|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Οι συνταγές για τις 4 πιο λαχταριστές χειμερινές σούπες!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Μας χορταίνουν υγιεινά χωρίς να μας βαραίνουν, ζεσταίνουν το σώμα και την ψυχή τα κρύα μεσημέρια και βράδια του χειμώνα. Είναι πεντανόστιμες, κι αυτή είναι η εποχή που τις αναζητούμε περισσότερο από ποτέ.

 

Ψαρόσουπα

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1.000-1.200 γρ. μπακαλιάρο φρέσκο, ή πετρόψαρα, ή κατεψυγμένο ψάρι κατάλληλο για σούπα (κοκκινόψαρο)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 2 κλαδάκια σέλερι, ή 4 κλαδάκια σέλινο
  • 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 μικρό κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό, αλατίζουμε κι αφού πάρει βράση προσθέτουμε προσεκτικά το ψάρι και το βράζουμε για 10-15 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε προσεκτικά, το αφήνουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό για ν' αφαιρέσουμε τυχόν κόκκαλα. Τον κρατάμε κι αυτόν στην άκρη.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι, ή το σέλινο, τις πατάτες και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
  3. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με το ζωμό του ψαριού κι αλατίζουμε ξανά. Βράζουμε την ψαρόσουπα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
  4. Αφαιρούμε το κρεμμύδι, περίπου μια πατάτα και το σέλινο. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με 2 κουτάλες ζωμό, το χυμό λεμονιού κι επιστρέφουμε τον πολτό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα μέχρι να χυλώσει η σούπα.
  5. Προσθέτουμε το ψάρι στην κατσαρόλα, το ξεκοκαλισμένο και το κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φυλλαράκια μαϊντανού.

 

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 στήθος κοτόπουλου (με πέτσα και κόκκαλα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4
  • 2 καρότα σε χοντρές ροδέλες
  • 3 πατάτες κομμένες στα 4
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά ξινό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε τα λαχανικά σε μια βαθιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε 2 ½ λίτρα ζεστό νερό. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατίζουμε κι αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 45 λεπτά περίπου.
  2. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και πολτοποιούμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ.
  3. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση, προσθέτοντας το χυμό από το ένα λεμόνι και τον τραχανά. Ο τραχανάς θα βράσει για 10 λεπτά. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα προσθέτουμε λίγο νερό.
  4. Στο μεταξύ έχει κρυώσει λίγο το κοτόπουλο και το ξεψαχνίζουμε αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκκαλα. Το ψαχνό που μένει το κάνουμε κομματάκια.

Για το αυγολέμονο

  1. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία. Βάζουμε το αυγό στο πολυκόφτη και χτυπάμε για μισό λεπτό. Προσθέτουμε το χυμό του δεύτερου λεμονιού και χτυπάμε λίγο ακόμα. Ρίχνουμε μια κουτάλα από τη σούπα και χτυπάμε ξανά.
  2. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά να πάει παντού. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου στη σούπα και τη σερβίρουμε ζεστή σε πιάτα, προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

Κρεατόσουπα

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι (κομμένο σε κυβάκια από τον χασάπη)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κλαδάκια σέλινο
  • 2 πατάτες σε κύβους
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 μικρή σελινόριζα σε κύβους, ή μισή μεγαλύτερου μεγέθους
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και την τοποθετούμε στην εστία. Προσθέτουμε το κρέας με το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι ν' αλλάξει χρώμα το κρέας.
  2. Προσθέτουμε 2 λίτρα νερό που έχουμε ζεστάνει σε βραστήρα, το σέλινο και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, κομμένα όπως περιγράψαμε, τον πελτέ, την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν καλά το κρέας και τα λαχανικά. Προσοχή, τα λαχανικά δεν πρέπει να λιώσουν εντελώς.
  4. Δοκιμάζουμε -κι αν χρειάζεται- προσθέτουμε επιπλέον αλατοπίπερο και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε πιάτα.

 

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Υλικά

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο, ή ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
  • ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, ή γλασέ
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ασπράδι αυγού
  • λίγο αλεύρι
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1-2 καρότα σε φέτες, ή κυβάκια (προαιρετικά)
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 πατάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για το αυγολέμονο

  • 1 αυγό + 1 κρόκο
  • 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό κομμένα σε χοντρά κομμάτια στο μούλτι. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα πολτοποιούμε.
  2. Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ρύζι, το ασπράδι αυγού, το πολτοποιημένο κρεμμύδι με το μαϊντανό, ανάλογο αλατοπίπερο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο ομοιογενές μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτός ο κιμάς προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και ξαναζυμώνουμε.
  3. Βάζουμε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα με το νερό, τα καρότα, την πατάτα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού για να πάρουν μια βράση.
  4. Στο μεταξύ πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού. Τις τοποθετούμε σε δίσκο τη μια δίπλα στην άλλη και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  5. Όταν πάρει βράση το νερό στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις μπαλίτσες του κιμά μία-μία. Θέλουμε να είναι όλες σκεπασμένες με νερό, οπότε συμπληρώνουμε καυτό νερό στην κατσαρόλα, αν χρειαστεί.
  6. Βράζουμε το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά, φροντίζοντας να συμπληρώσουμε νερό, σε περίπτωση που χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο ρευστή θέλουμε να είναι η σούπα. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν βράσουν τα λαχανικά και τα γιουβαρλάκια.
  7. Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο χτυπάμε το αυγό με τον κρόκο στο μπλέντερ μέχρι ν' αφρίσουν. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό ομοιογενές μείγμα.
  8. Με μια κουτάλα σούπας παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον ανακατεύουμε στο αυγολέμονο. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα κι ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά για να "δέσει" τη σούπα.
  9. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για όποιον το επιθυμεί.

 

 

Δείτε ακόμη