Οι must μικροσυσκευές για τη φοιτητική κουζίνα

Τα σνακ, ο καφές και τα κάθε λογής ροφήματα είναι «σήμα κατατεθέν» της φοιτητικής ζωής. Σε βοηθούν να ξεκινάς κάθε πρωί την ημέρα σου με ευεξία και καλή διάθεση. Σου «κρατούν συντροφιά» στο διάβασμα ενώ προσφέρουν χαλάρωση έπειτα από μία κουραστική ημέρα στη σχολή. Επομένως, αν φέτος ξεκινάς τις σπουδές σου μακριά από το πατρικό, ακόμη και στην περίπτωση που θα τρως σε καθημερινή βάση στη φοιτητική λέσχη, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία πρόχειρου φαγητού, αλλά και ο… barista του σπιτιού σου.

Για να καταπολεμάς την πείνα σου οικονομικά και υγιεινά αλλά και για να συνοδεύεις κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας με ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σου ρόφημα θα χρειαστείς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σίγουρα θα βρεις αρκετά φοιτητικά πακέτα μικροσυσκευών, για να καλύψεις πλήρως τις ανάγκες σου.

 

Παρασκευή καφέ

Ακόμη κι αν δεν πίνεις καφέ σε καθημερινή βάση, ίσως σου φανεί απαραίτητος για να αντέξεις το ξενύχτι πριν από τις εξετάσεις. Καλό είναι να πάρεις από τώρα τα μέτρα σου. Στην περίπτωση που είσαι φανατικός του φραπέ, χειμώνα-καλοκαίρι, τότε μία συσκευή φραπέ θα είναι αρκετή. Θα είσαι σίγουρος πως δεν θα σου λείψει η έξτρα ενέργειας, όταν θα τη χρειαστείς.

Αν το φθινόπωρο και τον χειμώνα προτιμάς τον ζεστό καφέ φίλτρου, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από καφετιέρες για να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει. Για να αποφύγεις τον «πονοκέφαλο» της αγοράς φίλτρων μίας χρήσης, και να είσαι επίσης σίγουρος πως δεν θα ξεμείνεις από φίλτρα ποτέ, προτίμησε ένα μοντέλο που διαθέτει μόνιμο φίλτρο, το οποίο αφαιρείται και πλένεται.

Ίσως σου φανεί χρήσιμο η συσκευή που θα επιλέξεις να έχει λειτουργία αυτόματης διακοπής ροής. Αυτό σου επιτρέπει να γεμίζεις το φλιτζάνι σου ακόμη κι όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία όλης της ποσότητας καφέ. Ακόμη και στα οικονομικότερα μοντέλα, θα βρεις καφετιέρες με προγραμματιζόμενο χρονοδιακόπτη, ώστε ο καφές σου να είναι ήδη έτοιμος μόλις ξυπνήσεις.

Στην περίπτωση πάλι που ο καφές για εσένα είναι συνώνυμο του εσπρέσο, θα βρεις μηχανές με υπέροχο αποτέλεσμα αλλά και μοντέλα με ακροφύσιο ατμού ώστε να φτιάχνεις και cappuccino. Υπάρχουν επιπλέον μηχανές που λειτουργούν τόσο με καφέ σε σκόνη όσο και με έτοιμες μερίδες (Easy Serving Espresso, ESE).

 

 

Βραστήρας

Εκτός από ζεστά ροφήματα σε χρόνο μηδέν, ο βραστήρας θα σου λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στο μαγείρεμα. Για παράδειγμα θα σου ζεστάνει νερό στο «άψε σβήσε» για να ετοιμάσεις ρύζι, μακαρόνια ή βραστά αυγά.

Γι’ αυτόν τον λόγο καλό είναι να επιλέξεις ένα μοντέλο μεγάλης χωρητικότητας (1,7-1,8 lt),.με ευανάγνωστη ένδειξη της στάθμης του νερού στην κανάτα. Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση, έλεγξε αν το προϊόν που προτιμάς έχει τέτοια σχεδίαση ώστε να μπορείς να τοποθετήσεις πάνω της το δοχείο σε οποιοδήποτε προσανατολισμό. Οι κατασκευαστές ονομάζουν αυτό το χαρακτηριστικό «δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών».

Οι περισσότεροι βραστήρες έρχονται με μία αρκετά μεγάλη γκάμα από χαρακτηριστικά ασφαλείας (διακόπτοντας π.χ. αυτόματα τη λειτουργία τους όταν σηκώσεις την κανάτα από τη βάση), ενώ διαθέτουν καλυμμένη αντίσταση. Αυτό σημαίνει πως η αντίσταση δεν έρχεται σε επαφή με το νερό, αλλά θερμαίνει ένα μεταλλικό «πάτο» στο δοχείο, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο υλικό. Αυτό με τη σειρά του αναλαμβάνει να ζεστάνει το νερό. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι συσκευές αυτές είναι πιο αποδοτικές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής».

 

 

Τοστιέρα

Τα τοστ είναι σίγουρα η νούμερο ένα λύση για πρόχειρο φαγητό φτιαγμένο από τα… χεράκια σου. Από τη λίστα των αγορών σου δεν θα πρέπει με τίποτα να λείπει η τοστιέρα. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν αντικολλητικές πλάκες, για να ψήνουν ομοιόμορφα και να καθαρίζονται χωρίς κόπο. Μπορείς να βρεις και τοστιέρες με αποσπώμενες πλάκες, για να μπορείς να τις πλένεις ακόμη πιο εύκολα.

Μπορείς επίσης να επιλέξεις μία τοστιέρα με την οποία, εκτός από τοστ και σάντουιτς, θα μπορείς να ετοιμάζεις γρήγορα και υγιεινά ψητά. Έτσι, θα βρεις μοντέλα με αρκετά μεγάλη ισχύ, ώστε τα λαχανικά ή το κρέας σου να είναι έτοιμα πολύ γρήγορα. Υπάρχουν και μοντέλα με ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, για να ελέγχεις απόλυτα τον βαθμό ψησίματος.

Τα μοντέλα που προορίζονται και για ψήσιμο «έρχονται» με ρυθμιζόμενο ύψος της λαβής, για να τα προσαρμόζεις στα φαγητό που ετοιμάζεις κάθε φορά. Επίσης, οι πλάκες τους είναι αποσπώμενες, για εύκολο καθάρισμα.

 

Μπλέντερ

Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα τονωτικό smoothie. Ενίσχυσε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου και εμπλούτισε το διαιτολόγιό σου με φρούτα και λαχανικά, που θα καταναλώνεις με τον ευκολότερο και πιο γευστικό τρόπο. Επίσης, το μπλέντερ θα σου φανεί χρήσιμο για να θρυμματίσεις πάγο, ή ακόμη για να φτιάξεις γευστικά dip για να συνοδεύσεις το φαγητό ή τα σνακ που θα απολαμβάνεις με τους φίλους σου. Διάλεξε ένα μοντέλο με αρκετά ισχυρό μοτέρ, αλλά και ρυθμιζόμενα επίπεδα ταχύτητας, ώστε ό,τι ετοιμάζεις να έχει την υφή που ακριβώς προτιμάς. Επίσης, πολλά μπλέντερ μπορούν να αναμειγνύουν ζεστά υλικά, ώστε να πολτοποιείς σούπες.

 

Φρυγανιέρα

Μία φρυγανιέρα θα γίνει ο απόλυτος σύμμαχος του πρωινού σου, για να απολαμβάνεις τέλεια φρυγανισμένο ψωμί στο ξεκίνημα της μέρας σου. Οι περισσότερες φρυγανιέρες έχουν τη δυνατότητα να αποψύχουν ψωμί. Έτσι θα μπορείς να απολαμβάνεις στο λεπτό ακόμη και προμήθειες που έχεις φυλάξει στην κατάψυξη.

Επίσης, όλες διαθέτουν αρκετές ρυθμίσεις θερμοκρασίας, για να πετυχαίνεις πάντοτε τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Ίσως σου φανεί πρακτικό ένα μοντέλο με αποσπώμενη βάση για τα ψίχουλα. Που διαθέτουν αρκετά προϊόντα, αφού έτσι γίνεται παιχνιδάκι το καθάρισμά τους.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη