αναφέρεται στη διαγώνιο του πάνελ. Εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί, μία επιλογή πάνελ από 24 ίντσες και πάνω εξασφαλίζει μια άνετη και ξεκούραστη εμπειρία χρήσης.

Για μια καλή επισκόπηση της δημιουργικής σας εργασίας, συγκρίσεις ή και multitasking, επιβάλλεται η επιλογή μιας οθόνης μεγάλου μεγέθους.

Αν χρειάζεστε μια οθόνη για πιο εξειδικευμένη χρήση, όπως επεξεργασία εικόνας, τα πάνελ 27 ιντσών γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή. Οποιαδήποτε οθόνη κάτω των 27 ιντσών δεν προσφέρει τον χώρο που χρειάζεται ένας φωτογράφος ή ένας γραφίστας για να εργαστεί. Κατάλληλο μέγεθος για ποιοτική εργασία διαθέτουν οι οθόνες 32 ή και 40 ιντσών.

Οι ευρείες οθόνες είναι πλέον καθιερωμένες για εργασία με περιεχόμενο φωτογραφίας και βίντεο, τρισδιάστατη μοντελοποίηση και ανάπτυξη παιχνιδιών. Πολλοί σχεδιαστές επιλέγουν την αναλογία 16:9. Παρέχει αρκετό χώρο, οριζόντια και σε ύψος, ώστε ο χρήστης να κάνει λιγότερες κινήσεις στον λαιμό και στα μάτια του, ή και να προσαρμόσει ανάλογα τα τυπικά μεγέθη εκτύπωσης.

 

 

Ανάλυση

Η ανάλυση οθόνης αναφέρεται στον αριθμό των εικονοστοιχείων (pixels) που αποτελούν την οθόνη, οριζοντίως και καθέτως. Για παράδειγμα, αν μία οθόνη διαθέτει 1366 κάθετες στήλες και 768 οριζόντιες γραμμές από pixel, σημαίνει ότι η μέγιστη ποιοτική ανάλυση στην οποία μπορεί να λειτουργήσει είναι 1366 x 768.

Οι πιο διαδεδομένες αναλύσεις των σύγχρονων οθονών είναι η HD Ready (1280 x 720), γνωστή και ως 720p, η Full HD (1920 x 1080), που τη γνωρίζουμε κυρίως ως 1080p, ενώ στις υπερυψηλές αναλύσεις ξεχωρίζουν η QHD και η 4K. Σε ό,τι αφορά στις δύο τελευταίες, η πρώτη αντιπροσωπεύει την 2560 x 1440 και η δεύτερη την 4096×2160.

Κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσο πιο ξεκούραστη και η θέαση. Επομένως, με δεδομένο ότι η οθόνη προορίζεται για πολύωρη χρήση, θα πρέπει να στοχεύσετε σε αναλύσεις από 1080p και πάνω.

Αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε ένα μεγάλο πάνελ για δημιουργική εργασία, θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας οθόνης 4Κ. Οι οθόνες υπερυψηλής ανάλυσης είναι ιδανικές για περίπλοκο ζουμ σε πραγματικές λεπτομέρειες. Με περισσότερα pixels ανά τετραγωνική ίντσα στην οθόνη, τα μεμονωμένα pixels παραμένουν ανεπαίσθητα ακόμα και σε πολύ κοντινά ζουμ. Αν εργάζεστε με διαχωρισμένες οθόνες μια οθόνη 40 ιντσών με υπερυψηλή ανάλυση, είναι η κατάλληλη επιλογή για την εργασία σας.

 

 

Τεχνολογία panel

Ο τύπος πάνελ αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής ενός monitor, καθώς παίζει πρωταρχικό ρόλο στη συνολική ποιότητα εικόνας. Οι πιο κοινές τεχνολογίες είναι η VA (Vertical Alignment) και η IPS (In-Plane switching). Και οι δύο παρέχουν εξαιρετικά ευρείες γωνίες θέασης 178 μοιρών, χαρακτηριστικό που κάνει δυνατή τη θέαση από οποιαδήποτε γωνία.

Τα IPS panels διακρίνονται για την υψηλότερη ακρίβεια χρωμάτων και τη συνέπεια στη φωτεινότητα, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για εργασίες όπως επεξεργασία εικόνας, ή και τρισδιάστατη μοντελοποίηση.

Οι πιο σύγχρονες οθόνες με VA panel φέρουν ειδικές τεχνολογίες ενίσχυσης του χρώματος για υψηλή ακρίβεια. Παρέχουν βαθύτερο μαύρο και υψηλότερους λόγους αντίθεσης. Είναι ιδανικές για εργασία με εφαρμογές multimedia.

 

 

Επίπεδα και κυρτά panels

Η μετάβαση από επίπεδη σε κυρτή οθόνη μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της διάσπασης προσοχής και της κούρασης των ματιών. Οι κυρτές οθόνες υπολογιστή έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν αυξημένη αντίληψη του βάθους, με ελάχιστη έως μηδενική παραμόρφωση εικόνας. Έτσι τα μάτια του χρήστη παραμένουν συγκεντρωμένα στο περιεχόμενο της οθόνης, είτε πρόκειται για παρακολούθηση multimedia περιεχομένου, είτε για μια επαγγελματική παρουσίαση.

 

 

Τεχνολογία αφής

Οι οθόνες αφής προσφέρονται για μία μεγάλη γκάμα σεναρίων όσο αφορά στη χρήση. Πρόκειται για διαδραστικές οθόνες με αρθρωτή βάση, για να προσαρμόζονται στις οπτικές γωνίες που επιθυμεί ο χρήστης. Είναι ιδανικές για διαδραστική συνεργασία, όπου κι αν βρίσκεστε.

Για εργασία ακόμα και σε περιβάλλοντα που δεν είναι ιδανικά, προτιμήστε μια οθόνη αφής με πιστοποίηση ΙΡ65 για προστασία κατά της επαφής, του νερού και της σκόνης.

 

Ευκολία σύνδεσης

Ανάλογα τις απαιτήσεις σας, είναι σημαντικό η οθόνη να σας παρέχει διαφορετικές διεπαφές όπως HDMI, DisplayPort και USB-C. Η παρουσία μιας θύρας Thunderbolt επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες της οθόνης, δημιουργώντας επιπλέον δυνατότητες για εργασία με πολλαπλές οθόνες, ή για προβολή περιεχομένου από δύο πηγές υπολογιστή.

 

Εργονομία

Όλες οι σύγχρονες οθόνες υπολογιστή είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την ευεξία. Έτσι, θα συναντήσετε μοντέλα που βελτιστοποιούν την άνεση των ματιών σας με τεχνολογίες όπως η ComfortView Plus της Dell, που εξαλείφουν το τρεμόπαιγμα (Flicker-free) και μειώνουν τις εκπομπές μπλε φωτός (Low Blue Light) για να εξασφαλίζεται άνετη εργασία μπροστά από την οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εξίσου σημαντικό είναι και το κομμάτι της εργονομίας, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό της οθόνης. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο στο γραφείο, επιλέγοντας μια οθόνη με μικρή βάση και δυνατότητα διαχείρισης καλωδίων, για ένα γραφείο χωρίς ακαταστασία. Επίσης, μία λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εργονομική εργασία είναι η δυνατότητα ρύθμισης κλίσης, περιστροφής, προσανατολισμού και ύψους για βέλτιστη άνεση θέασης.

 

 

Εξειδικευμένες λειτουργίες

Λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχει ένας επαγγελματίας, οι σύγχρονες οθόνες συμπληρώνονται με ειδικά προγράμματα και βοηθητικά προγράμματα για τη δημιουργία άνετης εργασίας.

Προτιμήστε μοντέλα που παρέχουν αρκετές λειτουργίες για γρήγορη ρύθμιση της χρωματικής γκάμας για διαφορετικά σενάρια. Σας επιτρέπει να προσαρμόσετε την οθόνη με ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων απόχρωσης, θερμοκρασίας και gamma.

Έτσι, για την επιλογή της σωστής επαγγελματικής οθόνης για διαφορετικά είδη δημιουργικής εργασίας, είναι χρήσιμο να προσδιορίσετε το λογισμικό που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, οι χρήστες που ασχολούνται κυρίως με επεξεργασία φωτογραφιών στο Photoshop, η οθόνη θα πρέπει να εμφανίζει ή και να επιτρέπει την προσαρμογή των χρωματικών χώρων sRGB, Adobe RGB, και Display P3.

Αν εργάζεστε με πολλαπλά παράθυρα, θα βρείτε οθόνες με βολικές λειτουργίες για υψηλή παραγωγικότητα, όπως η λειτουργία Display Manager της Dell. Για να μπορείτε να τακτοποιείτε εύκολα πολλαπλές εφαρμογές σε μία ή περισσότερες οθόνες.

Μπορείς να δεις ακόμη