Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σωστή Υγιεινή των Χεριών

by Aggeliki Tsoukana

Η 5η Μαΐου είναι η Παγκόσμια ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν πρέπει να απασχολεί μόνο τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους πολίτες, αφού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης.

 

Τι σημαίνει σωστή Υγιεινή των Χεριών

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας από τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών. Πρέπει να εφαρμόζεται την κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή μέθοδο και τεχνική.

Βρέχουμε τα χέρια μας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), και κλείνουμε τη βρύση. Εφαρμόζουμε σαπούνι και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια μας. Τρίβουμε καλά τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, ξεπλένουμε τα χέρια μας κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό και στεγνώνουμε χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα, ή χειροπετσέτα μιας χρήσης, ή στεγνώνουμε με αέρα.

Τέλος, αποφεύγουμε να κλείσουμε τη βρύση με τα καθαρά χέρια. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε τη χειροπετσέτα, ειδικά όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

 

 

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

Υπάρχουν πολλές καθημερινές δραστηριότητες που πρέπει να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών πλένοντας τα χέρια μας με νερό και σαπούνι.

Είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, αλλά και πριν τη λήψη του γεύματος.

Αν στο σπίτι υπάρχουν μέλη που χρήζουν φροντίδας, είναι σημαντικό να πλένεις σχολαστικά τα χέρια σου πριν και μετά τη φροντίδα τους.

Πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας, μετά από φτάρνισμα ή βήχα, μετά την επαφή με ζώο ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα, αλλά και μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια.

 

 

Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος

Η αναγκαιότητα της αποστείρωσης, ιδιαίτερα για τα αντικείμενα των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών είναι προφανής. Εξίσου απαραίτητα είναι και τα αντισηπτικά χεριών. Ειδικά όταν βρίσκεσαι διαρκώς εν κινήσει, και δεν έχεις πρόσβαση σε WC για να πλύνεις σχολαστικά τα χέρια σου. Επιπλέον, σε πολλές κοινωνικές συναναστροφές, δεν λείπουν οι χειραψίες. Και σε αυτή την περίπτωση, κρίνεται αναγκαία η χρήση αντισηπτικού.

Η χρήση αντισηπτικού γίνεται ακόμα πιο σημαντική όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Ένα αντισηπτικό σε περίοπτη θέση στο σπίτι, για όλη την οικογένεια, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για ακόμα καλύτερη πρόληψη. Με την επιλογή οικογενειακής συσκευασίας θα έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο, ενώ θα σου κοστίσει λιγότερα χρήματα σε σχέση με το να αγοράζεις ένα-ένα τεμάχιο.

Μάλιστα, με τα σύγχρονα αντισηπτικά χεριών δεν έχεις να φοβάσαι πλέον για τυχόν αλλεργίες και ερεθισμούς από τη συχνή χρήση. Αντισηπτικά, όπως τα Gel Χεριών της Boderm, που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη 70%, αλόη και γλυκερίνη, για καθαρά και προστατευμένα χέρια.

 

Η σημασία της αποστείρωσης

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, κατανοείς την αξία της καθαριότητας και της αποστείρωσης των επιφανειών με τις οποίες έρχεσαι σε επαφή. Καθημερινά, προσπαθείς να διατηρείς καθαρές τις επιφάνειες του σπιτιού σου, όπως την τουαλέτα, την κουζίνα και το πάτωμα. Φροντίζεις για την αποστείρωση των ρούχων σου πλένοντάς τα σε υψηλές θερμοκρασίες και σιδερώνοντάς τα προσεκτικά.

Υπάρχουν, όμως, πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιείς καθημερινά και είναι εξίσου απαραίτητη η συχνή αποστείρωσή τους. Για παράδειγμα, πάνω στην επιφάνεια ενός κινητού τηλεφώνου, ζουν περισσότεροι μικροοργανισμοί από ό,τι στη λεκάνη της τουαλέτας. Αν μάλιστα το κινητό προστατεύεται και από δερμάτινη θήκη, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Αγγίζεις το κινητό σου τηλέφωνο αμέτρητες φορές μέσα στην ημέρα. Το μεταφέρεις παντού και ίσως το αφήνεις σε επιφάνειες που δεν γνωρίζεις αν είναι απόλυτα καθαρές, ενώ μετά το ακουμπάς στο πρόσωπό σου για να μιλήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλεκοντρόλ στο σπίτι, που μάλιστα χρησιμοποιούνται και από όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές λύσεις για την αποστείρωση αντικειμένων που χρησιμοποιείτε καθημερινά εσύ και οι αγαπημένοι σου. Ενδεικτικά, με τη θήκη αποστείρωσης Sterilife UVC S-1085 USB, μπορείς να αποστειρώσεις όλα τα μικροαντικείμενα με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Τοποθετείς το αντικείμενο στη θήκη, τη θέτεις σε λειτουργία και περιμένεις μερικά λεπτά. Η συσκευή σου θα σε ειδοποιήσει φωνητικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποστείρωσης.

Λαμβάνοντας ορισμένα απλά μέτρα υγιεινής όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών και η αποστείρωση καθημερινών αντικειμένων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε το επίπεδο της υγιεινής στο σπίτι αλλά και συνολικά στην κοινωνία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποτελεσματική πρόληψη.

Μπορείς να δεις ακόμη