Με την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στις τεχνολογίες των πλυντηρίων ρούχων, αλλά και στις “επιδόσεις” των απορρυπαντικών, ορισμένες συμβουλές που στο παρελθόν εξασφάλιζαν μειωμένη κατανάλωση σε ρεύμα και νερό κατά το πλύσιμο των ρούχων, σήμερα έχουν πια ξεπεραστεί. Έτσι, προκύπτει κάποιες φορές να πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, να “φουσκώνουν” δηλαδή τους λογαριασμούς άσκοπα.
Μαζί με τέτοιες απαρχαιωμένες πλέον συμβουλές, κυκλοφορούν επίσης μερικές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί ένα πλυντήριο αλλά και για το πως μπορεί να φροντίζει πιο αποδοτικά τα ρούχα. Έτσι, όλοι αυτοί οι μύθοι που επικρατούν για το πλύσιμο των ρούχων στην πράξη αυξάνουν την κατανάλωση της συσκευής, χωρίς να προσφέρουν κανένα πρακτικό “κέρδος” στο επίπεδο καθαριότητας της μπουγάδας.
«Όλα τα προγράμματα αποδίδουν περίπου το ίδιο»
Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο, κάτι που αποδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι τα πλυντήρια διαθέτουν πολύ μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων (π.χ. “ευαίσθητα”, “εντατικό”, “μάλλινα”). Σε κάθε τέτοιο “κύκλο”, το πλυντήριο προσαρμόζει τη λειτουργία του (όπως το ξέβγαλμα ή τις στροφές του στυψίματος) ώστε σε συνδυασμό με τη σωστή θερμοκρασία να εξασφαλίσει τις ιδανικές παραμέτρους πλύσης.
Επομένως, επιλέγοντας κάθε φορά το σωστό πρόγραμμα για τα ρούχα που θα πλύνεις, εξασφαλίζεις πως η συσκευή θα καταναλώσει ακριβώς όσο ρεύμα και νερό χρειάζεται, για να τα καθαρίσει. Επίσης, εξασφαλίζεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρηθούν τα υφάσματα ή να ξεβάψουν τα χρώματα, επειδή θα υποβληθούν σε πιο “σκληρές” συνθήκες από όσες αντέχουν.
«Το πλυντήριο καθαρίζει καλύτερα με μισογεμάτο κάδο»
Κάθε μοντέλο είναι φτιαγμένο για να πλένει αποτελεσματικά τόσα κιλά ρούχων, όση είναι κι η χωρητικότητά του. Κατά συνέπεια, η πιο οικονομική λειτουργία εξασφαλίζεται με γεμάτο τον κάδο. Αντίθετα, αν το χρησιμοποιείς με μικρότερο φορτίο, θα σπαταλάς άσκοπα νερό και ρεύμα. Βέβαια, πολλές φορές δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι τα άπλυτά σου να φτάσουν τη χωρητικότητα του πλυντηρίου. Ωστόσο, τότε θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις αποδοτικά, μόνο αν διαθέτει λειτουργία “μισού φορτίου” και την ενεργοποιήσεις, ώστε να μειώσει ανάλογα τη χρήση του νερού και του ρεύματος. Ακόμη καλύτερα, πολλά σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν αισθητήρες που “καταλαβαίνουν-ζυγίζουν” πόσα ρούχα βρίσκονται κάθε φορά στον κάδο, ή ακόμη και σένσορες που προσδιορίζουν πόσο βρώμικα είναι τα υφάσματα, για να ρυθμίσουν αυτόματα τις καταναλώσεις τους.
«Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν προσφέρονται για βαθύ καθάρισμα»
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των κατασκευαστών πλυντηρίων, αλλά κι εταιρειών που παρασκευάζουν απορρυπαντικά, είναι πως πλέον έχουν καταφέρει να προσφέρουν τα προϊόντα τους, για βαθύ καθάρισμα σε χαμηλές θερμοκρασίες – ακόμη και με εντελώς κρύο νερό. Επομένως, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες, σχεδόν ποτέ δεν θα σου χρειαστεί να αξιοποιήσεις το πλεονέκτημα του πλυντηρίου σου ότι μπορεί να “επιστρατεύσει” τόσο υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. 90°C, που είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν στο πλύσιμο στο χέρι.
Από την ενέργεια που καταναλώνει ένα πλυντήριο, πάνω από το 70% αφορά τη θέρμανση του νερού. Επομένως, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να περιορίσουν κατακόρυφα τη συμμετοχή του πλυσίματος των ρούχων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου. Βέβαια, οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν εξασφαλίζουν την απολύμανση των υφασμάτων, κάτι που είναι σημαντικό για τα εσώρουχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια. Ωστόσο, σε αντιστάθμισμα, πολλά πλυντήρια υποστηρίζει τη λειτουργία ατμού, η οποία “σκοτώνει” όχι μόνο τους μικροοργανισμούς, αλλά και τα αλλεργιογόνα. Απολύμανση εξασφαλίζει επίσης και το σιδέρωμα.
«Τα προγράμματα μεγάλης διάρκειας καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια»
Και πάλι ισχύει το αντίθετο, αφού ίσως έχεις παρατηρήσει πως τα οικολογικά προγράμματα της συσκευής σου, έχουν και τη μεγαλύτερη διάρκεια. Ο λόγος είναι πως το πλύσιμο είναι πιο σχολαστικό, ώστε να μειωθεί η δαπάνη νερού κι επομένως η ηλεκτρική ενέργεια που θα χρειαστεί για να θερμάνει την απαιτούμενη ποσότητα.
«Τα ρούχα με λεκέδες χρειάζονται ξεχωριστό πλύσιμο»
Και σε αυτή την περίπτωση, το πλυντήριο δεν θα εξασφαλίσει πιο βαθύ καθάρισμα, επειδή ο κάδος του θα είναι μισογεμάτος. Αντίθετα, η ενδεδειγμένη λύση είναι να “προετοιμάσεις” την περιοχή του λεκέ, εφαρμόζοντας τοπικά λίγο απορρυπαντικό και τρίβοντάς την, πριν βάλεις το ρούχο για πλύσιμο μαζί με τα υπόλοιπα άπλυτά σου.