MWC 2023 – Τα κυριότερα νέα (Μέρος 1)

by Zikou Stella

To MWC δεν μας προδίδει ποτέ παρουσιάζοντας νέα προϊόντα, ειδήσεις και τάσεις που σηματοδοτούν και αναδεικνύουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Έτσι και φέτος τα νέα από τη Βαρκελώνη ήταν αρκετά και σημαντικά. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις στιγμές που ξεχώρισαν και αξίζει να κρατήσεις στη μνήμη σου.

Xiaomi

 

 

Τα νέα smartphones Xiaomi 13 Series

Η Xiaomi άνοιξε το φετινό Mobile World Congress με την παρουσίαση της νέας σειράς Smartphones Xiaomi 13. Με τίτλο “Behind the Masterpiece”, το event της κινεζικής εταιρείας ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση των τεχνολογιών που αναπτύσσει γύρω από το mobile imaging και τη στρατηγική συνεργασίας της με την Leica. Τα νέα smartphones Xiaomi 13 Series είναι οι πρώτοι καρποί αυτής της συνεργασίας.

Με μινιμαλιστικό, λεπτό σχεδιασμό, τα νέα Xiaomi 13 είναι σχεδιασμένα για χρήση με το ένα χέρι, ενώ έρχονται σε τρεις χρωματικές επιλογές, λευκό, μαύρο και μια πιο ιδιαίτερη, που η εταιρεία ονομάζει “Flora Green” και είναι εμπνευσμένη από τα χρώματα της φύσης.

Τα νέα μοντέλα φέρουν προστασία επιπέδου IP68, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικά στη σκόνη και το νερό. Επίσης, με bezels μόλις 1.61mm, τα Xiaomi 13 δίνουν περισσότερη επιφάνεια στην οθόνη τεχνολογίας Ε6 AMOLED.

Η οθόνη 6,73 ιντσών, με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz και πάνελ ανάλυσης 1440 x 3200 pixels, φέρει υποστήριξη HDR10+, Dolby Vision και HLG, ενώ διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα θερμοκρασίας χρώματος. Η οθόνη του νέου Xiaomi 13 Pro επιδεικνύει φωτεινότητα 1200 nits ενώ το «peak brightness» κατά την αναπαραγωγή βίντεο HDR μπορεί να φτάσει τα 1900 nits.

Τα Xiaomi 13 διαθέτουν τριπλή κάμερα  στο πίσω μέρος με αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις, όπως τεχνολογία motion tracking που συνδυάζεται με την επόμενης γενιάς image stabilization Hyper OIS.

Σε συνεργασία με την Leica, η Xiaomi ανέφερε ότι τα νέα smartphones θα προσφέρουν μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια και καλύτερο Focus, ενώ εξασφαλίζουν σταθερές λήψεις χωρίς θολώσεις και είδωλα σε κινούμενα θέματα. Η κάμερα με το σύστημα τηλεφακού παρέχει μεγέθυνση 3x και μπορεί να εστιάσει τέλεια από μικρές αποστάσεις.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό και τις επιδόσεις των νέων smartphones, θα βασίζονται στο νέο ισχυρό Snapdragon 8 Gen 2, με την Qualcomm να υπόσχεται ισχυρές επιδόσεις, ταχύτατο mobile internet 5G και γραφικά επόμενης γενιάς που θα ενθουσιάσουν τους gamers.

 

Το Xiaomi 13 Lite

Κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος παρουσιάστηκε επίσης το Xiaomi 13 Lite, ένα νεανικό smartphone που προσφέρει εξαιρετική φωτογράφιση πορτρέτων και πολλές επιλογές για τους νεαρούς φωτογράφους που είναι παθιασμένοι με τη λήψη υπέροχων selfie και stories.

Με διπλό σύστημα μπροστινής κάμερας και ευέλικτες λειτουργίες λογισμικού, η συσκευή είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες τους. Η  κεντρική κάμερα 2MP είναι κατάλληλη για υπέροχες φωτογραφίες, ενώ λειτουργεί συνδυαστικά με τον αισθητήρα 8ΜΡ, που βοηθά στη λήψη επιπλέον στοιχείων βάθους για ένα φυσικό bokeh effect στις selfies.

Η συσκευή προσφέρει επιπλέον αξία στα χέρια των δημιουργών περιεχομένου χάρη στο σύστημα Dynamic Framing το οποίο εντοπίζει με έξυπνο τρόπο τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται εντός του πλαισίου, καθώς και μέσα από τα συστήματα Selfie zoom, Pocket mirror και Xiaomi Selfie Glow. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι σχεδιασμένες για την εύκολη και γρήγορη λήψη selfie και βιντεοκλήσεων.

Το Xiaomi 13 Lite διαθέτει επεξεργαστή Snapdragon 7 Gen 1, μια εντυπωσιακή οθόνη AMOLED στα 120Hz και ταχεία φόρτιση στα 67W. Όλα αυτά σε μια συσκευή πάχους μόλις 7,2 χιλιοστών και βάρους 171 γραμμαρίων, με μπαταρία στα 4500mAh. Όπως και τα “μεγαλύτερα” μοντέλα της σειράς, υπόσχεται μια μοναδική αίσθηση χρήσης στο χέρι και μεγάλη διάρκεια ζωής σε καθημερινή βάση.

 

Νέα ακουστικά Xiaomi Buds 4 Pro

Η Xiaomi παρουσίασε ακόμα τα νέα ακουστικά Xiaomi Buds 4 Pro. Με την ανανεωμένη τεχνολογία TWS και τον κομψό, «καθαρό» σχεδιασμό τους, τα νέα ακουστικά της Xiaomi προσφέρουν μια υψηλής ποιότητας ακουστική εμπειρία με υπέροχες ηχητικές λεπτομέρειες.

Χρησιμοποιούν την τεχνολογία LDAC της Sony που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων σε ταχύτητες μέχρι και 990kps στα 32-bit, ενώ υποστηρίζουν και Hi-Res Audio Wireless. Τα Xiaomi Buds 4 Pro διαθέτουν επίσης ένα εντυπωσιακό σύστημα noise cancellation (ακύρωσης θορύβου), μέχρι και 48dB, για την απομόνωση του χρήστη από ανεπιθύμητους θορύβους που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η λειτουργία Build-in Dimensional audio των Xiaomi Buds 4 Pro μπορεί επίσης να αντιληφθεί τις κινήσεις του κεφαλιού και να προχωρήσει στις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε κάθε ηχητική λεπτομέρεια να βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει για έναν απόλυτα ρεαλιστικό ήχο. Επιπλέον, ο βαθύς ήχος δημιουργεί μια εμπειρία surround, γεγονός που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι λάτρεις των ταινιών, οι οποίοι αναζητούν μια κινηματογραφική εμπειρία όπου κι αν βρίσκονται.

Τα νέα ακουστικά της Xiaomi ξεχωρίζουν και για την υψηλή αυτονομία τους, με μεγάλη μπαταρία για έως και 9 ώρες απρόσκοπτη ακρόαση με μία φόρτιση και μέχρι 38 ώρες διάρκεια ζωής όταν γίνεται χρήση και της θήκης. Κυκλοφορούν σε μια εντυπωσιακή θήκη με μαγνήτες για να προστατεύονται και να είναι εύκολη η χρήση τους με ένα χέρι. Κυκλοφορούν σε 2 χρώματα: Star Gold και Space Black για ένα πραγματικά premium look.

 

Xiaomi Watch S1 Pro

Το νέο έξυπνο ρολόι Xiaomi Watch S1 Pro ήταν μία από τις πολλές αποκαλύψεις της κινεζικής εταιρείας.

Η νέα πρόταση της Xiaomi είναι η επιτομή του συνδυασμού ενός κλασικού σχεδιασμού με την μοντέρνα τεχνολογία έξυπνου ρολογιού. Το Xiaomi Watch S1 Pro διαθέτει μια AMOLED οθόνη στις 1,47 ίντσες, περιστρεφόμενο καντράν και ζαφειρένιο κρυσταλλικό τζάμι για αντοχή στις γρατσουνιές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Xiaomi Watch S1 Pro μπορεί να συνδεθεί με Xiaomi smartphones και να κάνει χρήση της αποκλειστικής λειτουργίας pop-up pairing, την ίδια ώρα που καταγράφει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για πάνω από 100 αθλητικές δραστηριότητες. Kαταγράφει επίσης όλα τα στοιχεία σχετικά με την άσκηση και την υγεία όπως θερμίδες, ένταση άσκησης, παρακολούθηση ύπνου, καρδιακό παλμό και SpO2, ώστε οι χρήστες να έχουν στα χέρια τους μια πλήρη ενημέρωση για την πρόοδο της καθημερινής τους άσκησης και την κατάσταση της υγείας τους.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, το Xiaomi Watch S1 Pro αντέχει μέχρι και 14 μέρες ενώ με μια μόλις δεκάλεπτη φόρτιση ο χρήστης έχει στη διάθεσή του άλλες 2 μέρες χρήσης. Συνοδεύεται με μια άνετη βάση ασύρματης φόρτισης, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να φορτίσει τη συσκευή στο 100% της σε μόλις 85 λεπτά.

 

Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra

Το Electric Scooter 4 Ultra είναι το πρώτο ηλεκτρικό πατίνι της Xiaomi με διπλό σύστημα αναρτήσεων και υπόσχεται μια υπέροχα ομαλή και ασφαλή διαδρομή, ακόμα και σε δύσκολες επιφάνειες. Η εταιρεία έχει αυξήσει το ύψος του σασί του, όπου μαζί με το προηγμένο διπλό σύστημα αναρτήσεων, ο επιβάτης έχει καλύτερη ορατότητα και σταθερότητα, ακόμα και σε ανώμαλες επιφάνειες. Για να μειωθεί η πιθανότητα ζημιάς στα λάστιχα, το Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra κυκλοφορεί με μεγάλα αδιάτρητα και αυτοσφραγιζόμενα λάστιχα DuraGel 10 ιντσών της Xiaomi, που εγγυώνται την ασφάλεια και βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης.

Εκτός από τις αναρτήσεις και τα λάστιχα, το Xiaomi Electric 4 Ultra έρχεται με πολλά άλλα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Αρχικά, φτάνει μέχρι τα 25 χλμ/ώρα, ενώ μπορεί να ανέβει ανηφόρες με κλίση έως και 25% με ευκολία. Ο ισχυρός κινητήρας 940W υποστηρίζεται από μια ιδιαίτερα μεγάλη μπαταρία για έως και 70 χλμ διάρκεια λειτουργίας χωρίς άγχος. Την ίδια στιγμή το νέο S+ mode του Xiaomi Electric 4 Ultra προσφέρει ακόμα καλύτερη επιτάχυνση για άνετες, γρήγορες διαδρομές.

Ο σκελετός του Electric Scooter 4 Ultra διαθέτει στιβαρό αλλά ελαφρύ και ανθεκτικό στη σκουριά σώμα από αλουμίνιο, ενώ αντέχει έως και 120 κιλά βάρος. Το Xiaomi Electric 4 Ultra είναι πιστοποιημένο με IP55 προστατεύοντάς το από εισροή σκόνης που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την κανονική λειτουργία του.

 

Realme

Realme GT3, το smartphone που φορτίζει σε 10 λεπτά!

Tο νέο κινητό της Realme χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητά του να φορτίζει πιο γρήγορα από κάθε εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο, για την ακρίβεια σε μόλις 9 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, με ταχύτητα φόρτισης 240W.

Σχεδιαστικά, χαρακτηρίζεται από ένα φουτουριστικό ορθογώνιο RGB LED στην πίσω όψη, με 25 διαφορετικά χρώματα και τρεις κάμερες με φλας ακριβώς δίπλα του.

Το Realme GT 3 φέρει οθόνη OLED 6,74 ιντσών, με ρυθμό ανανέωσης 144 Hz, ρυθμό δειγματοληψίας αφής 1500 Hz και ανάλυση 2772 x 1240 pixels, ενώ ο επεξεργαστής είναι ο Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.

Διαθέτει ένα σύστημα τριπλής πίσω κάμερας, συμπεριλαμβανομένου ενός κύριου shooter 50MP Sony IMX890 με υποστήριξη οπτικής σταθεροποίησης εικόνας (OIS). Επιπρόσθετα, υπάρχει ακόμα ένα shooter εξαιρετικά ευρείας γωνίας 8MP και ένα shooter macro 2MP.

Η μπαταρία και η χωρητικότητα φόρτισης του Realme GT 3 δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Η συσκευή διαθέτει μια μπαταρία 4600mAh με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης 240W.

Όσο για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του έχουμε και λέμε:

Διαστάσεις: 163,9×75,8×8,9mm, 199g, γυαλί εμπρός και πίσω πλαστικό πλαίσιο.

Οθόνη: 6,74″ AMOLED, 1B χρώματα, 144Hz, HDR10+, 500 nits (typ), 1100 nits (HBM), 1400 nits (αιχμή), ανάλυση 1240×2772 px, αναλογία διαστάσεων 20,12:9, 45 ppi.

Chipset: Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm): Octa-core (1×3,19 GHz Cortex-X2 & 3×2,75 GHz Cortex-A710 & 4×1,80 GHz Cortex-A510), Adreno 730.

Μνήμη: 128GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM, 256GB 16GB RAM, 512GB 16GB RAM, 1TB 16GB RAM – UFS 3.1.

Λειτουργικό σύστημα / Λογισμικό: Android 13, Realme UI 4.0.

Πίσω κάμερα: Ευρεία (κύρια): 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0μm, PDAF, OIS – Υπερευρυγώνια: 8 MP, f/2.2, 16mm, 112˚, 1/4.0″, 1,12 μm – Μάκρο: 2 MP, f/3,3, 20mm (μικροσκόπιο).

Μπροστινή κάμερα: 16 MP, f/2,5, 25 mm (πλάτος), 1/3,09″, 1,0 μm.

Λήψη βίντεο: Πίσω κάμερα: 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS – Μπροστινή κάμερα: 1080p@30fps, gyro-EIS.

Μπαταρία: 4600mAh, 240W ενσύρματο, PD, 1-50% σε 4 λεπτά, 1-100% σε 10 λεπτά.

Άλλες δυνατότητες: Αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων (κάτω από την οθόνη), θύρα υπερύθρων, στερεοφωνικά ηχεία.

 

TCL

Η τεχνολογία ΝΧΤPAPER 2.0 και τα νέα tablet

To νέο της tablet τεχνολογίας NXTPAPER 2.0 παρουσίασε η TCL στο MWC, το TCL NXTPAPER 11. ”Βασιζόμενοι στη μεγάλη επιτυχία της σειράς tablet μας και παρέχοντας βελτιωμένες δυνατότητες που οι πελάτες μας αναζητούν περισσότερο, φέρνουμε μερικές σημαντικές αναβαθμίσεις στην εμπειρία χρήστη και την απόδοση με τα νεότερα μοντέλα tablet μας”, δήλωσε ο Stefan Streit, CMO της TCL Communication.

Χάρη στις καινοτομίες software και hardware, η τεχνολογία NXTPAPER 2.0 είναι έως και 150% φωτεινότερη από την πρώτη γενιά προσφέροντας φωτεινότητα έως και 500 nits, οπότε οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν κρυστάλλινη ευκρίνεια οθόνης ακόμη και κάτω από τον πιο λαμπερό ήλιο.

Το TCL NXTPAPER 11 έρχεται με επεξεργαστή Helio P60T, υποστηρίζει συνδεσιμότητα Wi-Fi 5 και Bluetooth 5.0, διαθέτει δύο κάμερες των 8MP στην πλάτη και στην πρόσοψη, ενώ τρέχει λειτουργικό Android με προηγμένες λειτουργίες multitasking, όπως η υποστήριξη split-screen και τα αναδυόμενα παραθύρα. Το βάρος του είναι μόλις 462gr, το πάχος του 6,9 χιλιοστά και η μπαταρία του 8000mAh. Η διαθεσιμότητά του θα ξεκινήσει στην Ευρώπη τον Μάιο, ενώ θα υποστηρίζει και το T-Pen smart stylus, το οποίο θα πωλείται χωριστά.

Μαζί με το NXTPAPER 11, η TCL παρουσίασε και το Tab 11, με παραδοσιακή οθόνη IPS LCD, χωρίς τις βελτιώσεις της τεχνολογίας NXTPAPER. Το Tab 11 διαθέτει οθόνη 11 ιντσών ανάλυσης 2K, με αναλογία πλευρών 5:3, ενώ και αυτό θα μπορεί να συνεργαστεί με το προαιρετικό T-Pen smart-stylus. Το Tab 11 θα διαθέτει 4GB μνήμης RAM, 64GB αποθηκευτικού χώρου, μπαταρία 8000mAh και θα είναι διαθέσιμο από την άνοιξη σε δύο εκδόσεις, Wi-Fi και Wi-Fi/LTE.

Μπορείς να δεις ακόμη