Οι γονείς μας, η δύναμή μας για καλύτερη ζωή

by Aggeliki Tsoukana

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012 και εορτάζεται κάθε χρόνο στη 1 Ιουνίου. Τιμά τους γονείς σε όλα τα μέρη του κόσμου, για την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στα παιδιά.

Η λέξη Γονιός αναφέρεται περισσότερο στη διαδικασία της παροχής, προώθησης και υποστήριξης της φυσικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και νοητικής ανάπτυξης ενός παιδιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην παγιοποίηση της σχέσης αυτής. Όχι μόνο για την αφοσίωση των γονιών στα παιδιά, αλλά και για το αντίστροφο. Για να δίνεις χαρά και να περνάς περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που είναι συνώνυμο της απέραντης και ανιδιοτελούς αγάπης.

 

 

Δραστηριότητες για να κρατάς επαφή με τη μαμά και τον μπαμπά

Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, έχεις ακόμα περισσότερες ιδέες για εξωτερικές δραστηριότητες, που θα σε φέρουν ακόμα πιο κοντά με τους γονείς σου. Το αξίζουν, άλλωστε. Ειδικά όταν έχουν περάσει μήνες από την τελευταία φορά που τα είπατε διά ζώσης.

Μια οικογενειακή βόλτα με ηλεκτρικά ποδήλατα ή με ηλεκτρικά πατίνια, μια πεζοπορία στην εξοχή, μια σύντομη εκδρομή για να φωτογραφίσετε τα αξιοθέατα, είναι ότι πιο απλό και ταυτόχρονα αναζωογονητικό μπορείς να κάνεις. Πρότεινε στη μαμά και τον μπαμπά να κάνετε μια εξερεύνηση για το τί συμβαίνει στην πόλη. Το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι γεμάτο εκδηλώσεις. Η έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και διάφορες συναυλίες. Οι επιλογές πολλές.

Με ένα φωτογραφικό smartphone ή μια mirrorless κάμερα θα καταγράψεις εικόνες υψηλής ποιότητας, για να θυμάσαι τις υπέροχες στιγμές που πέρασες με τους γονείς σου και, φυσικά, για να τις μοιραστείς με φίλους στα social media.

 

 

Τα πιο διασκεδαστικά σαββατοκύριακα με τους γονείς μας

Αν θέλεις να περάσεις ένα καταπληκτικό ΣΚ με τους γονείς, πρότεινε στη μαμά να δοκιμάσετε μαγειρικούς συνδυασμός αυτοσχεδιάζοντας ή ακόμη κι από συνταγές που θα βρεις στο διαδίκτυο. Ένα tablet είναι ιδανικός βοηθός στην κουζίνα σου. Μπορείς να το ακουμπήσεις στον πάγκο σου, ενώ παρακολουθείς οποιοδήποτε βίντεο μαγειρικής και ακολουθείς πιστά τα βήματα του σεφ. Παράλληλα, μια σύγχρονη κουζινομηχανή θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τις πιο περίπλοκες συνταγές.

Διοργάνωσε θερινά movie nights στην αυλή, στον κήπο, ή στη βεράντα. Κι αν δεν έχεις το κατάλληλο έπιπλο ή και τηλεόραση για εξωτερικό χώρο, επένδυσε σε μια χειροκίνητη οθόνη προβολής, projector, που είναι εύκολη στη συναρμολόγηση και στην τοποθέτηση χωρίς απαίτηση εργαλείων.

 

 

Κυριακάτικα απογεύματα με παιχνίδια για όλη την οικογένεια

Μία παιχνιδομηχανή, όπως Nintendo Switch, PS5, Xbox Series S/X, κάτω από την τηλεόραση στο σαλόνι ή στο δωμάτιο, αποτελεί σταθερή αξία. Προμηθεύσου μερικά έξτρα controllers και βάλε τους όλους στο παιχνίδι. Συγκέντρωσε την οικογένεια και τους φίλους σου και απολαύστε παιχνίδια που θα σας βάλουν στο κέντρο της διασκέδασης. Συναγωνίσου σε αθλήματα, γέλα μέχρι δακρύων με τα θεότρελα κατορθώματα του ήρωά σου, ή παίξε στο πιο ξεκαρδιστικό παιχνίδι γνώσεων.

 

Για να είσαι κοντά τους όποτε το χρειαστούν

Όταν η μαμά κι ο μπαμπάς ανήκουν στη λεγόμενη τρίτη ηλικία, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία. Χρειάζονται να νιώθουν ότι κάποιος είναι κοντά τους και τους προσέχει. Ευτυχώς, οι έξυπνες συσκευές εκτός από «γέφυρα επικοινωνίας», μπορούν να γίνουν χρήσιμα εργαλεία και για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα smartphone, tablet, και wearables όπως τα smartwatches, έρχονται με λειτουργία GPS και μπορούν να λειτουργήσουν ως συσκευή εντοπισμού.

Έτσι μπορείς να εγκαταστήσεις ένα safe track app για να είσαι πάντα ενήμερος για την ακριβή θέση του μπαμπά ή της μαμάς σου. Οι περισσότερες εφαρμογές σου επιτρέπουν να στέλνεις SMS και να λαμβάνεις άμεσα απαντητικό μήνυμα με τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο άνθρωπός σου.

 

 

Κατάργησε τις αποστάσεις

Η επικοινωνία με αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν μακριά, γίνεται ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη. Ακόμα και με το πιο οικονομικό smartphone ή tablet μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Ένα από τα πιο βασικά, είναι η επικοινωνία. Με φωνή, με εικόνα, με μηνύματα, με emojis, με gifs. Εσύ σίγουρα τα γνωρίζεις όλα αυτά. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να μοιράσεις γνώση στη μαμά και στον μπαμπά σου.

Ένα σύγχρονο κινητό ίσως να είναι το πιο πρακτικό δώρο που μπορείς να κάνεις στη μαμά ή στον μπαμπά σου. Ένα smartphone με μεγαλύτερη οθόνη και καλύτερη κάμερα, θα κάνει πιο εύκολη τη ζωής τους όταν θα θέλουν να κάνουν μία βίντεοκλήση για να μιλήσουν και να χαρούν με… τα δικά σου παιδιά! Φαντάσου ότι τώρα μπορείς με ένα “tap” στην οθόνη να τους στείλεις βιντεάκια με τα εγγόνια που χτίζουν πυργάκια σε μια αμμουδιά. Σκέψου πόσο χαρά θα πάρουν η γιαγιά και ο παππούς.

Απλές καθημερινές καταστάσεις που, όμως, μπορούν -στην κυριολεξία- να αναζωογονήσουν τους γονείς μας. Κι όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία, που πλέον είναι πιο προσιτή από ποτέ.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ηλεκτρικό ποδήλατο, ηλεκτρικό πατίνι, smartphone, tablet, τηλεόραση, nintendo switch, PS5, Xbox Series S/X, mirrorless, κουζινομηχανή, smartwatch.

Μπορείς να δεις ακόμη