Όλα όσα ανακοινώθηκαν στο META Connect 2023

by Zikou Stella

Οι συσκευές και το λογισμικό της Meta αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ζωής μια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της Γης. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, εφαρμογές που προσφέρουν σταδιακά όλο και περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Δίπλα του η νέα συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας, το Meta Quest 3, ένα αυτόνομο headset που προορίζεται κυρίως για gaming, αλλά έχει δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες. Αναπόσπαστο κομμάτι των ανακοινώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο Meta Connect 2023 αποτελούν τα νέα έξυπνα γυαλιά με την ονομασία Ray-Ban Meta Smart Glasses, που φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

 

 

Meta Quest 3

Κατά τη διάρκεια του Meta Connect 2023 αποκαλύφθηκε το Meta Quest 3, το νεότερο headset μικτής πραγματικότητας της μητρικής εταιρείας του Facebook, του Instagram και του WhatsApp. Είναι κατά πολύ πιο λεπτό σε σύγκριση με τον προκάτοχό του (υπολογίζεται κατά 40%) και η ανάλυση για κάθε μάτι είναι 2208 x 2064 pixels. Έχει ρυθμό ανανέωσης 90Hz αλλά και ένα πειραματικό mode που τρέχει στα 120Hz. Το εύρος του πεδίου θέασης είναι 110° οριζόντια και 96° κάθετα. Το βάρος του headset είναι 515 γραμμάρια.

Χάρη στο νέο Snapdragon XR2 Gen 2 chipset που συνοδεύεται από 8GB RAM, η ισχύς του είναι δυο φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το Quest 2. Το Quest 3 διαθέτει δύο έγχρωμες κάμερες RGB και αισθητήρα βάθους που υποστηρίζεται ότι προσφέρει ανάλυση 10x συγκριτικά με το Quest 2 και 2x σε σχέση με το Quest Pro στο passthrough.

 

 

Η συσκευή έχει ενσωματωμένα ηχεία για 3D spatial audio, ένα προσαρμόσιμο head strap και Touch Plus controllers με TruTouch haptics. Για την παρακολούθηση των κινήσεων των χεριών χρησιμοποιούνται τέσσερις κάμερες με υπέρυθρες ακτίνες. To Meta Quest 3 είναι αυτόνομο και δεν απαιτείται να συνδεθεί σε υπολογιστή για να λειτουργήσει. Η μπαταρία του παρέχει αυτονομία 2,2 ωρών και φορτίζει πλήρως μέσα σε 2,3 ώρες με τον φορτιστή των 18W που θα υπάρχει στη συσκευασία.

Το Meta Quest 3, υπολογίζεται από την εταιρεία που το κατασκευάζει ως μια συσκευή με εφαρμογή κυρίως στον τομέα του για gaming. Αναπαράγει όλα τα παιχνίδια του Quest 2, ενώ θα υποστηρίζει επίσης το Roblox, το Assassin’s Creed Nexus και το Asgard’s Wrath 2. Επιπλέον, η Meta το προωθεί και ως συσκευή που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των χρηστών, με εφαρμογές όπως το Supernatural. Τέλος, υπάρχουν το Horizon Worlds και το Horizon Workrooms, που προωθούν το όνειρο της Meta για το δικό της metaverse.

Το Meta Quest 3 θα γίνει διαθέσιμο σε δύο μοντέλα, ένα με 128 GB και ένα με 512 GB αποθηκευτικού χώρου.

 

 

To Xbox Cloud Gaming έρχεται στο Meta Quest 3

Μια ανακοίνωση που λίγοι είχαν προβλέψει ήταν αυτή της έλευσης του Xbox Cloud Gaming στο Meta Quest 3 και μάλιστα από τον προσεχή Δεκέμβριο. Όπως έκανε γνωστό ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, με τη χρήση του headset θα είναι δυνατό το streaming τίτλων όπως το Halo Infinite, το Starfield, το Forza Horizon 5 και πολλά άλλα σε μια εικονική, μεγάλη οθόνη 2D. Απαιτείται συνδρομή στο Game Pass Ultimate αλλά και συμβατό χειριστήριο. Δεν αποκλείεται μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για τη συμφωνία εξαγοράς της Microsoft από την Activision Blizzard, οπότε οι κάτοχοι του Meta Quest 3 θα μπορούν επίσης να προσθέσουν το Overwatch 2, το Call of Duty και πολλά άλλα στον κατάλογο των παιχνιδιών με τα οποία θα μπορούν να διασκεδάσουν.

 

 

Ray-Ban Meta Smart Glasses

Τα Ray-Ban Meta Smart Glasses ήταν η δεύτερη συσκευή που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο του Meta Connect 2023. Τα έξυπνα γυαλιά που λανσάρει η εταιρεία του Mark Zuckerberg εξυπηρετούν διπλό σκοπό. Πρώτα απ’ όλα αντικαθιστούν τα ακουστικά, καθώς διαθέτουν σύστημα ήχου παρόμοιο με αυτό του Echo Frames της Amazon και της σειράς Bose Tempo, που αναπαράγουν μουσική και ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι μόνο οι χρήστες την ακούνε. Ακόμα υπάρχει σύστημα που αποτελείται από πέντε μικρόφωνα, το ένα από το οποία βρίσκεται στο μέσο της μύτης, κάτι που αναβαθμίζει την ποιότητα των κλήσεων και των φωνητικών εντολών.

Κατά δεύτερον, τα Ray-Ban Meta Smart Glasses  λειτουργούν ως camera. Ενσωματώνουν ειδικούς αισθητήρες που τραβάνε φωτογραφίες 12 megapixels και καταγράφουν videos ποιότητας 1080p. Η Meta αναφέρει ότι στα 32 GB αποθηκευτικού χώρου της συσκευής είναι δυνατή η αποθήκευση περίπου 500 φωτογραφιών και 100 videos διάρκειας 30 δευτερολέπτων. Τα παραπάνω δεδομένα μπορούν να συγχρονιστούν με το Meta View app και να κοινοποιηθούν σε διάφορες πλατφόρμες. Ακόμα, πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το livesteream ενός video στο Facebook ή στο Instagram και την ώρα που γίνεται η μετάδοση θα υπάρχει λευκό φως γύρω από τους φακούς.

Τα έξυπνα αυτά γυαλιά αντλούν την ισχύ τους από τον επεξεργαστή Snapdragon AR1 Gen 1 της Qualcomm, που έχει προσθέσει ειδικές ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης, με κατανάλωση κάτω από ένα watt. H Meta αναφέρει ότι, ανάλογα με τη χρήση, η μπαταρία μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 ώρες και με τη θήκη που περιλαμβάνεται στη συσκευασία είναι δυνατό να φορτιστούν οκτώ φορές.

 

Επαυξημένη πραγματικότητα

Στόχος του Mark Zuckerberg είναι η εταιρεία του να εδραιωθεί στον τομέα της επαυξημένης πραγματικόττητας και το Meta Quest 3 θα είναι το εισιτήριο για αυτό το ταξίδι, μέσω, μεταξύ άλλων ενός LEGO AR game. Δεν είναι άλλο από το LEGO Bricktales, που κυκλοφορεί για κονσόλες, υπολογιστές, smartphones και tablets.

Η έκδοση για το Meta Quest 3 θα χαρτογραφεί τον χώρο που υπάρχει γύρω από τον χρήση, οπότε θα διαμορφώνει τον κόσμο, επιτρέποντας τη λύση γρίφων και τις δημιουργίες σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια. Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου και θα υποστηρίζεται επίσης σε Quest και Quest 2.

 

 

AI Chatbots σε Facebook, Instagram και WhatsApp

Το νέο βήμα της Meta στον χώρο της τεχνολογίας είναι τα AI Chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Claude της Anthropic. Οι ψηφιακοί βοηθοί της Meta θα κάνουν την εμφάνισή τους σε Facebook, Instagram, WhatsApp και θα είναι γενικής φύσεως. Θα μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για όλα τα θέματα, όπως για παράδειγμα ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού και θα απαντάνε σε ερωτήσεις που απευθύνονται και σε μια “κοινή” μηχανή αναζήτησης. Μέσω της συνεργασίας με το Bing της Microsoft θα γίνει δυνατή η παροχή αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο και αυτό θα διαφοροποιεί το Meta AI από τον ανταγωνισμό, που δεν έχει πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες.

Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα θα είναι αυτής της δημιουργίας εικόνων, όπως υποστηρίζει το Midjourney ή το DALL-E της OpenAI, γράφοντας απλά “/imagine”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσθήκη 28 χαρακτήρων AI στις εφαρμογές για αποστολή και λήψη μηνυμάτων της Meta. Πολλοί από αυτούς είναι διασημότητες, όπως οι: Charli D’Amelio, Dwyane Wade, Kendall Jenner, MrBeast, Snoop Dogg και Paris Hilton. Συζητώντας μαζί τους, η εικόνα του θα κινείται ανάλογα με το περιεχόμενο της κουβέντας.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5PlayStation 4Nintendo SwitchXbox Series X, Xbox Series SPC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη