Όλες οι αλλαγές που «φέρνει» στα πλυντήρια ρούχων η νέα ενεργειακή ετικέτα

by K-Admin 1

 

Καινούρια «βαθμολόγηση» κάθε μοντέλου ανάλογα με την ενεργειακή του απόδοση, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της κατανάλωσης του σε ρεύμα και νερό, αλλά και μία νέα κατηγοριοποίηση σε κλάσεις με βάση τον θόρυβο που προκαλεί. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που θα προκαλέσει στα πλυντήρια ρούχων η εμφάνιση της νέας ενεργειακής ετικέτας, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2021.

Τα πλυντήρια ρούχων δεν είναι η μόνη κατηγορία ηλεκτρικών ειδών που θα αναμορφωθεί ηενεργειακή τους ετικέτα, καθώς το ίδιο θα γίνει και στα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τα ψυγεία και τους καταψύκτες, τα πλυντήρια πιάτων, τις τηλεοράσεις και τα μόνιτορ, και τους συντηρητές κρασιών. Ωστόσο, εκτός από τις τροποποιήσεις που θα «έρθουν» με αυτό τον τρόπο σε όλες τις παραπάνω συσκευές, στα πλυντήρια ρούχων υπάρχουν επιπλέον διαφοροποιήσεις, σε σχέση με την προηγούμενη ετικέτα.

Πέρα όμως από αυτές τις ειδικές παρεμβάσεις, και στα πλυντήρια ρούχων θα εφαρμοσθούν οι δύο βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν και για όλες τις κατηγορίες συσκευών που θα συνοδευθούν με καινούριες ετικέτες.

Οι αλλαγές είναι η νέα κλίμακα ενεργειακών κλάσεων και ο νέος (και πιο «αυστηρός») τρόπος κατάταξης ενός μοντέλου σε αυτές.

Αυτό σημαίνει, κατά πρώτον, πως στις νέες ενεργειακές ετικέτες και των πλυντηρίων ρούχων οι κλάσεις θα ξεκινούν από την G κλάση (λιγότερο αποδοτικό μοντέλο) και θα φτάνουν στην Α (πιο αποδοτικό). Επομένως θα αποτελέσει παρελθόν η σημερινή κλίμακα, που ξεκινά από την κλάση D και φτάνει μέχρι την Α+++.

 

 

Κατά δεύτερον, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές, έτσι και στα πλυντήρια ρούχων θα αναθεωρηθούν κριτήρια με τα οποία «βαθμολογείται» η ενεργειακή απόδοση κάθε μοντέλου, ώστε ακόμη και τα πιο αποδοτικά να μην κατατάσσονται πλέον στις ανώτερες κλάσεις. Έτσι, για παράδειγμα, ένα πλυντήριο ρούχων κλάσης Α+++, με βάση την παλιά κλίμακα, στη νέα κλίμακα θα «υποβιβασθεί» στην Ε κλάση.  

Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν σημαίνει πως ξαφνικά όλα τα πλυντήρια θα γίνουν… σπάταλα στην κατανάλωση ρεύματος. Απλώς, έγιναν πιο αυστηρά τα όρια των κλάσεων, με συνέπεια πλέον να «βαθμολογούνται» χαμηλότερα.

Επίσης, όπως σε όλες τις συσκευές, έτσι και στα πλυντήρια ρούχων οι ετικέτες θα έχουν ένα κωδικό QR, ώστε σαρώνοντάς τον οι καταναλωτές να αποκτούν πρόσβαση σε πιο λεπτομερή στοιχεία για το προϊόν, από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για την Ενεργειακή Σήμανση (EPREL).

 

 

Αλλαγές ειδικά για τα πλυντήρια ρούχων

Εκτός όμως από τις παραπάνω παρεμβάσεις, στην περίπτωση των πλυντηρίων ρούχων υπάρχουν και άλλες αλλαγές, που αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία. Μία από τις σημαντικότερες είναι ότι, για τον υπολογισμό του «προφίλ συμπεριφοράς» κάθε μοντέλου, χρησιμοποιείται πλέον ένα νέο πρόγραμμα πλυσίματος, το «eco 40-60».

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει το πλυντήριο να καθαρίζει κανονικά λερωμένα βαμβακερά ρούχα που μπορούν να πλυθούν στους 40° C ή στους 60° C (σύμφωνα με το ταμπελάκι τους), μαζί στον ίδιο κύκλο. Έτσι, όλες οι παράμετροι λειτουργίας κάθε μοντέλου (π.χ. η κατανάλωση σε νερό και ρεύμα) θα υπολογίζονται με βάση το «eco 40-60».

Παρακάτω, θα βρεις περισσότερα στοιχεία για το τι δηλώνει κάθε σύμβολο στην ενεργειακή ετικέτα, η οποία είναι διαφορετική και σχεδιαστικά.

 

 

 

  1. Κωδικός QR (για σύνδεση στη βάση δεδομένων EPREL, όπου υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το προϊόν)
  2. Ενεργειακή κλάση
  3. Σταθμισμένη κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 κύκλους του προγράμματος «eco 40-60»
  4. Ονομαστική χωρητικότητα σε κιλά (kg) για χρήση του προγράμματος «eco 40-60»
  5. Διάρκεια του προγράμματος «eco 40-60» (σε ώρες : λεπτά)
  6. Σταθμισμένη κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά ένα κύκλο του προγράμματος «eco 40-60»
  7. Κλάση απόδοσης στυψίματος (κλίμακα από G έως Α)
  8. Θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dB) κατά το στύψιμο και κλάση θορύβου (κλίμακα από D έως Α)

Άλλες διαφορές σε σχέση με την παλιά ετικέτα

Εκτός από τη νέα κλίμακα ενεργειακών κλάσεων, τον κωδικό QR και τη χρήση του προγράμματος «eco 40-60» για να υπολογιστούν τα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, υπάρχουν και άλλες αλλαγές σε σχέση με την παλιά ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων.

Έτσι, πλέον η κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται ανά 100 κύκλους και όχι για ένα έτος. Επίσης, η ποσότητα νερού μετριέται σε ένα κύκλο πλυσίματος.

Επίσης, ο θόρυβος μετριέται μόνο κατά τη φάση στυψίματος, και όχι καθ΄ όλη τη λειτουργία του πλυντηρίου. Παράλληλα, έχει προστεθεί η κλάση θορύβου, που δεν υπήρχε πριν.

Τέλος, η κατανάλωση ρεύματος και νερού είναι σταθμισμένη. Αυτό σημαίνει ότι έχει υπολογιστεί χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα «eco 40-60» με πλήρες φορτίο, με το 1/2 του πλήρους φορτίου, καθώς και με το 1/4 των μέγιστων κιλών ρούχων.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη