Το όνομα παιχνιδοκονσόλα δεν θα πρέπει να σε ξεγελάει. Μπορεί αυτού του τύπου τα συστήματα να ξεκίνησαν έχοντας ως αποκλειστική λειτουργία τους την αναπαραγωγή video games, όμως με την πάροδο των ετών και την πρόοδο της τεχνολογίας, εξελίχθηκαν σε πολυμηχανήματα, και επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς της ψυχαγωγίας.
1. Μια κονσόλα προσφέρει δυνατότητες αναπαραγωγής video. Έτσι μπορείς να παρακολουθήσεις οποιαδήποτε από τις ταινίες που διαθέτεις, είτε σε Blu Ray, είτε σε DVD και μάλιστα σε υψηλή ανάλυση. Το να παρακολουθήσεις οτιδήποτε μέσω YouTube είναι το πιο εύκολο. Μπορείς να παρακολουθείς το περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει σε οποιαδήποτε κονσόλα κυκλοφόρησε την τελευταία δεκαετία, μιας και είναι η πλέον διαδεδομενη εφαρμογή. Επίσης, οι σύγχρονες συνδρομητικές πλατφόρμες, όπως το Netflix, το Hulu, το Amazon+ κλπ, διαθέτουν συγκεκριμένα apps για κονσόλες και έτσι έχεις στα χέρια σου ένα ακόμα μέσο για την παρακολούθηση σειρών και ταινιών. Ακόμα, συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το WWE Network προσφέρουν την ευκαιρία να παρακολουθήσεις είτε ζωντανά, είτε on-demand το αγαπημένο σου show. Πολύ σημαντική είναι η δυνατότητα σύνδεσης της κονσόλας με πολυκάναλα ηχοσυστήματα, για την απογείωση της ακουστικής εμπειρίας.
2. Η αναπαραγωγή μουσικής είναι μια ακόμα λειτουργία που υποστηρίζεται από τις σύγχρονες κονσόλες. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, είτε θέλεις να ακούσεις μουσική από τα CD που έχεις στη συλλογή σου, είτε να χρησιμοποιήσεις σύγχρονες συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως το Spotify. Αρκεί λοιπόν μια κονσόλα για να οργανώσεις ένα υπέροχο party!
3. Μια παιχνιδοκονσόλα διευκολύνει ακόμα και την επικοινωνία με φίλους και γνωστούς. Με μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη ενός σετ ακουστικών με μικρόφωνο, μπορείς να συνομιλήσεις με οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται, δίχως καμία επιπλέον χρέωση. Αν προτιμάς την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, κανένα πρόβλημα, καθώς είναι μια ακόμα διευκόλυνση που παρέχεται προς όλους τους χρήστες. Σε περίπτωση που θέλεις να αναβαθμίσεις ακόμα περισσότερο την επικοινωνία σου, το μόνο που χρειάζεσαι έξτρα από ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω, είναι μια web camera. Δημοφιλείς και απλές στη χρήση εφαρμογές, όπως το Skype θα σε βοηθήσουν να μιλάς και να βλέπεις τους φίλους σου ταυτόχρονα, λες και βρίσκεστε στον ίδιο χώρο.
4. Η πλοήγηση στο Internet δεν πραγματοποιείται μόνο μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone, αφού τα τελευταία χρόνια στον χορό έχουν μπει δυναμικά και οι κονσόλες. Ναι μεν οι προσφερόμενοι browsers δεν είναι τόσο εξελιγμένοι, όμως είναι δυνατή η εκτέλεση των περισσότερων λειτουργιών, όπως η αναζήτηση πληροφοριών και η παρακολούθηση video μέσα από τον εκάστοτε browser. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο τομέας αυτός να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο με την κυκλοφορία του PlayStation 5 και του Xbox Series X, που αναμένεται να τοποθετηθούν στα ράφια των καταστημάτων προς τα τέλη του έτους.
5. Τέλος, υπάρχουν και τα social media. Με τις ενσωματωμένες λειτουργίες που έχει κάθε κονσόλα, μπορείς να συνδέσεις τον λογαριασμό σου με εκείνον που διαθέτεις σε Facebook ή Twitter και να μοιραστείς με τις επαφές σου σημαντικές στιγμές από παιχνίδια.
Τελικά, κάθε σύγχρονη παιχνιδοκονσόλα ενσωματώνει τόσες πολλές διαφορετικές λειτουργίες, που μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ως τον βασικό κόμβο για την οικιακή σου διασκέδαση. Είναι καθαρά στη δική σου ευχέρεια αν θα εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που παρέχονται, εκτός του gaming.