Ο ρόλος του FN key στα gaming πληκτρολόγια

by Aggeliki Tsoukana

 

Τα εξαιρετικά compact μηχανικά πληκτρολόγια, όπως το πανέμορφο ADX ADXMK0620, θεωρούνται πλέον απαραίτητο περιφερειακό για τους ανταγωνιστικούς gamers (κι όχι μόνο). Το μικρό τους μέγεθος είναι ιδανικό για μικρότερες επιφάνειες, εξασφαλίζοντας χώρο σε ένα μικρό γραφείο. Είναι εύκολο στη χρήση με το ένα χέρι ενώ χρησιμοποιείς το ποντίκι με το άλλο. Παράλληλα, ο compact σχεδιασμός τους κάνει ακόμα πιο εύκολη τη μεταφορά του, αφού μπορεί να χωρέσει ακόμα κι σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.

Ωστόσο, για τους χρήστες που έχουν συνηθίσει τις επιλογές μηχανικών πληκτρολογίων πλήρους μεγέθους ή και τα tenkeyless πληκτρολόγια, η έλλειψη ορισμένων βασικών πλήκτρων όπως τα πλήκτρα F (function), μπορεί να αποτρέπει μερικούς χρήστες να επενδύσουν σε ένα τόσο μικρό πληκτρολόγιο. Όμως, χάρη στην ύπαρξη του πλήκτρου FN μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου όλες τις λειτουργίες ενός πλήρους μηχανικούς πληκτρολογίου. Δες παρακάτω πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις.

 

Πλήκτρο FN

Εάν είσαι κάτοχος ενός laptop ίσως να είσαι ήδη εξοικειωμένος με το πλήκτρο FN, που βρίσκεται κάτω από το πλήκτρο Ctrl. Τα υπερ-compact πληκτρολόγια έχουν πολλές ομοιότητες με ένα φορητό υπολογιστή (φορητότητα, μέγεθος) και χρησιμοποιούν τις ίδιες λειτουργίες πληκτρολογίου.

Η σειρά  πλήκτρων “function” στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου γίνεται η σειρά αριθμών πάνω από το μπλοκ QWERTY. Απλώς κράτησε πατημένο το πλήκτρο FN και τον αριθμό του πλήκτρου Function που θέλεις. Έτσι, το γρήγορο κλείσιμο των παραθύρων της επιφάνειας εργασίας θα ήταν τότε ο συνδυασμός Alt+FN+4.

 

 

Πλήκτρα Arrows

Τα πληκτρολόγια, όπως το ADX ADXMK0620, αξιοποιούν επίσης το FN για να αντισταθμίσουν την απώλεια του μπλοκ των “arrow keys” – αυτά είναι τα τυπικά πλήκτρα arrow (↑↓←→) που κανείς δεν χρησιμοποιεί για video games, καθώς τίτλοι όπως το DOOM, τους χαρτογράφησαν για στόχευση, καθώς και για Εισαγωγή (Insert), Αρχική σελίδα (Home), Διαγραφή (Delete) κλπ. Η διάταξη αυτών των πλήκτρων διαφέρει γενικά ανάλογα τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, σε ορισμένα compact πληκτρολόγια, το πλήκτρο Delete ενεργοποιείται με το συνδυασμό FN + Backspace. Επίσης μπορείς να βρεις τα arrow keys «τυπωμένα» στο Ctrl, Alt, Context menu και /? όπου η χρήση τους μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με το πλήκτρο FN.

Το πλήκτρο FN χρησιμοποιείται επίσης για πολλούς άλλους συνδυασμούς όπως αυξομείωση έντασης ήχου, αναπαραγωγή/ παύση, παράλειψη, στα “letter keys”, ακόμα για macros. Και δεν πρόκειται να δυσκολευτείς να απομνημονεύσεις όλα τα παραπάνω, καθώς όλες οι πρόσθετες λειτουργίες FΝ είναι τυπωμένες ακριβώς πάνω στα πλήκτρα.

Επιπλέον, μπορείς εύκολα να ρυθμίσεις τον οπίσθιο φωτισμό RGB χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα πλήκτρα, σε συνδυασμό με το πλήκτρο FN.

 

 

Τώρα, είσαι έτοιμος να αξιοποιήσεις στο έπακρο το πληκτρολόγιό σου. Είτε για gaming, είτε για εργασία. Σε κάθε περίπτωση, τα υπερ-compact μηχανικά πληκτρολόγια ήρθαν για να μείνουν.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη