Ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής στο Τόκιο.

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Παρακολουθήσαμε εκπληκτικές αναμετρήσεις, εμφανίσεις και αγώνες. Διακρίσεις, αποκλεισμοί, χαρές, λύπες, τελικοί και μετάλλια ήταν ο απολογισμός. Η απουσία των θεατών μετά από τόσα χρόνια αποτέλεσε μια ‘‘μαύρη’’ σελίδα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό που σίγουρα δεν έλειψε όμως ήταν η παρουσία των Ελλήνων αθλητών. Στο σύνολο 83 αθλητές ξεκίνησαν για το Τόκιο έχοντας στόχο να κάνουν το καλύτερο για τον εαυτό τους. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι, και άλλοι ‘‘έφτασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό’’. Το σίγουρο είναι πως μοίρασαν χαμόγελα και αισιοδοξία στους Έλληνες όλου του κόσμου που τους παρακολούθησαν και έδειξαν πως ο ελληνικός αθλητισμός έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Την 36η θέση στον πίνακα των μεταλλίων κατέλαβε η χώρα μας έχοντας αποκομίσει από τη φετινή διοργάνωση 2 χρυσά, 1 ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο. Τέσσερα συνολικά.

 

 

Χρυσά μετάλλια. 

Τη θέση στο υψηλότερο σημείο του βάθρου και το χρυσό μετάλλιο κατόρθωσε να πάρει ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος. Στο μονοθέσιο σκιφ ανδρών ο Ντούσκος πέτυχε νέο ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο 06:40:45 και ‘‘στέφθηκε’’ πρωταθλητής. Παρά το γεγονός πως στην αρχή έμεινε πίσω, κατάφερε να πάρει και να διατηρήσει το προβάδισμα υψώνοντας την ελληνική σημαία στο πιο ψηλό σημείο.

Στιγμές εθνικής χαράς και υπερηφάνειας μας χάρισε και ο αθλητής μας Μίλτος Τεντόγλου. Με ένα εκπληκτικό άλμα στο 8,41 και στην τελευταία δική του προσπάθεια ο αθλητής του άλματος εις μήκους κατέκτησε το 2ο χρυσό μετάλλιο για χάρη της Ελλάδας φέτος. Πραγματοποίησε μια εξαιρετική προσπάθεια, ‘‘πέταξε’’ ψηλά και μας χάρισε το χρυσό.

 

 

Ασημένιο μετάλλιο.

Τους ανήκε δικαιωματικά και το πήραν. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών κατάφερε να κάνει το ‘‘απίστευτο’’. Κόντρα σε όλους και όλα οι παίχτες του Θοδωρή Βλάχου απέκλειαν το ένα φαβορί μετά το άλλο. Την πορεία τους αυτή λίγοι την πίστευαν, όμως έγινε πραγματικότητα και είχε όμορφο τέλος. Μετά από αρκετούς αγώνες, με την άμυνα να αποτελεί το δυνατό τους χαρτί στον τελικό τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμεναν. Στον δρόμο τους βρέθηκε η εθνική ομάδα της Σερβίας από την οποία και ηττήθηκαν με σκορ 10-13 κατακτώντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο.

 

Χάλκινο μετάλλιο.

Ο ‘‘άρχοντας των κρίκων’’ όπως πολλοί τον αποκαλούν, Λευτέρης Πετρούνιας διεκδίκησε μια θέση στο βάθρο και την πέτυχε. Με βαθμολογία 15.200 ο Έλληνας γυμναστής κατέλαβε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Μετά από πολλές προσπάθειες ο Πετρούνιας βρέθηκε στον τελικό και απέδειξε πως δεν έχει μάθει να χάνει. Τα κατάφερε, ξεπέρασε τα εμπόδια και έγινε ‘‘χάλκινος’’ πρωταθλητής.

 

 

Όσοι βρέθηκαν κοντά στο βάθρο αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο ελληνικός στίβος φαίνεται να είχε την τιμητική του φέτος καθώς οι διακρίσεις και οι αξιέπαινες προσπάθειες ήταν πολλές. Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε στο άλμα επί κοντώ ο νεαρός αθλητής Μανώλης Καραλής. Βρέθηκε μόλις μια ανάσα μακριά από το βάθρο και τα μετάλλια όμως κέρδισε τον θαυμασμό όλων. Με ένα άλμα στα 5,80 ο Έλληνας επικοντιστής κατέλαβε την 4η θέση. Στο ίδιο άθλημα και στις γυναίκες η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, Κατερίνα Στεφανίδη βρέθηκε και αυτή τόσο κοντά. Με άλμα στα 4,80 η Στεφανίδη κατέλαβε την 4η θέση και η συναθλήτρια της Νικόλ Κυριακοπούλου με άλμα στα 4,50 την 8η. Εξαιρετικές προσπάθειες και εμφανίσεις και από τις 2. Στην κολύμβηση ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό εκεί όπου κατέλαβε τελικά την 5η θέση. Την 5η θέση στη μαραθώνια κολύμβηση κατέκτησε και ο Άλκης Κυνηγάκης στα 10 χλμ. ανοιχτού νερού. Στην κωπηλασία τώρα το δίδυμο Κυρίδου – Μπούρμπου κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό τερματίζοντας όμως 5ες, ενώ στη σκοποβολή η σημαιοφόρος Άννα Κορακάκη κατέλαβε την 6η θέση.

 

Οι συμμετοχές όλων των Ελλήνων ήταν αξιέπαινες δείχνοντας έτσι το επίπεδο και την αθλητική παιδεία που τους διακατέχει. Οι αθλητές μας θα συνεχίσουν ο καθένας στο δικό του κομμάτι την προετοιμασία και έχουν ήδη ανανεώσει το ραντεβού τους στο Παρίσι το 2024.

Μπορείς να δεις ακόμη